A rendőrség is készül a szerb–horvát kézi elődöntőre

2012.01.26. 13:31



A huligánok randalíroznak, mi pedig pirulunk a szégyentől - írta a belgrádi Press című napilap csütörtöki kiadásának a címoldalán, a horvát szurkolókat ért atrocitásokra utalva.    Az újság szalagcímben emeli ki, hogy a szerb rendőrség 5000 rendfenntartóval készül a férfi kézilabda Európa-bajnokság pénteki Szerbia-Horvátország elődöntőjére.
„Hol itt a kézilabda? - teszi fel a kérdést a lap, majd hangsúlyozza: Azt követően, hogy belgrádi és újvidéki huligánok szervezett csoportja brutálisan rátámadt a horvát kézilabda-válogatott szurkolóira, a legmagasabb fokú biztonsági intézkedéseket vezették be a szervezők az Európa-bajnokság utolsó találkozói előtt”.
A szerb belügyminisztérium mozgósította a határrendőrséget, a különleges egységeket, de még a lovasrendőr-dandárt is. Belgrádba érkezett a horvát nyomozók egy csoportja is, mert információik vannak róla, hogy a horvát szurkolók táborában egy agresszív horvát csoport tagjai is elvegyültek.
Az újság szerint a szerb nacionalistákat az bőszítette fel, hogy a horvát válogatott a verseci és újvidéki mérkőzéseken akkora biztatásban részesült, mintha otthon játszottak volna.
Velimir Marjanovic, a Szerb Kézilabda Szövetség elnöke a szerb médiának nyilatkozva kijelentette, hogy "kapcsolatban állnak a Horvát Kézilabda Szövetséggel, amely igyekszik rávenni a horvát szurkolókat arra, hogy ne induljanak nagyobb számban Belgrádba". "Bízunk abban, hogy nem érkeznek szervezetten Belgrádba a szurkolók" - mondta Marjanovic. A zágrábi tömegtájékoztatási eszközök beszámolói szerint a horvát szurkolók valószínűleg nem utaznak szervezett módon Belgrádba, a szerb-horvát elődöntőre.
A Horvát Kézilabda Szövetség alelnöke szerint 50 ezer rendőr kellene ahhoz, hogy minden rendben történjen. „Alkalmazkodnunk kell a nehéz helyzethez, és úgy véljük az lenne a legokosabb, ha a horvát szurkolók egyáltalán nem jönnének Szerbiába” - mondta Zoran Gobac. A zágrábi tv jelentése szerint egyes horvát utazási ügynökségek lemondták a Belgrádba szervezett utakat.
Újvidékről hírek szerint a tartományi fővárosban szerdán este, a Horvátország-Magyarország (24-24) találkozó után ismét randalíroztak a huligánok. A rijekai Novi List újság azt írta, hogy az egyik újvidéki szálloda védett parkolójában négy autót megrongáltak. A támadók benzinnel öntötték le a járműveket és felgyújtották őket. „Az egyik autó a rijekai kézilabdázók vezetőjének tulajdonát képezi, míg a másik egy ogulini volt kosárlabdázóé” - olvasható a B92 belgrádi hírportálon.
A Blic című lap szerint az újvidéki Sajam szálloda parkolójában is megrongáltak néhány gépkocsit, közöttük olyat is, amelynek szerb rendszámtáblája volt. Kedden este belgrádi és újvidéki huligánok 40-50 fős csoportja szervezett módon rátámadt a Horvátország felé tartó szurkolók gépkocsi karavánjára és számos autó ablakait bezúzták, néhány szurkoló orvosi kezelésre szorult. Az erőszakos cselekményekben eddig 36 jármű megrongálásáról érkeztek hírek. A rendőrség 13 személyt őrizetbe vett, közöttük van a belgrádi Crvena zvezda labdarúgócsapat szurkolóinak vezére és a szélsőséges Obraz nevű szervezet több tagja is.