Csodaszerű döntetlen, de megérdemelt

2012.01.18. 22:16
A magyar férfi kézilabda-válogatott az orosz csapat után - Császár Gábor időntúli hétméteresével - a vb-bronzérmes spanyolokkal is döntetlent (24-24) játszott a szerbiai Európa-bajnokságon, az újvidéki csoport 2. fordulójában, és ezzel komoly lépést tett a középdöntőbe jutás felé. Mikler a labdák 38 százalékát fogta. A spanyolok tíz percet játszottak előnyben, nekünk nem sikerült egyet sem.

A spanyol férfi kézilabda-válogatott három góllal (29-26) verte a franciákat a szerbiai Európa-bajnokság első fordulójában, Magyarország ellenben döntetlennel (31-31) érkezett a második fordulóba. Az oroszoknál a spanyolok jobbak, ezért még jobb teljesítményre volt szükségünk a második körben.

Nem kezdődött nagy iramban a találkozó, a spanyolok háromszor könnyedén megtalálták a beállót (Aguinagalde), akit szabályosan nem lehetett visszatartani. Három hetest kaptunk, és mivel mindhármat belőtte Canellas, az első öt percet háromgólos hátrányban zártuk.

Az első magyar gól szintén hetesből lett meg, de csak a nyolcadik percben: Császár értékesítette a büntetőt. A spanyolok a könnyed góloktól visszafogottá és helyenként kényelmessé váltak, az extrém nyitott védekezésnek pedig betörésekkel, jó passzokkal hirtelen megtaláltuk az ellenszerét. A közönség mellett mintha a csapat is ekkor kezdte volna elhinni, hogy lehet meglepetést okozni.

Elsősorban Mocsai volt pontos, valamint a már említett Császár és Iváncsik Gergő a szélről. Hatnál utolértük az ellenfelet, 9-8-nál pedig már nálunk volt az előny kevéssel negyedóra után.

Mocsai ereje és lendülete kitartott a félidő végéig, így 12-10-re is ő növelte a különbséget. A spanyolok visszaestek, Mikler labdákat fogott – Canellas hetesénél is kitalálta, hogyan háríthat -, a sérülten is mozgékony Zubai többször elcsípte a mintaszerű bejátszásokat, és ha már a kapu felé fordult, akkor nem is hibázott.

A félidő 12-11-es vezetést hozott, és a második félidőben is sikerült tartani a spanyolokat – pedig már Alberto Entrerriost is becserélték -, mert Mocsai továbbra is ellenállhatatlan volt, 16-14-re vezettünk, innen lett 16-17, ekkor nem találtuk a ritmust, de nem tartott sokáig a holtpont. Emellett ezen az Eb-n megszokhattuk, hogy a holtpontról nagy küzdéssel vissza tudunk jönni.

Pár perc múlva nekünk is sikerült két gólt gyorsan eltüntetni: Ilyés a szélről lőtt egyet emberhátrányban egy keresztpassz után, majd Schuch beállóból pattintott. (19-19) A csapatkapitány lőtt még egy újabb egyenlítő gólt, így 20-20-szal fordultak a csapatok az utolsó tíz percre.

A 23. spanyol gól nagyon szerencsés volt, Mikler sarkáról pattant a kapuba a labda. Harsányi egyre csökkentette a hátrányt. A tatabányai szélső az első tíz percben négy lövést rontott, utána észre sem lehetett venni a pályán, ezzel együtt lényegében a jobb szélre nem is figyeltek a spanyolok. (Iváncsik Tamás sérülése miatt csak egy balkezes szélsőnk van.)

A következő spanyol gól után Ilyés harcolt ki hetest, Császár belőtte (24-23), Mikler pedig kétszer védett egymás után. Az egyenlítés azonban elmaradt, Ilyés ugyanis – hát mögött - rosszul passzolt. Egy perccel a vége előtt a spanyolok időt kértek, türelmesen támadtak, 19 másodperccel a vége előtt azonban mégis hozzánk került a labda. Mikler lement, Szöllősi hetest harcolt ki – a hatgólos Mocsai, a meccs embere passzolta be neki a labdát -, ami időn túli lett.

