Hatványozza az erőnket, egymásért égünk

2012.01.13. 15:40
Ilyés Ferenc a Magyarország-Szlovákia férfi kézilabda felkészülési mérkőzésen
Ilyés Ferenc a Magyarország-Szlovákia férfi kézilabda felkészülési mérkőzésen
Fotó: Kovács Anikó

A magyar férfi kézilabda-válogatott tagjai egyöntetűen választották csapatkapitánynak Ilyés Ferencet.

„Gál Gyulától előbb Iváncsik Gergő kapta meg a karszalagot, de ahogy ő említette, ez csak átmeneti megoldás volt. A csapattársak felvetették, egyre többen mondták, nekem kell lennem, és egy ilyen megtisztelő felkérésre nem lehet nemet mondani” – mondta a veszprémi átlövő, aki a vasárnap kezdődő szerbiai Európa-bajnokságon is már elsőként fog kivonulni.

Ezúttal is kiemelte a csapategységet, amelyik a társulat legfőbb erénye és ereje.

„Nagyon nehéz érzékeltetni, mit is jelent ez pontosan. A meccsek után összejövünk, Mikler Roli betesz valamilyen zenét, mi pedig megbeszéljük, értékeljük, mit tettünk jól és mit tettünk rosszul. Nem megy el senki lefeküdni, mint esetleg régebben. Együtt éneklünk, mindent együtt csinálunk, ez a barátság pedig olyan kötelék, olyan energiákat képes felszabadítani a pályán, ami hatványozza az erőnket. Tavaly még nem volt önbizalmunk, most már kezdünk is hinni magunkban, hogy velünk számolni kell” – mondta.

„Persze nem áltatjuk magunkat, nagyon szerényen kell kimennünk mindegyik meccsre, mert a túlzott önbizalom nem visz előbbre. Sokan mondják, tét nélküli számunkra ez az Európa-bajnokság, akár ki is kaphatunk az oroszoktól az elején, majd a spanyoloktól, a franciáktól, és kieshetünk, akkor sincs semmi, mert tavaly odaértünk az olimpiai selejtezős helyre. De ez a közösség ezt nem engedheti meg magának. Lehet, hogy kikapunk, de egyet ígérhetek: az utolsó pillanatig fogunk küzdeni. Be fogjuk bizonyítani, hogy szerethető csapat vagyunk, amelyik tagjai összetartanak, egymást erősítik és egymást segítik. Ebben a közösségben mindenki alig várja, hogy a válogatotthoz mehessen, hogy hosszabban beszélhessen valamelyik társával, segítsen neki a pályán. Mert ez a legfontosabb, tűzbe megyünk egymásért, ez az akarat képes a hátrányunk eltüntetésére is. Mind védekezésben, mind támadásban. Jól illeszkednek egymáshoz a korosztályok, a légiósok befogadása is mintaszerű, és egy a célunk. Talán válaszoltam a lényegre” – zárta monológját Ilyés.

Hozzátette, nem számolgatnak, mert akkor maguk alatt vágnák a fát, az első, az orosz meccs után nem gondolkodnak, nem építik fel előre, hogyan nézne ki ez a torna. Ugyanez igaz az olimpiai selejtezőre. Az Európa-bajnokság után ugyanis kiderül, milyen csoportba kerülünk április elején.

Jelenleg a dánokkal vagyunk egy csoportban, de ha a dánok egyenes ágon kijutnak, akkor máris a svédekkel, egyúttal elkerüljük a spanyolokat. Ha a spanyolok jutnak ki közvetlenül az olimpiára, akkor is Svédországba kell utaznunk.

„Ez még messze van, először is verjük meg az oroszokat jövő hétfőn. A Csehovban együtt készül a válogatott magja, nehéz lesz, de megoldható feladat, megoldottunk már ilyet. Lékai Máté sérülése miatt nem lesz velünk, de Nagy Kornél helyettesíti őt” – összegzett.