4 gólt eladtunk, így is vertük az ukránokat

2010.12.12. 20:18
Négygólos vezetés után a női kézilabda-válogatott önmagának tette nehézzé az Európa-bajnoki mérkőzést. A kapitány kiállított játékost küldött vissza, de ezt is elviselte a csapat, Szucsánszkié volt az utolsó gól, de az egész meccsen kiemelkedett. Kedden Hollandia jön, nyerni kell. Svédország a torna legnagyobb meglepetését okozta, legyőzte a nagy favorit Norvégiát.

Ukrajna a németek elleni tízgólos győzelemmel jutott tovább csoportjából pénteken, ennek megfelelően hatalmas önbizalommal várhatta a középdöntő első meccsét. Magyarország 21 gólos vereség után érkezett a találkozóra, de szombaton délután már jobb volt a csapat hangulata.

A meccsen egyáltalán nem látszottak ezek az előjelek, a mieink keményen és határozottan védekeztek, a nyolcadik percben vezettünk először, az első negyedóra végén pedig már 7-5 volt az állás. Vérten tökéletesen fejezte be az akciókat a szélről.

Az előny egy pillanat alatt elfogyott, mert középen üresen maradt a beálló, és csak hetesért lehetett megállítani. Pidpalova ezeket be is lőtte Pálingernek.

A félidő hajrájában viszont a győri kapus fogott egy nagy ziccert, és nem hagyta, hogy az ukránok kettővel elmenjenek. Ehelyett Kovacsics Anikó és Tóth Tímea góljaival mi mentünk el két góllal. A félidei vezetés akár három is lehetett volna, mert Tóth időn túli hetest lőhetett, de ezt kihagyta.

A második félidőt emberelőnyben kezdtük, nem sikerült gólra váltani, Szucsánszki is kihagyott egy hetest. Utána viszont nem hibázott, és az ő, valamint Kovacsics vezérletével sikerült négy góllal ellépni (18-14).

Megnyugodni viszont nem lehetett, mert sok kapufát lőttünk gól helyett, és a rivális felzárkózott. Az ukránok húsznál értek utol bennünket (46. perc), Tomorit ütésért kiállították, kettős emberhátrányba kerültünk. Tomori tetézte a bajt azzal, hogy elnézte az órát, nem az ő kiállítása járt ugyanis le, hanem másé, mégis a pályára lépett.

A létszámhátrányos perceket döntetlennel lehozta a magyar válogatott, Sopronyi átlövésből megszerezte a vezetést (23-22). Utána Herr két ziccert fogott, Kovacsics pedig a kapuba pattintott.

Pidpalova büntetőből közelebb hozta az ukránokat, Tomori pedig végre egy góllal hívta fel magára a figyelmet. Mivel megint emberhátrányban voltunk, ez egy nagyon fontos találat volt.

A kétgólos előny újra gyorsan elment, mert Tóth lövése rossz volt. Szucsánszki azonban kiprovokált egy belemenést, majd betört két védő között, és a jobb alsóba lőtt. Ekkor még nem gondolhattuk, hogy ez volt az utolsó találat.

Az utolsó másfél percet emberelőnyben kezdtük, Kovacsicz azonban telibe találta a kapufát. Az ukránok több mint egy percet támadhattak a legvégén, egy gyenge lövésen kívül azonban mást nem mutattak fel.

A következő ellenfelet, Hollandiát négy ponttal várjuk, és ha ismét nyerünk, óriási lépést teszünk az elődöntő felé. Igaz, ha a svédek legyőzik a franciákat kedden, akkor az elődöntőre kizárólag matematikai esély van.

Mátéfi Eszter: "Megviselt bennünket a pénteki vereség, kértem a lányokat, hogy beszéljék át még aznap este, mi történt, szombattól viszont már csak az ukránok elleni meccsre gondoljanak."

"Elmondtam nekik, nagy lehetőség előtt állunk, és csak rajtunk múlik, meddig jutunk. Nem tudtuk az elején átvenni a meccs irányítását, amikor ráéreztünk a védekezésre, és a támadásokra, akkor is döntő helyzetekben hibáztunk, ezért csak két gól volt az előny a félidőben. Négy gólnál könnyűvé tehettük volna a meccset a második félidőben, de elszúrtuk."

"Ebben benne voltam magam is, mert rosszkor küldtem vissza Tomorit. Egységességünket jól tükrözi, hogy ez sem tört meg minket, mindenki hozzá tudott tenni valami pluszt a kellő pillanatokban, így nem is maradt el a siker. Nem akarok senkit kiemelni, ez megin csapatdiadal volt."

Eredmény

Középdöntő, 1. forduló, II. csoport (Lillehammer):
Magyarország-Ukrajna 26-25 (14-12)
gól: Szucsánszki 6/1, Vérten 4, Kovacsics 4, Tóth 3, Bódi 2, Tomori 2, Bulath 2, Vincze 1, Szabó 1, Sopronyi 1, illetve Pidpalova 9/4, Manaharova 7, Borscsenko 2/1, Bahirjeva 2, Vascsuk 2, Batkova 1, Nyikolajenko 1, Zorja 1
Svédország-Norvégia 24-19
AZ állás: 1. Svédország 6 pont, 2. Norvégia 4, 3. Magyarország 4. Hollandia 2, 5. Franciaország 2, 6. Ukrajna 0.