Karl Erik Böhn a női kézicsapat kapitánya

2011.08.30. 14:59
Karl Erik Böhn, a női kézilabda-válogatott újonnan megválasztott norvég szövetségi kapitánya
Karl Erik Böhn, a női kézilabda-válogatott újonnan megválasztott norvég szövetségi kapitánya

A norvég Karl Erik Böhn az új szövetségi kapitánya a női kéziválogatottnak, megbízatása a 2016-os Rio de Janeiró-i olimpiáig szól - jelentette be a kézilabda szövetség kedden. Szerződése minden évben - attól függően, hogy sikerül-e kijutni az Eb-re, illetve a vb-re - felülvizsgálható, illetve felbontható.

A játékosként 126-szoros válogatott szakember az első külföldi a női csapat élén, legnagyobb edzői sikereit a Larviknál érte el: öt bajnoki címet és kupát nyert, a BL-ben elődöntőig jutott, 2007–2008-ban megnyerte a KEK-et. Október 19-én, az Azerbajdzsán elleni Európa-bajnoki selejtezőn mutatkozik be.

Élettársa az a Heide Löke, aki a nyáron a Győri Audi ETO KC-hoz igazolt. Nagyrészt amiatt kellett távoznia a norvég klubtól, mert segítette párját a magyarországi átigazolásban.

„Nagy kihívásnak tartom, hogy a magyar csapatot vezethetem. Szeretném a sikeres magyar és norvég stílust egyesíteni. Hat-hét hete vagyok Magyarországon, de sok minden lenyűgözött, például az, hogy milyen sokat edzenek a játékosok. Szeretném elérni, hogy Siti Beáta legyen a másodedzőm, remélem, elfogadja a felkérést. Azt viszont kiemelem: bárhova igazol a párom, Löke, én addig maradok a magyar válogatottnál, amíg a szerződésem szól” - mondta Böhn.

A korábbi szakvezető, Mátéfi Eszter azok után mondott le június 12-én, hogy a csapat a németek elleni világbajnoki selejtezőn kikapott, így nem jutott ki a vb-re, és szinte biztos, hogy a jövő évi londoni olimpián sem szerepelhet.

Böhn mellett Hajdu János és Kovács Péter volt még esélyes a posztra.

Vetési Iván, az MKSZ júniusban megválasztott új elnöke kiemelte: mivel a következő világversenyről, a decemberi brazíliai vb-ről lemaradt a csapat, olyan kapitányt szerettek volna kinevezni, aki hosszútávra és főállásban vállalja a felkérést: „Az volt a feladat, hogy megtaláljuk azt a személyt, aki visszavezeti a nemzeti csapatot a világ- és kontinentális tornákra. Sikert és teljesítményt hozzon. Az elnökség összességében egységes volt a döntés meghozatalában. Kinevezése nem ad minősítést a magyar edzőkről. Időnként szükség van arra, hogy új impulzus, új szemlélet jöjjön. Ami a kinevezés anyagi oldalát illeti: Böhn munkája nem kerül többe, mint ha magyar szakember látná el ezt a feladatot.”

Karl Erik Böhn és Vetési Iván
Karl Erik Böhn és Vetési Iván

A 46 éves Böhn kinevezésével végül nem ért célt az a lobbi, amely a hagyományokra, valamint a magyar kézilabdázás erejére és nemzetközi elfogadottságára hivatkozva elutasította, hogy külföldi kapitánya legyen a válogatottnak.

Hajdu volt már szövetségi kapitány, vele végzett negyedikként a csapat a 2008-as pekingi olimpián, majd a férfi válogatottal lett világbajnoki hatodik. Az elmúlt évszázad legjobb magyar férfijátékosának választott Kovács Péter legutóbb a román Oltchim Valcea trénereként dolgozott, de volt a török szövetség szakmai igazgatója is, illetve a Pick Szeged férfi-, és a Dunaferr női csapatának edzője is.

A magyar válogatottnak még halvány esélye van, hogy londoni olimpiai kvótát szerezzen: ha a decemberi brazíliai vb-n ugyanazok a csapatok végeznek a legjobb nyolc között, mint a tavalyi Eb-n, akkor a magyar csapat jövő tavasszal részt vehet az olimpiai selejtezőn.