Rég volt ennyire kínos veszprémi vereség

2012.02.11. 18:07 Módosítva: 2012.02.11. 18:27
Fazekas Nándor 47 százalékos védelmi mutatója ellenére is csak vergődött hazai pályán az MKB Veszprém, és 24-21-re kikapott a lengyel Kielcétől, amely gyengén játszott, de az utolsó tíz percre összekapta magát. A továbbjutás is veszélyben lehet a BL-ben.

A szerbia kézilabda Európa-bajnokság után két héttel folytatódott a Bajnokok Ligája, és az MKB Veszprémnek mindjárt egy rangadó jött. A lengyel válogatottra épülő, illetve a szlovén Zormannal, a szerb Sztojkoviccsal, nem utolsósorban az Eb-aranyat szerző dán kapus Cleverlyvel kiegészülve a Kielcének az életben maradás volt a tét.

Fotó: Kovács Anikó

A Kielce edzője, Bogdan Wenta Mocsai Lajos tanítványa volt a Bundesligában, a két edző jól ismerte egymást, hiszen mindketten hazájuk válogatottjának kapitányai is.

A magyar bajnok nyert idegenben négy góllal az első szeptemberi fordulóban, de most egy teljesen más meccsre lehetett számítani, mert akkor rápihenhettek a játékosok, most ellenben a megerőltető Eb-ről érkeztek.

Wenta meglepte a Veszprémet a nyitott védekezéssel és Vujin külön őrzésével, az első öt percben nem is lőtt gólt a hazai csapat, aztán Gulyás végre befejezett egy támadást. (1-2). Számtalan technikai hibával játszott mindkét csapat, Sulic négy kísérletből egy gólt sem lőtt, a szintén horvát Alilovic a kapuban egy labdát fogott.

Fotó: Kovács Anikó

Cseréje egyértelmű volt, Fazekas pedig rögtön két labdát hárított, ahogy beállt. Szükség is volt erre, mert a Kielce már 10-6-ra elhúzott a 19. percben. A félidőben viszont már 13-12-re vezettek a mieink, mert Vujin is eredményes volt, Császár is megtalálta a rést a védelemben. Plusz: Cleverly sem volt annyira magabiztos a kapuban, mint az elején, és végre magas labdákat kapott, nem mindent a lábához.

Az Eb legjobb irányítójának választott Zorman megsérült, ez is közrejátszott a Kielce visszaesésében, illetve a beállóban tarthatatlan Musát lecserélte edzője. Volt olyan periódus az első félidő utolsó öt percében, amikor Fazekas 70 százalékos hatékonysággal védett, ami a bravúrosnál is jobb.

A második félidő még több hibával kezdődött, Fazekas pazar védéseivel ugyanakkor 16-13-ra még elment a hazai csapat, volt 17-14 is a 45. percben, utána viszont megállt, leblokkolt a Veszprém. Nem volt egy húzóember, aki tudása hetven százalékát mutatta volna, Vujin öt gólja ellenére sem volt átütő, Pereznek minden második lövése volt csak pontos, Ilyés nem lőtt gólt, Iváncsik Gergő is csak egyet.

Az 52. percben már 20-18 volt oda, innen még egyszer egyenlített Mocsai csapata - a mester a legnagyobb hullámvölgyben sem kért időt -, utána viszont már csak egy gólt lőtt, a bizonytalanság rendkívül szembetűnő volt, a jól kezdő Gulyás a végén már sokat hibázott, és mivel három lövéséből egy sem ment be a hajrában, a lengyelek elléptek.

24-21-re nyertek, a gyengén játszó Kielce is legyőzte a Veszprémet, amelyiknek a BL-ben már ez volt a második hazai veresége. A Füchse ellen ki lehetett kapni, mert egy élcsapatról volt szó, és Terzic korai kiesése miatt megbomlott az eltervezett taktika. Erre a meccsre viszont nem lesz könnyű magyarázatot találni.

A szurkolók is azt kérdezték kórusban: hol a csapatunk? Csütörtökön az orosz Medvegyinél lesz jelenése a csapatnak, addigra fel kellene állnia a padlóról, különben még a továbbjutás is veszélyben lesz.

MKB Veszprém-Kielce (lengyel) 21-24 (13-12)
gól: Gulyás 5, Császár 5, Vujin 5, Perez 3, Korazija 1, Vilovski 1, Iváncsik G. 1, illetve Jurecki 9, Zeljko 4, Jachlewski 3, Olafsson 2, Jurasik 2, Stojkovic 2, Buntic 2

1. Atletico Madrid 12 pont, 2. MKB Vszprém 10, 3. Kielce 8 4. Csehovszki 7 5. Füchse Berlin 7 6. Silkeborg 0.