Itthon nehezebb volt, de megvan az Eb

2011.03.13. 19:22
A második félidő közepére

A magyar férfi kézilabda-válogatott a sérülések - Fazekas Nándor, Mocsai Tamás, Gál Gyula a keretben sem volt - ellenére is hatalmas fölénnyel, 29-22-re verte szerdán idegenben Macedóniát az Európa-bajnoki selejtezőben.

A visszavágón már az volt a tét, hogy egy újabb győzelemmel kijusson Mocsai Lajos csapata a jövő évi szerbiai Eb-re. Mivel a csapat olimpiai selejtezőt érő helyezést szerzett januári világbajnokságon, az Eb-n a további fejlődés az elsőszámú cél.

Jól kezdett a válogatott, mert 4-2-re vezetett, utána viszont jött egy kisebb hullámvölgy, és nemcsak fordított a rivális, hanem 9-6-ra vezetett is, ekkor a magyar védekezés nem állt össze, a kapuban is váltani kellett, Mikler Roland helyére Tatai állt. Tatait egy beszólásért kiállították a bírók, de ez sem vetette vissza a feljövőben lévő csapatot.

Kilenc percig nem talált a kapuba a vendégcsapat, emberelőnyben is határozatlanná váltak. A félidő végére 16-13 lett, mert Ilyés ötödik átlövés gólját is belőtte, és ha a beállót nem is sikerült olyan jól megjátszani, és gyors indulásokból sem voltunk olyan eredményesek, mint pár napja Szkopjéban, abszolút látszott, melyik a képzettebb és jobb csapat.

A fordulás után Császár és Ancsin is nagy gólokat lőtt, Törő Szabolcs pedig egy az egyben megverte riválisát, és csuklóból a kapus feje fölé húzta a labdát a szélről. Ezzel a szépségdíjas góllal lett 20-16. Harsányi hetesből még egyet tett az előnyhöz, sokáig ekkor volt a legnagyobb különbség.

Az 52. percre újra öt gól lett a magyar előny, Gulyás akkor kínai figurára adta fel a labdát Lékainak, aki nagyon pontosan fejezte be az akciót. Nagy Kornél ezek után labdát szerzett, megindult, és bevágta. (27-21)

Nagy hamarosan még egy gólt lőtt hatalmas átlövéssel, akkor el is dőlt a meccs, az utolsó négy percben még egy kicsit közelebb jöttek a macedónok, de háromnál közelebb nem jutottak.

29-26 lett, a magyar válogatott Veszprémben is annyit dobott, mint idegenben, és ezúttal is elég volt ennyi a sikerhez. A macedónok érezhetően összekapták magukat, de ezzel is csak szorosabbá tették a meccset.

Magyarország magabiztosan vezeti csoportját nyolc ponttal a négy pontos észtek előtt, és már biztosan kijutott a szerbiai a Eb-re, a csoport első helye az észtek elleni hazai meccsen dől el, óriási meglepetés lenne, ha nem nyernénk akkor is.

Mocsai Lajos így értékelte csapata teljesítményét: "ez egy teljesen másik mérkőzés volt, azt hiszem, szerdán a magyar válogatottat lebecsülték, mert a macedónok magukat továbbjutónak tartották a bosnyákok mellett. Az erőviszonyok azonban jelentősen megváltoztak. Öröm ezzel a válogatottal dolgozni, a fiatalok jól kiegészítik egymást az idősebbekkel, boldog vagyok. Hullámzó volt a játék, balkezes átlövő nélkül kezdtünk, majd a húszéves Ancsinnal vettük fel a harcot. Lépésről lépésre felőröltük a riválist, az utolsó percek bizonytalan játéka pedig belefért. Putics Barnát szerettem volna mélyvízbe dobni, de nem tudtam.

„A kritikus időszak után a védőjátékot megszilárdítottuk, a 18-as macedónnal szemben felállítottuk a legkeményebb védelmet, az ellenfél ereje pedig elfogyott. Fejlődésünkre is kell használni a következő időszakot, de elsőként kell továbbjutnunk, mert akkor jobb lesz a sorsolási pozíciónk. Holnaptól a klubélet folytatódik” – összegzett a szakember, aki a meccs előtt találkozott 25 évvel ezelőtti vb-ezüstérmes csapatával.

„Elnézést kérek a kiállításomért, sajnálom nagyon, nem éreztem, hogy ez benne lenne a meccsben. Több száz is van ilyen egy meccsen, épp belenyúltam, a német bírók nem nézték el. Lett volna még mit megfogni, de összességében elégedett vagyok” – ezek már Tatai Péter szavai voltak.

„Talán azt gondolták a nézők, hogy ez itt egy gálameccs lesz, de felkészültek belőlünk, megleptek bennünket az elején a védekezésükkel a macedónok. A küzdésnek meglett eredménye, a végére kiderült, melyik a képzettebb a csapat. Az észtek ellen győzni kell, bármilyen csapattal is álljunk ki, Boszniában nem tudjuk mi lesz, de ha az itthoni meccs megvan, akkor már biztos a csoportelsőség” – magyarázta Ilyés Ferenc.

Jegyzőkönyv:

MAGYARORSZÁG-MACEDÓNIA 29-25 (16-13)
Veszprém, játékvezetők: Fleisch, Rieber (németek).
Magyarország: Tatai, Mikler (kapusok), Ancsin 2, Császár 4, Gulyás, Harsányi 6 (6), Ilyés 6, Iváncsik G. 1, Iváncsik T. 1, Laluska 2, Lékai 2, Nagy 2, Putics, Schuch, Törő 2, Zubai 1.
Macedónia: Ristovski, Angelov (kapusok), Angelovszki, Alusovszki 3, Dimovszki, Jonovszki 1, F. Lazarov 7 (5), Majnov, N. Markovszki, Mirkulovski 4, Mitkov 4, N. Mojsovszki 3, Z. Mojsovszki, M. Sztojlov, Sz. Sztojlov 1, Temelkov 2.