Nem tiltották el a rugdosódó Tomorit

2010.12.15. 11:30

A nemzetközi szövetség fegyelmi bizottsága nem tiltotta el, játszhat a svédek elleni, szerda esti Európa-bajnoki középdöntős kézilabda-mérkőzésen a kedden piros lappal kiállított Tomori Zsuzsanna.

A fegyelmi bizottság azért foglalkozott Tomori ügyével, mert a játékvezetői jelentésben külön kitértek arra, hogy a magyar átlövő megrúgta a ráfekvő Diane Lameine-t.

A két játékos többször is összekülönbözött, kétszer páros kiállítást kaptak, egyszer pedig Lameine - a bíró háta mögött - arcon ütötte Tomorit. A holland is piros lapot kapott, de ő azért, mert a meccsen - melyet Hollandia 27-19-re nyert - háromszor is kétperces büntetést szabtak ki rá.

Tomori: Elborult az agyam

„Rettenetesen sajnálom, ami történt, elborult az agyam – mondta a Nemzeti Sportnak az átlövő. – A holland lánnyal már előtte is össze-összeakadtunk, páros kiállítást is kaptunk, és bevallom, már nagyon dühös voltam. Aztán annál a bizonyos esetnél szabálytalankodott velem szemben, és mindketten a földre kerültünk. Ő meg ráfeküdt a sérült lábamra, ami már nélküle is fájt, be is volt kötve, és ahelyett, hogy felkelt volna, rám nehézkedett, hogy még nagyobb fájdalmat okozzon. Ekkor rúgtam le magamról, amit tényleg elmondhatatlanul sajnálok, mert tudom, hogy semmilyen körülmények között nem lett volna szabad ilyet tennem, ráadásul a csapatot még nehezebb helyzetbe hoztam."

A magyarok csoportjának állása: 1. Norvégia 6 pont (118-78), 2. Svédország 6 (103-84), 3. Hollandia 4 (91-80), 4. Franciaország 4 (85-96), 5. Magyarország 4 (79-104), 6. Ukrajna 0.

Szántó András csapatvezető, a Magyar Kézilabda Szövetség alelnöke
szerint is Tomori kirívó sportszerűtlenséget követett el, "vétsége a
nemzetközi és a magyar kézilabdázás hagyományaihoz, általánosan
sportszerű légköréhez egyaránt méltatlan. Nem mentségként vagy magyarázatként, csupán adalékként jegyezzük meg, hogy a zaklatott, feszült légkörű mérkőzésen Tomori folytonos és kölcsönös provokáció részese volt. A magyar csapat és vezetősége mélységesen sajnálja és elítéli e sportszerűtlen cselekedetet, ugyanakkor tudja és kijelenti, hogy a vétség egyedi volt és marad is, mind a magyar kézilabdázás története, mind Tomori Zsuzsanna pályafutása során" - fogalmaz az MKSZ honlapján Szántó.

Ha a magyarok nyernek, és utána a norvégok nem kapnak ki a hollandoktól, akkor Mátéfi Eszter szövetségi kapitány csapata bejut a szombati elődöntőbe. Minden más esetben a válogatott nem kerül a négy közé, és legrosszabb esetben akár a tizedik is lehet.