2024. június 23. 21:00
Svájc
Németország
Frankfurt Arena III. forduló
2024. június 23. 21:00
Skócia
Magyarország

Böhn lett a Győr vezetőedzője

2011.11.23. 17:47 Módosítva: 2011.11.23. 17:49
A magyar női kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya a mostani szezon végéig, 2012. május 31-ig vállalta a Győri Audi Eto KC vezetését.

A klub szerdai sajtótájékoztatóján jelentette be az egyezséget, mellyel a Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) feltétele is teljesült, mivel az MKSZ korábban jelezte, csak akkor járul hozzá a megállapodáshoz, ha Karl Erik Böhn legfeljebb a 2011/2012-es bajnoki idény végéig ír alá az NB I-ben százszázalékos mutatóval listavezető, a Bajnokok Ligájában középdöntős együtteshez.

"Tudom, hogy az elmúlt napokban a Győr és a szövetség sokat egyeztetett a személyemet illetően és végül egy ilyen megoldást tudtak találni - nyilatkozta a tréner, aki nem volt jelen a szerdai bejelentésen. - A fő célkitűzés a Győr számára a Bajnokok Ligája-győzelem, ezzel tisztában vagyok és megpróbálok segíteni ebben."

A klub azután keresett új trénert, hogy a vezetőség egy hete szerződést bontott Konkoly Csabával, akivel sorozatban négyszer nyert bajnokságot a gárda, és irányításával minden évben BL-elődöntős, illetve 2009-ben finalista volt. Az akkori indoklás szerint "az elnökségnek minden körülmények között meg kell teremtenie a csapat győzelmének feltételeit a hazai bajnokságban, a Magyar Kupában és a Bajnokok Ligájában, az eddigi mérkőzések tapasztalatai alapján pedig úgy látja, hogy e cél elérésére a csapatnak nagyobb esélye van egy más típusú szakmai irányítással". A vezetőedzői feladatokat azóta Danyi Gábor pályaedző látta el, de találkozót nem vívott a csapat.

A vezetők szerint ezt a más típusú irányítást képviseli Böhn, aki edzőként ötszörös norvég bajnok, volt hazája férfi válogatottjának másodedzője is és az előző idény közben menesztették a BL-t később megnyerő Larviktól, mert állítólag hozzásegítette élettársát, Heidi Lökét (a sorozat gólkirályát), hogy Győrbe igazoljon.

Böhnt az MKSZ augusztus 30-án nevezte ki szövetségi kapitánynak, megbízatása a 2016-os riói olimpia végéig szól, ám minden esztendőben - attól függően, hogy sikerül-e kivívni az Eb-, illetve a vb-részvételt, valamint a kitűzött helyezéseket - felülvizsgálható, illetve felbontható.
Borsos Attila, a szövetség elnökségi tagja az MTI-nek elmondta: az MKSZ a maga részéről olyan kompromisszumot tud elképzelni, hogy Böhn legfeljebb erre a szezonra állapodik meg a Győrrel, mert hosszútávon nem tartja szerencsésnek a két munka egyidejű ellátását. Ha a norvég tréner ennek ellenére hosszabb időszakra egyezik meg a klubbal, akkor a szövetség jogi követelésekkel, például kártérítés megfizetésének igényével lépne fel.

"Mivel a válogatott nem jutott ki az idei vb-re, ezért ebben a szezonban tíz válogatott nappal számolunk. Ha jövő májusig tekintünk, ez nem olyan mértékű időszak, hogy ne lehessen megoldani. A férfi válogatott élén Mocsai Lajosnak, a Veszprém vezetőedzőjének ez nem gond. Akkor lenne új helyzet, ha valami csoda folytán úgy érne véget a női vb, hogy a válogatott jövő tavasszal mégis olimpiai selejtezőre mehetne. Akkor viszont összefogásra lesz szükség!" - jegyezte meg Borsos utalva arra, hogy a Győr legnagyobb hazai riválisa, a Ferencváros vasárnap közleményben jelezte: elfogadhatatlannak tartaná, ha Böhn lenne az ETO vezetőedzője, és a zöld-fehérek még attól sem zárkóznának el, ha játékosaikat nem engednék el a válogatottba.

A nyáron sztárokat igazoló Győr az idényben egyértelműen a Bajnokok Ligája megnyerésére törekszik, az NB I-ben és a Magyar Kupában nem igazán tudják megszorítani. A BL alapszakaszában becsúszott két váratlan vereség - a dán Randers és az osztrák Hypo NÖ otthonában, ami aztán Konkoly állásába került -, mégis csoportgyőztes lett a gárda, amely a középdöntőben a címvédő Larvikkal - Böhn és Löke korábbi együttesével -, a dán Midtjyllanddal, valamint az előző idény elődöntőjében az ETO-t búcsúztató spanyol Itxako Navarrával került azonos kvartettbe. A meccseket február 4. és március 11. között rendezik. Az első két helyezett jut az áprilisi elődöntőbe, a BL-finálét pedig májusban tartják.