Timót, Xénia
-5 °C
3 °C
Index - In English In English Eng

Egy hét alatt kell meggyőzni Nagy Lászlót

2010.12.27. 15:53
A férfi kézilabda-válogatott hétfőn Veszprémben megkezdte a közvetlen felkészülést a január 13-án kezdődő svédországi olimpiai kvalifikációs világbajnokságra. A világbajnok olimpiai résztvevő lesz, a hetedik még jogot szerez, hogy játszhasson a 2012 májusi selejtezőtornán.

Nagy László másfél éve nem játszott a csapatban, másfél hónapja jelezte: addig nem jön, amíg az általa felvetett gondok (például a sportolók napidíja és biztosítása) nem oldódnak meg. Nagy mellett kiálltak a társak, tárgyalást kezdeményeztek a szövetséggel, és most van esély arra, hogy a Barcelona balkezes átlövője vállalja a vb-szereplést.

A napidíj tízről harminc euróra emelkedik a torna idején, a biztosítás pedig úgy módosult, hogy a játékos is kapjon kártérítést egy esetleges sérülés után, ne csak a szövetség.

"A szövetség elnöksége által felkért csoport tárgyal Nagy Lászlóval, aki Perez Carloshoz hasonlóan megkapta az egyéni felkészülési tervet, és ez alapján készül. Január 2-ig van határidő, hogy Nagy Laci jön-e vagy sem" - mondta Mocsai Lajos szövetségi kapitány.

A kapus, Fazekas Nándor egyelőre nem tud csatlakozni a többiekhez, mert felesége veszélyeztetett terhes, pár hete eltört a bokája. "A legfontosabb, hogy Fazekas Nándi családja ne szenvedjen hiányt, és tudja támogatni a feleségét. Abban maradtunk, hogy megvárjuk a szülést, és utána jelentkezik, addig külön készül" - tette hozzá Mocsai.

Az később dől el, hogy a jelenleg Kubában pihenő Perez vállalja-e a vb-t. Perez az olimpián még szerepelt, utána a nyári két pótselejtezőre vállalta a válogatottságot. Már az hatalmas segítség lenne, ha az első két meccsen a csapatban lenne, és erre van is esély.

A Németországban szereplő Mocsai Tamás és Ilyés Ferenc január 2-án, vasárnap érkezik meg, mert ők még szerdán bajnokit játszanak.

A csapat csütörtökön zártkapus meccset vív a Veszprém Arénában Bahreinnel, majd a keret tagjai kétnapos pihenőt kapnak. Január 2-ától újra együtt készül a keret, és 4-én - ugyancsak Veszprémben, zárt kapuk mögött - Algéria lesz az ellenfél. A csapat Lengyelországban, Gdyniában lép pályára, január 6-án Csehország, 7-én Szlovákia, 8-án pedig a házigazda ellen.

A vb 13-án rajtol, a magyarok 14-én kezdenek Norrköpingben az olimpiai ezüstérmes Izlanddal, majd 15-én Norvégia, 17-én Linköpingben Brazília, 18-án Japán és 20-án Ausztria lesz az ellenfél. A középdöntőbe a legjobb három válogatott kerül, a pontokat magukkal viszik a csapatok.

A 16 fős keretet január 11-én nevezi ki a kapitány, mind a 16 játékos benevezhető mindegyik meccsre, a csoportkör után lehet cserélni.

A Veszprémben készülő, jelenlegi 19 fős keret:

Kapusok: Liszkai Szilveszter (Veszprém), Mikler Roland (Szeged), Tatai Péter (Szeged)

Jobbszélsők: Gulyás Péter (Veszprém), Harsányi Gergely (Tatabánya ), Iváncsik Tamás (Veszprém)
Jobbátlövő: Laluska Balázs (Veszprém)
Irányítók: Császár Gábor (Veszprém), Eklemovics Nikola (Veszprém), Lékai Máté (Szeged)
Beállósok: Gál Gyula (Croatia Zagreb), Schuch Timuzsin (Constanta), Zubai Szabolcs (Szeged)
Balátlövők: Halász Máté (Tatabánya), Katzirz Dávid (Szeged), Nagy Kornél (Veszprém)
Balszélsők: Iváncsik Gergő (Veszprém), Vadkerti Attila (Szeged), Törő Szabolcs (Szeged)