Hombrados, a kezdőkapus másodszor is pályára lépett, de Császárt ő sem tudta megzavarni. A magyar irányító a bal sarokba pattintott, ezzel pedig megvan a második döntetlenünk, ami továbbjutást érhet. A spanyolok dermedten álltak a meccs után, kissé lebecsültek a magyarokat, ami nagy hiba volt.

A tornára ma benevezett Szöllősi Szabolcsot jó ütemben cserélte be Mocsai, mert fontos gólt lőtt és fontos hetest harcolt ki. A kapitány jól forgatta csapatát, fiát irányítóba is állította, ekkor Ancsin volt az átlövő, de a lövéseit betakarták. Ilyést a végére visszahozta egy kisebb pihenő után, ezért most nem merült ki a végére. Mikler pedig egy félidő alatt hárított annyi labdát, mint az oroszok ellen a két kapus összesen.

„Borzasztóan nehéz meccs volt. Az ellenfélnek több választási lehetősége volt, emellett szembetűnő a fizikai fölénye is, ezt ha nehezen is, de tudtuk kompenzálni. Amikor megállt a játékunk, egy-két hősies teljesítménnyel továbbléptünk, pedig egy világválogatott sorral álltunk szemben. A kétgólos spanyol vezetés után visszajöttünk, nagy igazságtalanság lett volna, ha veszítünk. Ritka dramaturgia volt, de nagyon boldog vagyok, hogy ilyen eredmény született" - összegzett Mocsai kapitány az m1-nek, majd az MTI-nek bővebben is beszélt: „Óriási küzdelemben, ilyen dramaturgiával igazságos döntetlen született. Komoly eredmény az előző világbajnokság harmadik helyezettje elleni pontszerzés. A mérkőzés elején nehezen találtuk a spanyol védekezés ellenszerét és ziccereket is hagytunk ki. De szerencsére végül sikerült javítani a támadójátékon, majd mi is vezettünk, aztán ők jöttek vissza, végül nekünk kellett időn túli hétméteresből egyenlítenünk. Büszke vagyok a csapatomra, hogy így szerepel az Eb, és most pedig a világbajnok következik pénteken. Lehetne vitatni a mai mérkőzésen a kihagyott helyzeteinket és kiállításainkat, ezzel együtt összességében igazságos a döntetlen. Bízom a továbbjutásban."

Valero Rivera, a spanyol válogatott szövetségi kapitánya: „Jól kezdtünk, majd a védekezésünk leromlott. A végjátékban volt esélyünk a győzelemre, ám azt kell mondanom, mindkét csapat megérdemelte a döntetlent."

Császár Gábor: „Ez a csapat már évek óta szerényen és alázatosan dolgozik, és nem hiába jöttünk: tudtunk extrát nyújtani, és rengeteg embert megörvendeztettünk ma este. Ilyen csapatban játszani és sorsdöntő hétméterest lőni nem is akkora felelősség, mert sokan álltak mögöttem. Örülök annak, hogy magunknak kapartuk ki a szerencsét, és nem más kezében van a sorsunk. Bízom a továbbjutásban."

Jegyzőkönyv

Magyarország-Spanyolország 24-24 (12-11)

Spens Aréna, 7000 néző, v: Geipel, Helbig (németek)
gól: Császár 8/5, Mocsai 6, Zubai 3, Ilyés 2, Iváncsik G. 2, Szöllősi 1, Schuch 1, Harsányi 1, illetve Canellas 6/4, Ugalde 4, A. Entrerrios 2, R. Entrerrios 2, Romero 2/2, Guardiola 2, Maqueda 1, Tomas 1, Sarmiento 1, Aguinagalde 1, R. Garcia 1, J.A. Garcia 1,

Franciaország-Oroszország 28-24 (16-11)
Az állás: 1. Spanyolország 3 pont, 2. Franciaország 2 (54-53), 3. Magyarország 2 (55-55), 4. Oroszország 1

Hétfőn játszották:
Spanyolország-Franciaország 29-26
Magyarország-Oroszország 31-31
A csoport további programja:
péntek, 3. forduló:
Oroszország-Spanyolország 18:15 ó
Magyarország-Franciaország 20:15 ó

D csoport (Versec):
Izland-Norvégia 34-32 (18-20)
Horvátország-Szlovénia 31-29 (16-12)
Az állás: 1. Horvátország 4 pont, 2. Izland 2 (63-63), 3. Norvégia 2 (60-61), 4. Szlovénia 0