Katzirz kimaradt, négy balkezes lesz az Eb-n

2012.01.13. 11:31
Utolsóként Katzirz Dávid került ki a magyar keretből, így eldőlt, ki az a 18 játékos, aki utazhat a vasárnap kezdődő szerbiai férfi kézilabda Európa-bajnokságra. A tornára legfeljebb 16 fő nevezhető.

"Péntek délelőtt tíz órakor a csapatértekezleten kihirdettem a 18 tagú utazó keretet, a döntés értelmében Katzirz Dávid marad itthon" - mondta Mocsai Lajos szövetségi kapitány.

„Rendkívül nehéz döntést kellett meghoznom, Dávid kiemelkedő, példaértékű munkát végzett. Öthetes kihagyás után mindent megtett, hogy utolérje magát. A döntést a játékosok mérkőzésrutinja, játékmennyisége, illetve a csapat szerkezete szempontjából a védőjátékosok, a balátlövők és a beállók arányosságát szem előtt tartva hoztam meg. Katzirz korábbi sérülése miatt kevesebbet játszott az elmúlt időszakban, ez döntött egy hajszállal a többiek javára. A sportolóval megbeszéltem a döntést, hétfőtől klubjában folytatja tovább a munkát, mi pedig pénteken edzéssel és videóelemzéssel készülünk tovább, szombaton utazunk el Újvidékre."

A magyarok hétfőn az oroszokkal, szerdán a vb-bronzérmes spanyolokkal, pénteken pedig az olimpiai, világ- és Európa-bajnok franciákkal találkoznak a csoportkörben. A kvartettből az első három jut a középdöntőbe.

Lékai Máté kiesése után Nagy Kornél lesz az egyik irányító, de Mocsai már utalt arra is, hogy átlövő kerülhet középre. Ilyés is irányított már korábban és Mocsai Tamás is bevethető ezen a poszton. Ha így játszunk, akkor támadásból akár csere nélkül védekezhetünk. A lerohanások ellen így értelemszerűen könnyebb védekezni.

Mocsai azt még nem döntötte el, tizenhat játékost nevez-e be az oroszok elleni meccsre. Ezzel időt nyer, hogy a másik két csoportmeccsre a fennmaradó három játékosból bárkit kiválaszthasson. Ha ugyanis a tizenhatos keretet megnevezi, azon már nem lehet változtatni.


A 18 fős magyar keret:
kapusok: Fazekas Nándor (MKB Veszprém), Tatai Péter (Pick Szeged), Mikler Roland (Szeged) 
balszélsők: Iváncsik Gergő (Veszprém), Vadkerti Attila (Szeged) 
balátlövők: Ilyés Ferenc (Veszprém), Putics Barna (Gummersbach)
irányítók: Császár Gábor (Veszprém), Nagy Kornél (Dunkerque)
beállósok: Schuch Timuzsin (Veszprém), Szöllősi Szabolcs (Csurgó), Zubai Szabolcs (Szeged) 
jobbátlövők: Krivokapics Milorad (Koper), Ancsin Gábor (Szeged), Laluska Balázs (Veszprém), Mocsai Tamás (Flensburg-Handewitt)
jobbszélsők: Harsányi Gergely (Tatabánya Carbonex), Iváncsik Tamás (Veszprém)