Embertelen küzdéssel vertük a németeket

2011.01.24. 20:23
Az olimpiai kvalifikációs világbajnokságon két góllal, óriási ambícióval játszva legyőztük a 2007-es bajnok Németországot. Fazekas Nándor visszanyerte régi formáját, önkívületben védett, Perez és Mocsai Tamás góljai fontosak voltak, de Iváncsik Tamás hihetetlen labdaszerzése is az 58. percben, a kapitány kiválóan meccselt. Az olimpia még nincs meg, egy pont vagy az eredmények szerencsés alakulása kell hozzá.

A magyar válogatott sorsdöntő meccset játszott a férfi kézilabda-világbajnokságon Németországgal, mert egy újabb vereséggel már legfeljebb csak a kilencedik hely lett volna elérhető, az olimpiai kvalifikációs torna nem, az első hét, szerencsés esetben nyolc játszhat Londonért.

A kezdőcsapatban egyszerre volt Ilyés, Perez, valamint Schuch Timuzsin, miután az utolsó pillanatban kiderült, hogy Gál Gyula vádlisérülése miatt nem vállalhatja a játékot. Mocsai kapitány azért választotta ezt a felállást, hogy az elején ne cseréljünk, ezzel ne adjunk esélyt a lerohanásokra. Ilyés játszott már irányítót, nem volt szokatlan számára ez a szerepkör.

Mocsai Lajos annyira meglepte a rivális kapitányát, hogy a világbajnok Heiner Brand a nyolcadik percben – 4-1-es magyar vezetésnél - időt kért. Az előnyhöz kellettek Fazekas Nándor bravúrja is – Perez tíz perc alatt kétszer blokkolt előtte -, öt lövésből négyet fogott az elején, a német átlövő, Pascal Hens pedig nem találta a távolságot.

A 10. percre mégis fordítottak a németek (4-5), folyamatosan szerencséjük volt, jól pattantak a labdák, Fazekasnak még a hátáról is a vonal mögé ment. Schuch kiállítását pillanatok alatt kihasználta az ellenfél, Gensheimer két gólt is lőtt a szélről, több mint nyolc perc után Császár bevágott egyet a jobb alsóba, igaz, egy hetest kihagyott. (5-7)

Perezt a tizenhetedik percre le kellett cserélni, mert pontatlanul lőtt, még pontatlanabbul passzolt. Nemcsak belőle, mindenkiből elfogyott az ötlet.

Kaufmann növelte a német előnyt, Császár lövése a kapufáról a gólvonalra pattant, Iváncsik Gergő kapufát lőtt ziccerből, Ilyés is rávihette a kapusra a labdát, de ejteni akart, Bitter könnyedén húzta le. Ez a mozdulat mutatta, nagyon tartunk a kapustól, még ha Mocsai be is vágta a jobb felsőbe a labdát. Hiába volt elsőrangú a védekezés, a támadásokba indokolatlanul sok hiba csúszott.

Fazekas bravúrjai miatt maradt a kétgólos különbség, Harsányi pontos hetese nagyon kellett, Iváncsik pontos lövése is. 8-8 után emberelőnybe kerültünk, de Kaufmann lőtt belőle két gólt.

A 26. percben Perez belőtte első gólját, de az egyenlítés nem sikerült, Kraus ellenben belőtte a hetest. Kicsit érthetetlen volt, miért adták meg ezt a bírók, bár nem ítélkeztek rosszul. A félidőre 12-10 volt oda.

Jó magyar védekezés után Zubai beállósgólja nyitotta a félidőt. Utána Kraus gólt lőtt, Mocsai és Perez lövéseit is védte Bitter. Fazekas is ziccert fogott, Perez kiharcolt egy kétperces büntetést. Harsányi hetesből szűkített a hátrányon, Kraus hátrányból növelte ismét kettőre a német fórt (12-14), megint nem sikerült megnyerni egy előnyt.

De jött a következő: Perez tökéletesen játszotta meg Zubait, akit földre vittek. Iváncsik Gergő és Perez egyenlített: 14-14. Utána egy gólváltás jött, majd egy Fazekas-bravúr, és Iváncsik Tamás lerohanta a németeket, újra vezettünk.

