Árpád
-5 °C
8 °C
Index - In English In English Eng

Nagy változások várhatóak a kézicsapatban

2011.06.11. 22:27

A magyar női kézilabda-válogatott nélkül rendezik a következő két világversenyt, a decemberi brazíliai világbajnokságot és a jövő évi londoni olimpiát, így valószínű, hogy új csapatot kell építeni.

A válogatott legközelebb októberben vív tétmérkőzést, amikor is megkezdi a 2012-es hollandiai Európa-bajnokság selejtezősorozatát. A riválisok között van a most a magyarokkal szemben vb-továbbjutó német együttes, valamint a fehérorosz és az azeri alakulat is. Négyből az első két helyezett jut ki a kontinensviadalra.

Pálinger Katalin – aki 1997 óta szinte az összes tornán ott volt - szombaton bejelentette, hogy a lemond a válogatottságról, bár ezt a döntés még a vb-selejtező előtt hozta meg, vagyis függetlenül a mostani kudarctól.

Az is kérdés, hogy Mátéfi Eszter szövetségi kapitány marad-e. A 2009. július 22-én kinevezett szakvezető megbízatása ugyan 2012. augusztus 31-ig szól, de minden évben – így most is – július 1. és 15. között jogkövetkezmények nélkül a szövetség és Mátéfi is felbonthatja azt. A játékosként olimpiai bronzérmes (1996, Atlanta) trénert az elmúlt időszakban megerősítették posztján, amikor a tavalyi Eb nem sikerült jól (10. lett a csapat).

Ráadásul a felkészülés sem volt zavartalan. Áprilisban megjelent, hogy Mocsai Lajost, a férfi szövetség kapitányt néhány női játékos felkérte, vegye át a női válogatott irányítását, majd a vb-selejtező előtti Batta Kupán utolsó lett az együttes.

Az biztos, hogy a magyarok a 2014-es Eb-n ott lesznek, lévén a horvátokkal közösen rendezik meg ezt a tornát.

A csapat feltételezett frissítése mellett a szövetség is átalakul, hiszen június 24-vel lemond posztjáról Sinka László elnök, aki Vetési Iván miniszteri biztost, a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának elnökét javasolta utódjául.

A férfi válogatott ugyanakkor még versenyben van az olimpiáért, már biztos szereplője a kvalifikációs tornának, és addig még vár rá a januári, szerbiai Eb is.