Nem engedhettük az osztrák győzelmet

2011.01.20. 23:18
Az olimpiai kvalifikációs kézilabda-világbajnokságon sorrendben negyedik meccsét is megnyerte a válogatott, de a neheze szombattól jön, mindjárt az olimpiai bajnok franciákkal a középdöntőben. Az osztrákok a félidőben még vezettek, utána az alapcsapat megfordította a meccset. A középdöntőt két négypontos csapat várja: Izland és Dánia.

Az utolsó csoportmérkőzést a magyar válogatott játszotta a svédországi világbajnokságon.

Az már kedden eldőlt, hogy Ausztria ellen nem lesz tét, csütörtökön az is kiderült, a középdöntőben Németország is az ellenfelünk lesz, de Norvégiához hasonlóan nulla pontos. Izland viszont négy ponttal várja majd az ellenfeleit, mert 29-22-re verte az utolsó tíz percre megint teljesen széteső norvégokat. A franciák viszont váratlanul botlottak, 27-21-ről ikszeltek a spanyolokkal (28-28).

A mieinknél Katzirz és Nagy Kornél volt a két átlövő, Gál a beálló, Császár az irányító Törő és Harsányi a széleken. Mocsai Tamás és Ilyés Ferenc pihenőt kapott tehát az elején.

A 11. percre volt először kétgólos különbség, Fazekas labdákat fogott, előtte Törőnek volt egy olyan gólja, amikor a szélről beugrott, és háttal volt ugyan a kapunak, de a rövid felsőbe csavarta. Aztán három góllal is vezettünk (9-6), hogy onnan négyet kapjunk. Katzirz és Császár lövéseivel visszavettük a vezetést. (11-10)

Innen megint négy gólt kaptunk, Mocsai Lajos pedig időt kért. A félidő hajrájában pár pontatlan labda után nem sikerült közelebb jönni, így 16-13 lett.

A fordulás után visszatért az alapcsapat – beállt Zubai, Ilyés, Mocsai, az Iváncsik testvérek -, a 39. percre ledolgozta a hátrányt (20-20), Ilyés két gólja és Schuch megindulása feltétlen kellett ehhez, illetve Szilágyi Viktort sikerült kikapcsolni a támadások szervezéséből. A nagy rohammal akkor nem sikerült átvenni a vezetést, de két perc múlva már igen.

Az utolsó tíz percre 27-26-os magyar vezetéssel érkeztek a csapatok, hamarosan Zubai kiállítást harcolt ki, és a két perc alatt eldöntötte a meccset Iváncsik Gergő és Mocsai Tamás. 30-27-ről ugyanis már nem volt visszaút, 32-30 lett a vége.

„Húszpercenként illetve félidőnként cseréltem, a játékosok átérezték, nem lehet megengedni, hogy eredményesek legyenek ellenünk, még ilyen helyzetben sem az osztrákok, mert a nemzeti mez kötelez. Általában nem jó, legalábbis a tapasztalatok ezt mutatják, ha egy ilyen világversenyen a játékosok kiesnek a ritmusból, mert az edzők számítgatnak. Élesen fogjuk kezdeni a mérkőzést, a mentalitásomtól igen messze áll, hogy feladjuk a francia meccset, nem szeretném, ha bárki ezt sugallná. Perez háromszor velünk edzett, nem kizárt, hogy a franciák ellen már ő is velünk lesz, de ezt egyelőre még nem tudom megmondani” – jelentette ki Mocsai Lajos szövetségi kapitány.

A világbajnokságról a 2-7. helyezett vehet részt az olimpiai selejtezőtornán.

Jegyzőkönyv, menetrend

Eredmény, B csoport (Linköping), 5. forduló:
Magyarország-Ausztria 32-30 (13-16)
gól: Császár 5, Törő 5, Mocsai 4, Ilyés 3, Iváncsik T. 3, Katzirz 3, Lékai 3, Zubai 2, Gál 1, Nagy 1, Gulyás 1, Schuch 1, illetve Szilágyi 7, Bozovic 5, Wilczynski 4, Posch 4, Friede 3, Jochum 2, Weber 2, Fölser 1, Wöss 1, Abadir 1

A középdöntő I. csoportjának menetrendje (Jönköping):

szombat: MAGYARORSZÁG-Franciaország, Németország-Izland, Spanyolország-Norvégia
hétfő: MAGYARORSZÁG-Németország, Izland-Spanyolország, Norvégia-Franciaország
kedd: MAGYARORSZÁG-Spanyolország, Németország-Norvégia, Izland-Franciaország
Kezdési időpontokat később jelölik ki.

Az állás:
1. Izland 4 pont (61-48)
2. Franciaország 3 (58-51)
3. Spanyolország 3 (54-52)
4. MAGYARORSZÁG 2 (52-55)
5. Németország 0 (47-56)
6. Norvégia 0 (45-55)

A középdöntő II. csoportjának menetrendje (Malmö, Lund):

szombat: Horvátország-Argentína, Szerbia-Svédország, Dánia-Lengyelország
vasárnap: Svédország-Horvátország, Dánia-Argentína, Lengyelország-Szerbia
kedd: Szerbia-Argentína, Lengyelország-Horvátország, Dánia-Svédország
Kezdési időpontokat később jelölik ki.
Az állás:
1. Dánia 4 pont (69-56)
2. Argentína 2 (50-46)
3. Svédország 2 (46-48)
4. Lengyelország 2 (45-47)
5. Horvátország 1 (53-58)
6. Szerbia 1 (51-59)