A kényelmes spanyolok is erősek voltak

2011.01.25. 20:21
Az olimpiai kvalifikációs kézilabda-világbajnokságon a tompa magyar válogatottat a tartalékos spanyolok is verték. A hajrában felgyorsítottuk a játékot, nem kellett volna, akkor alakult ki a legnagyobb különbség. A hetedik hely meglehet, Lengyelország erős és kemény, legutóbb a nyolcadik hely is olimpiai selejtezőt ért.

A magyar férfi kézilabda-válogatott nem először kezdett gyengén a világbajnokságon, kilenc percig egy indulásgólt hozott össze, mintha még benne lett volna a lábakban a hétfői németek elleni csata.

Pedig a tudat, hogy a németek váratlan veresége után nem kell pontot szerezni az olimpiai selejtezőhöz, nyilván feldobta a fiúkat, mosolyogva jöttek ki az öltözőből a játékosok, a feszültségnek nyoma sem volt, ilyenre nem volt példa az elmúlt tíz napban.

A spanyolok a második sorukkal kezdtek, de könnyedén használták ki helyzeteiket, a tizenkettedik percben 8-3-ra vezettek.

Innen három magyar gól következett, kilencnél pedig egyenlített Katzirz. A spanyol kapitány a legjobbjait visszahozta, Aguinagalde góljaira azonban Császár talpról, elhajolva válaszolt – emberhátrányban vállalt kettőt -, a jól kezdő Hombrados nem találkozott ezekkel a labdákkal. Így tartottuk a döntetlent a félidőre, a kedvező folytatás azonban elmaradt.

A második félidő elejét emberelőnyben kezdtük, de Iváncsik Gergő a kapufát találta el, így a vezetést nem sikerült átvenni.

Ehelyett négy spanyol gól jött (17-13), Zubai aztán végre betalált, ez volt az első gól, amit az időközben a kapuba álló Sterbik Árpád kapott. A világklasszis vajdasági kapus megkeserítette az életünket, ziccereket fogott, igen nehéz volt neki gólt lőni, pedig a mozdulatain érződött a kényelem.

Perez első góljával a különbség kettőre olvadt – az átlövőn lehetett igazán látni, sok neki két ilyen tempójú meccs két nap alatt -, ezt a hátrányt Mikler Roland bravúrjaival egy ideig tartottuk.

Az 52. percre 24-19 volt az állás, Mocsai érthetően időt kért. A kapitány mindenkit becserélt, érezte ő is, még ezt a tartalékos csapatot sem sikerül megfogni, mert a hétfői győzelem sokat kivett a csapatból, és egyébként sem most, hanem majd pénteken, a hetedik helyért kell topformában lenni.

A végére Lékai találataival átmenetileg felzárkóztunk, de a nyitott védekezésünket pillanatok alatt zilálta és futotta szét a rivális, és a végére kialakította a legnagyobb különbséget. (30-24)

Pénteken Lengyelország következik, a hetedik helyért, az időpont még nem tisztázott.

A hetedik biztosan játszhat az olimpiai selejtező tornán, de a nyolcadiknak is jó esélye van, ha az Európa-bajnokságot olyan válogatott nyeri, amelyik a másodiktól a hetedik helyen zárt a vb-n. Peking előtt Izland vb-nyolcadik volt, úgy jutott ki és lett ezüstérmes.

Lékai Máté: „Ritkán kap az ember akkora esélyt, mint most, sajnos nem úgy alakult, ahogy szerettük volna, de mindent meg fogunk tenni, hogy megszerezzük a hetedik helyet. Nagyon akartuk a győzelmet, de most csak ennyire futotta. Óriási küzdelemre számítok a lengyelek ellen, meg fogunk halni a pályán.”

Császár Gábor: „Kicsit nyögvenyelősre sikerült ez a meccs, sok helyzetet hagytunk ki, Sterbik pedig új erőt adott az ellenfélnek. Fekszik nekik ez a stílus, lazák, könnyedek voltak, mi meg a végére kicsit elfáradtunk. Egy pici hiányzott csak, ami remélem, majd pénteken meglesz.”

Jegyzőkönyv:

Középdöntő, I. csoport (Jönköping), 3. (utolsó) forduló:

Norvégia-Németország 35-25 (17-13)
Spanyolország-Magyarország 30-24  (13-13)
Gól: Romero 9/4, Ugalde, Canellas, Morros, Rocas 3-3, Aguinagalde, Garcia, R. Entrerrios, Garabaya 2-2, Maqueda 1, illetve Zubai 5, Császár, Lékai 4-4, Iváncsik T. 3, Ilyés, Mocsai 2-2, Iváncsik G., Katzirz, Perez, Gulyás 1-1