Fogházba megy a volt világválogatott kézis

2011.11.28. 13:03

A Balatonfüred kézilabda csapatának szélsőjét, Pásztor Istvánt jogerősen is elítélte a bíróság - adta hírül a Blikk. A 40 éves Pásztor hatvankilenccel gázolta el motorjával tavaly november végén a veszprémi zebrán átkelő nyolcvanéves nyugdíjast.

A játékos nyolchónapos fogházbüntetést kapott - öt évig nem vezethet -, de várhatóan a francia Dunkerque elleni hétvégi KEK-visszavágón még a csapatban lesz, az idény hátralévő részében akár bajnokikon is feltűnhet. (Az első meccsen 30-21-re nyertek a franciák.)

Pásztor az eljárás alatt többször bocsánatot kért, és jelezte: az özvegyről élete végéig gondoskodik. A Kahler Frigyes vezette büntetőtanács ezzel helybenhagyta az elsőfokú Veszprémi Városi Bíróság május végén kiszabott büntetését. A vádlott köteles megfizetni 375 ezer forint bűnügyi költséget is.

Kahler hangsúlyozta, hogy az elsőfokú bíróság ítéletét a másodfokú tanács elfogadta, mert az eleget tett a bizonyítási kötelezettségének, és megalapozott tényállást állapított meg. A bírósági tényállás szerint Pásztor István 2010. szeptember 29-én Veszprémben egy kijelölt gyalogátkelőhelyen motorkerékpárjával elütött egy 80 éves embert, aki a helyszínen életét vesztette. Az élsportoló a 40 kilométeres sebességkorlátozó tábla ellenére 76-80 kilométerrel hajtott, és az "elütési sebesség" is - az igazságügyi műszaki szakértő szerint - legalább 69-76 kilométerre tehető.

Az elsőfokú bírósághoz hasonlóan a megyei, másodfokú tanács is a vádlott javára írta őszinte, beismerő vallomását, megbánó magatartását, és hogy korábban közlekedési szabályszegést nem követett el. Enyhítő körülményként értékelte a bíróság azt is, hogy Pásztor István családos ember, egy gyermek eltartásáról gondoskodik, magas állami kitüntetése van, megbecsült élsportoló, közösségteremtő személyiség.

Különös enyhítő körülményként értékelte a másodfokú bíróság is, hogy a vádlott felkarolta az elgázolt férfi 80 éves özvegyét, azóta is hetenként látogatja, anyagilag támogatja, és mindenben igyekszik a segítségére lenni. A bíróság mindezekre tekintettel a büntetést az "enyhítő szakasz" alkalmazásával szabta ki, azaz a törvényi minimum "alá szállt" a büntetés kiszabásánál. A tanácsvezető bíró rámutatott, hogy a halálos közúti baleset okozásának vétségét egytől öt évig terjedő fogházzal rendeli büntetni a törvényhozó.

Kahler az indoklásban kitért arra is, hogy a védelem indítványát viszont - miszerint függesszék fel a vádlott büntetését - nem lehetett figyelembe venni. Hangsúlyozta: a motoros többszörösen sértette meg a KRESZ szabályait, és ezáltal egy ember halálát okozta. Rámutatott: a baleset bekövetkezése "kizárólag a vádlotti magatartásra vezethető vissza", azaz "sértetti közrehatásról nem lehet szó". Ebben az esetben viszont semmi sem indokolja, hogy egy ember halálával járó, gondatlan cselekményért felfüggesztett szabadságvesztést kapjon a vádlott - hangzott el a tanácsvezető bíró indoklásában.

Pásztor 215-szörös magyar válogatott, olimpiai és vb-negyedik, 12-szeres magyar bajnok és 11-szeres kupagyőztes. Háromszor volt az év játékosa (1996, 1999, 2001), Európa- és világválogatott. 2008 májusában a bajnok MKB Veszprémtől igazolt Balatonfüredre.

Rövid eltávozás engedélyezhető a fogházból

A fogház a főbüntetésként kiszabott szabadságvesztés legenyhébb végrehajtási módja. Fogházban kell végrehajtani a vétség miatt kiszabott szabadságvesztést, kivéve, ha az elítélt visszaeső. A fogházban az elítélt rövid tartamú eltávozása engedélyezhető, külső munkában részt vehet, életrendje részben meghatározott, szabad idejét belátása szerint használhatja fel, a büntetés-végrehajtási intézet területén szabadon járhat. (wikipedia.hu)