A 45. percben Harsányi hetese már kétgólos előnyt jelentett (19-17), az utolsó tíz perc előtt Brand kikérte idejét, mert 21-19 volt ide. Az 50. percet emberhátrányban kezdtük Zubai kiállítása miatt, de Fazekas akkor is védett. Harsányit viszont ekkor kizökkentette a hetest megfogó Bitter, és nem lett három a magyar előny, ehelyett egyenlítettek (21-21).

Az 53. percben Perez lövése a kapusról bevágódott, akkora erő volt benne. A németek hibája után Zubai harcolt ki hetest. Iváncsik Gergő belőtte, de a másik oldalon Kraus is, így nem nyugodhattunk meg.

Perez viszont megint talpról egy hatalmas gólt lőtt, Kaufmann válaszolt rá. Mocsai 24-23-nál kért időt, Ilyés pedig egy nagy bombával jelezte, megértette, mit kért tőle a szakember. Glandorf rögtön válaszolt, két perccel a vége előtt letámadásra jöttek ki a németek. Meg is zavarták a magyarokat, labdát szereztek, de Iváncsik Tamás hihetetlen ütemben közbenyúlt, mielőtt riválisa (Gensheimer) ziccerbe került volna.

Császár a bal kezes oldalról gólt lőtt, utána Iváncsik Tamás lerohanásból eldöntötte a meccset. Még egy gólt kaptunk, de ennek már nem volt jelentősége.

Jegyzőkönyv

Középdöntő, I. csoport (Jönköping):
2. (utolsó előtti) forduló:
Magyarország–Németország 27-25 (10-12)
Gól: Iváncsik T. 5, Perez 5, Harsányi 3/3, Mocsai 4, Iváncsik G. 5/1, Ilyés 2, Császár 2, Zubai 1, illetve Kaufmann 5, Kraus 4/3, Glandorf 4, Gensheimer 3, Pfahl 2, Preiss 2, Sprenger 2, Haass 1, Groetzki 1, Heinl 1

A csoport állása: 1. Spanyolország 7 pont, 2. Franciaország 5, 3. Izland 4, 4. Magyarország 4, 5. Németország 2, 6. Norvégia 0.

kedd: Németország-Norvégia (16.15), Magyarország-Spanyolország (18.30), Franciaország-Izland (20.45)

Mocsai Lajos: "Büszke vagyok a csapatra, amely a legjobb teljesítményt nyújtotta, amióta itt vagyunk a vb-n. A meccs előtt az volt a kérdés, hogy Perezzel vagy nélküle. Az átlövő beállításával több variációs lehetőségünk nyílt. Az elején azért álltunk fel három átlövővel, mert a németek az izlandiakat már a találkozó elején szétfutották, és nagy előnyt gyűjtöttek össze. A védekezés is összeállt, Fazekas pedig szenzációsan védett. A taktika, amit kidolgoztuk, működött, szinte végig uraltuk a meccset. Igazi csapatmunka volt. Amennyiben Gál nem tudja vállalni a játékot, akkor Gulyás visszajön a keretbe, hiszen van még egy cserére lehetőségünk."

Heiner Brand, a németek szövetségi kapitánya: "Természetesen nagyon csalódott vagyok, főleg azok után, hogy nyertünk Izland ellen. Nagy lehetőséget szalasztottunk el. A fontos pillanatokban nem tudtunk megfelelően összpontosítani, és támadásban legyengültünk. A védekezésünk nem volt rossz, de ezúttal ez kevésnek bizonyult."

Perez Carlos: "Örülök, hogy végre játszottam. Csak így tovább, mert kedden még fontosabb meccs vár ránk." Ilyés Ferenc: "Nagyon örülök a győzelemnek, egy nagy vereség után tudtunk talpra állni már másodszor a tornán. Bízom benne, hogy a spanyolok ellen hasonló jó felfogásban és hatékonysággal játszunk majd."

A negyedik helyen vagyunk a csoportban, kedden a már elődöntős spanyolokkal játszunk, ha netán kevésbé lesznek motiváltak, biztosan játszhatunk az olimpiáért. Ha körbeverés van, és három négypontos csapat lesz. Izlandnál és Németországnál is rosszabbak vagyunk, akkor csak a kilencedik hely lehet meg, de ilyen védekezéssel akár még a spanyolok ellen is van esély.