Császár: Szétszedtek bennünket

2012.01.22. 20:34
Spanyolország legyőzte a horvátokat, ezzel az élre állt a szerbiai kézilabda Európa-bajnokság középdöntőjében. Izland megverte a mieinket, de így is a harmadik helyen maradtunk.

Mocsai Lajos már a franciák legyőzése után arra célzott, hogy nyugtatóval fognak páran aludni, mert az adrenalin nem hagy majd sokakat pihenni. A sorozatterhelésben ez a leginkább embert próbáló, azIzland elleni első középdöntőre nem is sikerült rendezni a sorokat.

„Több oka volt a vereségnek. Az elején sokat hibáztunk ziccerekben, és nem tudtunk megnyugtató előnyt szerezni. Izland ebből dinamikát és motivációt nyert. Eljött a holtpont, 4-5 játékos nem azon a sebességen játszott, amelyiken tudnia kellett volna egy ilyen meccsen. A válogatott a teljesítőképessége határához érkezett. A pihenőnapon nem lettünk frissebbek, sőt, látva a produkciót: mélyebbre zuhantunk."

"Nem tudtuk megvalósítani, amit szerettünk volna, nem működött a stratégiánk. Lefokozottan játszottunk, igaz, eddig erő felett teljesítettünk."

"A szlovénok ellen négypontos meccsünk lesz, megpróbálunk rá tisztességesen felkészülni, ahogy eddig is tettük" - mutatott a jövőbe a kapitány.

A hétgólos Császár Gábor így látta a mérkőzést. „Gyorsak voltak, láthatóan később fáradnak, nálunk több a magasabb, ezért hamarabb savasodó játékos. Nagyon tartottuk a meccstől, mert kellemetlen stílusúak az izlandiak. Szétszedték a védelmünket, betereltek minket középre, ott pedig elfogyott a fantázia és az erő is. Egy-két gyors góljuk is volt is eközben. Próbáltunk visszajönni, de se a lábak, se a szív nem volt elég. Megyünk tovább, egy győzelemmel könnyebb lehetett volna az utunk, de így sem reménytelen a helyzetünk és a harcunk.”

A franciák nagy kínlódással, a második félidőben feljavuló Omeyernek köszönhetően verték a szlovéneket. Karabatic két gólt lőtt, ezúttal is gyengén játszott, és a többiek is csak vergődtek, a mindent felülmúló önbizalom elhagyta a címvédőt.

A spanyolok az első félidőben háromgólos hátrányban voltak a horvátokkal szemben, a végjátékra azonban nagyon összekapták magukat, az utolsó kilenc percben 21-19-ről fordítottak, és 24-22-re nyertek.

Mostantól kezdődhet a nagy számolgatás, ha a franciák is legyőznék a horvátokat kedden, mi pedig a szlovénokat, akkor szerdán hatalmas meccsen dőlne el, ki jut be a négy közé.

Ha a spanyolok - szintén kedden - legyőzik Izlandot, akkor a nyolcadiknál rosszabb helyen már nem végezhetünk.

Jegyzőkönyv

Izland-Magyarország 27-21 (14-10)

Újvidék, Spens Aréna, 6000 néző, v: Nikolic, Stojkovic (szerb)
gól: Sigurdsson 5/2, Atlason 5, Olafsson 4, Gunnarsson 4, Svavarsson 3, Palmarsson 2, Hallgrimsson 2, Karason 1, Ragnarsson 1, illetve Császár 7/3, Ilyés 5, Harsányi 3, Mocsai 2, Iváncsik G. 1, Putics 1, Vadkerti 1, Ancsin 1
FRanciaország-Szlovénia 28-26 (14-15)
Spanyolország-Horvátország 24-22 (11-14)

A csoport állása: 1. Spanyolország 5 pont, 2. Horvátország 4, 3. Magyarország 3, 4. Izland 2, 5. Szlovénia 2, 6. Franciaország 2.