Hatályon kívül helyezték a gázoló kézilabdázó 8 hónapos fogházbüntetését

2011.01.20. 10:15
A megyei bíróság eljárási hibák miatt új eljárás lefolytatására és új ítélet meghozatalára utasította az első fokon eljáró bíróságot.

A másodfokon eljáró Veszprém Megyei Bíróság csütörtökön hatályon kívül helyezte a Pásztor István volt világválogatott kézilabdázó halálos közúti baleset okozásának vétsége miatt meghozott, nyolc hónap, fogházban letöltendő szabadságvesztésről szóló elsőfokú ítéletet.

A megyei bíróság új eljárás lefolytatására és új ítélet meghozatalára utasította az első fokon eljáró Veszprémi Városi Bíróságot.

A 39 éves Pásztor István - aki az első osztályú balatonfüredi kézilabdacsapat kapitánya - 2010. szeptember 29-én Veszprémben egy kijelölt gyalogátkelőhelyen motorkerékpárjával elütött egy 80 éves embert, aki a helyszínen életét vesztette. Pásztor Istvánt első fokon a Veszprémi Városi Bíróság nyolc hónapi, fogházban letöltendő szabadságvesztésre ítélte, továbbá öt évre eltiltotta a járművezetéstől, valamint kötelezte 344 ezer forint bűnügyi költség megfizetésére. Az elsőfokú ítélet ellen az ügyész súlyosbításért, a vádlott és védője enyhítésért - a fogházbüntetés felfüggesztéséért - fellebbezett.

Kármán Miklósné, a másodfokú büntetőtanács vezetője az indoklásában hangsúlyozta, hogy az elsőfokú ítélet megalapozatlan, és "eljárási hibákkal van tele". A tanácsvezető bíró rámutatott: olyan tanúk vallomására hivatkozik például az első fokon eljáró bíróság az ítéletében, akik jelen sem voltak a tárgyaláson. Nem hallgatta meg a bíróság a tárgyaláson az igazságügyi műszaki szakértőt sem, ennélfogva őt sem a vád, sem a védelem nem kérdezhette.

A tanácsvezető bíró szerint felderítetlen a tényállás is, és "a beismerő vallomás nem jelenti azt, hogy nem kell bizonyítási eljárást lefolytatni". A megyei bíró az ítélet hatályon kívül helyezésének indoklásában kitért arra is, hogy az elsőfokú bíróság a tárgyalásról kizárta a nyilvánosságot, noha ennek az indokai nem álltak fenn, és ez a tény önmagában megalapozná az ítélet hatályon kívül helyezését.

Az elsőfokú ítélet hatályon kívül helyezését indítványozta a tárgyaláson a megyei főügyészség képviselője és a vádlott védője is. A főügyészség képviselője ugyancsak az eljárási szabályok megsértése (tanúkat, szakértőt nem hallgatott meg az első fokon eljáró bíróság), valamint a nyilvánosság kizárása miatt indítványozta az ítélet hatályon kívül helyezését. A védelem szintén arra hivatkozott, hogy az elsőfokú eljárásban nem történt meg "a bizonyítás eszközeinek teljes feltárása", s így fontos kérdések "nyitottak maradtak".

Ezt az Indexnek is megerősítette Varga Attila, Pásztor István ügyvédje. Varga és a megyei főügyészég is azt kifogásolta, hogy az elsőfokú bíróság nem kezelte a súlyának megfelelően az ügyet, és ezért számos hibát elkövettek. Az egyik legnagyobb, hogy nem érvényesült az úgynevezett közvetlenség elve. “Egy eljárás során nagyon fontos, hogy a bíróság közvetlenül is érzekelje, hogy a tanúk és szakértők mennyire biztosak vagy bizonytalanok a vallomásaikban, éppen ezért személyes meghallgatásokat is kell tartani. Pásztor István esetében azonban elsőfokon a kérdésfeltevések elmaradtak, csak Pásztort hallgatták meg, míg a tanúvallomásokat és a szakértői véleményeket csak ismertették” - mondta lapunknak Varga.  

Az új eljárásban a tanúkat is meghallgatják, és új szakértői véleményeket is kérnek. A megismételt elsőfokú ítélethozatalig Varga szerint ismét hónapok telhetnek el.

Pásztor István vádlott sajnálatát fejezte ki a történtekért, a védőjéhez csatlakozva kérte, hogy megismételt eljárásban tárgyalják újra az ügyét.

A megyei bíróság hatályon kívül helyező döntésével az ügy visszakerül a Veszprémi Városi Bírósághoz, ahol egy másik bírói tanács újabb eljárást folytat le, és hoz majd az ügyben új elsőfokú ítéletet.