Világbajnokság nem lesz, olimpia sem lesz

2011.06.11. 19:38
Kilátástalan játékkal itthon is kikaptunk a németektől a női kézilabda-vb-selejtező győri visszavágóján, a második félidő elején hét percig nem tudtunk betalálni, eladtuk a labdákat, a védekezés sem ment. A vége 27-22 lett. A vb-n és a londoni olimpián sem leszünk ott.

A jövő évi londoni olimpiára és a decemberi világbajnokságra nem juthat ki a magyar női kézilabda-válogatott, miután a vb-selejtező szombati visszavágóján tragikus játékkal 27-22-re kikapott a német csapattól.

A mérkőzésen csak fellángolásai voltak Mátéfi Eszter szövetségi kapitány együttesének, és a vendégek ezt remekül kihasználták.

Az első meccset a németek 26-24-re nyerték, mindössze kétgólos hátrányt kellett volna ledolgoznunk. Akárcsak egy hete, megint a harmadik számú kapus Pastrovics és a beállós Mayer maradt ki.

A németeknél kisebb meglepetésre nem Englert, hanem Schülke kezdett a kapuban, ráadásul jól. Althaus gólja után Vérten egyenlített a 4. percben. Keményen védekezett mindkét csapat, eleinte alig lehetett helyzetbe kerülni. Pálingernek szerencséje is volt, ha nem védett, akkor a kapufa mentett helyette. A 7. percig csak 2-2 találat esett. A németek remekül tartották magukat, a 9. percben 4-2-re megléptek. Mátéfi Eszter szövetségi kapitány több poszton is cserélt, mert az első sor nem pörgött. A 12. percben sikerült utolérni a riválist, Tomori bombája jelentette az 5-5-öt. Majd ugyanő megint beköszönt, ezzel először vezettünk.

Negyedórája tartott a meccs, amikor Szamoránsky beállós góljával 7-5 lett, ledolgoztuk összesített hátrányunkat. A németek hétperces gólcsendet zártak le szerencsével, majd fordítottak is (19. perc: 7-8). A magyar kapitány időt kért.

Képek a mérkőzésről

Valamelyest jobb lett a játék, megint fej fej mellett haladt a két együttes. 10-11-nél Szamoránskyt kiállították, Pálinger tartotta a lelket a többiekben. Melbeck is kiült a szünet előtt, de ebben a szakaszban a vendégek növelték a különbséget (11-14), melyből Görbicz faragott büntetőből.

A második félidőre majdnem teljes sorcserét hajtott végre a magyar kapitány, a védekezési stílus is jelentősen átalakult, de ez a visszájára sült el. A németek 16-12-re elhúztak, Tomorit is kiállították. Fokozatosan nőtt a különbség, látszott, itt már csak a csoda segíthet. Görbicz egy 0-4-es német rohamot zárt le, de változatlanul tragikus volt a játék. A 39. percben 20-13-ra vezettek az egyre lelkesebb és magabiztosabb vendégek, Pálingert pedig Herr váltotta a kapuban.

Mátéfi hiába kereste ütőképes csapatát, az átlövőjáték nem létezett, így a németeknek védekezésben nem volt nehéz dolguk, Schülke is remekelt, támadásban is szinte minden bejött nekik.

Negyedórával a vége előtt 15-23 volt az állás, tízgólos hátrányt kellett volna ledolgozni. Krausét gyorsan kétszer is kiállították, de ez sem jelentett előnyt, mert az ideges és egyre bizonytalanabb magyar együttes sorra adta el a labdát. Teljes volt a csőd. Jellemző, hogy több szurkoló összecsomagolta a magyar zászlót, és csöndben vagy fütyülve figyelte tovább a vergődést.

Nyolc és fél perccel a vége előtt 18-25-nél Mátéfi időt kért, ám a németek nem lazsáltak, és az idő is nekik dolgozott. A végén Görbicz még a kaput sem találta el büntetőből.

A lefújáskor a játékosok pedig sírva fogadták, hogy nincs tovább. Ezzel eldőlt, hogy a csapat nem jut ki a decemberi brazíliai vb-re, és mivel onnan lehet olimpiai kvótát vagy kvalifikációs tornás helyet kiharcolni, a londoni olimpiai játékok lehetősége is elúszott.

"Ez egy nagyon fájdalmas kudarc, amelynek sok összetevője van. A németek ma egyszerűen jobbak voltak, és még szerencséjük is volt. Sikerült ránk erőltetni az akaratukat, és ahogy telt az idő, úgy lettek egyre magabiztosabbak. Becsülettel elvégeztük a munkát, ám a felkészülés során több zavaró tényező is akadt, amiről most nem szeretnék beszélni. Az én személyes sorsom itt másodlagos. Az biztos, a megbízatásom 2012-ig szól, de a szerződésben van egy olyan kitétel, hogy a szövetség és én is minden év július 1. és 15. között jogkövetkezmény nélkül felbonthatja azt." - mondta a találkozó után Mátéfi Eszter, a magyar válogatott szövetségi kapitánya.

Sinka László, a magyar szövetség leköszönő elnöke: "Az biztos, hogy új korszak kezdődik, hiszen a válogatott 1993 óta minden világversenyen ott volt, többek között négy olimpián. Sajnálom, hogy nem sikerült túljutni a németeken. És azt is sajnálom, hogy sokan nem az összefogásért dolgoztak, hanem széthúzást erősítették, és zavart okoztak."

A pekingi olimpián negyedik magyarok vb-ről utoljára 1990-ben, olimpiáról 1992-ben hiányoztak. A mostani óriási kudarc alapvetően meghatározza a női szakág közeljövőjét.