Kiismerhető Veszprém nem nyer a BL-ben

2012.02.16. 17:57

A kézilabda Bajnokok Ligája utolsó előtti fordulójában az MKB Veszprém az orosz Csehov Medvegyivel játszott, és miután szombaton a magyar bajnok váratlanul, de megérdemelten kikapott (21-24) a lengyel Kielcétől, bajba sodorta magát.

A tét nem volt kicsi, ha az orosz válogatottat adó Medvegyi alulmarad, biztosan kiesik. Ebből adódóan tehát már egy veszprémi döntetlen is magyar továbbjutást ért volna.

A sérülése után visszatérő bosnyák Terziccsel felálló, tehát három átlövővel és irányító nélküli MKB nem kezdett jól, a hatodik percben lőtte az első gólját. (3-1)

Innen 5-1 lett, majd 6-5-re felzárkózott Mocsai Lajos csapata, hogy aztán innen 11-5-re engedje el a hazai csapatot. A félidő végére megint rendezte a sorait a Veszprém, és a pihenő épp a hullámvasút tetején érte a mieinket. (13-13)

Eközben persze sok minden történt. Három hetest kihagytunk: Vujin kettőt egymás után hét perc alatt, Császár egyet, amikor már leültette Grams kapust, akkor sem tudta értékesíteni.

Mocsai Alilovicnak szavazott bizalmat, de mivel egy labdát fogott a félidő fele alatt, behozta Fazekast, aki labdákat fogott, ezekből lehetett indulni, így járult hozzá az egyenlítéshez. Terzicen ugyanakkor látszott a kihagyás, ziccerét is kihagyta, igaz, a védekezésben elfogadhatót nyújtott.

Az első félidőben is szembetűnő volt, hogy tudatos támadása nem igazán van a Veszprémnek, és mennyire kiismerhető a játéka, kivált, mert a horvát beálló, Sulic rossz formája állandósulni látszott. A helyenként kapkodó Vujin kikapcsolását pedig egy ilyen szintű ellenfél viszonylag egyszerűen megoldja.

A magyarok támadásai a fordulás után is sokáig egysíkúak voltak – a védekezés pár perc kivételével nem állt össze, Filipov és Harbok könnyen megtalálta a réseket -, Perez beállása, valamint Császár cselek után lőtt góljai segítettek valamelyest.

Két gólra sikerült is felzárkózni két perccel a vége előtt (28-26), utána egy megpattanó és egy tökéletes orosz lövés azt jelentette, elkerülhetetlen az újabb veszprémi vereség.

Az utolsó támadás szimbolizálta az egész meccset, elhamarkodott Vujin-lövés – az átlövő megint többet hibázott az indokoltnál -, és a kapufáról kipattanóból sem sikerült betalálni.

Alilovic tudása alatt nyújtott, még ha a hajrában fogott is labdákat. Ilyés a szombati meccs után most sem lőtt gólt, Vujin is tud ennél többet, a pattintásai célt tévesztettek. Beállóból mindössze egy gólt szerzett a Veszprém, egy nyitott védekezést játszó ellenféllel szemben az egy kulcspozíció.

A Veszprém a már biztosan csoportelső Atletico Madridot fogadja az utolsó körben, ha a spanyolok nem akarnak játszani, továbbmehet a magyar csapat. Ha komolyan veszik, a jelentősen a képességei alatt játszó Veszprémnek könnyen véget érhet a sorozat, és még a tizenhat közé sem jut be.

"Nagyon kiélezett, nagyon nehéz, nagy tempójú mérkőzés volt, amelyet elsősorban azért vesztettük el, mert elég hullámzó volt a védőjátékunk. A tipikus orosz kézilabdára jellemző taktikai elemeket nagyon jól kézben tartottuk, viszont egyszerű gólokat, illetve a saját pontatlan támadásunkból több lerohanásos indításgólt kaptunk. Ez volt az egyik fő momentum"- mondta Mocsai Lajos az MTI-nek. 

"Komoly hátrányból felállt a csapat, visszahozta a mérkőzést, de a végjátékban két sáncolásból, plusz egy kipattanó labdából kaptunk gólokat, a négygólos vereség így alakult ki. A támadásbeli precizitásunk hiányzott."

"Soha nem szokásom kifogásokat keresni, de annak, hogy összesen hat órát várt három játékosunk, és a csapat is három és fél órát ült, nem tudott dolgozni, nem tudtuk a tervezett záróedzést megtartani, amelyen a nyitott védelem ellen akartuk felépíteni a játékunkat, sajnos biztosan volt negatív hatása a mérkőzésre. A továbbjutásra természetesen megvan az esély. A jövő héten meg kell nyerni az Atlético Madrid elleni hazai rangadót, amennyiben az sikerül, akkor továbbjut a csapat, de hát a legerősebb rivális jön hozzánk. Ha nem sikerül, akkor egy nagy csalódás ér bennünket."

Jegyzőkönyv

Csehov Medvegyi (orosz)-MKB Veszprém 30-26 (13-13)

gól: Filipov 6, Harbok 5, Dibirov 3, Kovaljov 3, Aszlanjan 3, Selmenko 3, Csipurin 3, Koksarov 2/1, Sztarih 1, Ivanov 1, illetve Császár 7/1, Perez 6, Vujin 4, Iváncsik G. 4, Gulyás 2, Sulic 1, Vilovski 1,Urban 1

Az állás: 1. (már továbbjutott) Atlético Madrid (spanyol) 14 pont/8 mérkőzés, 2. MKB Veszprém 10/9, 3. Csehovszki Medvegyi (orosz) 9/9 (265-250), 4. Füchse Berlin (német) 9/8 (241-233), 5. Kielce (lengyel) 8/8, 6. Bjerringbro-Silkeborg (dán) 0/8
Az első négy helyezett jut a nyolcaddöntőbe.

A további program: Bjerrinbro-Silkeborg - Kielce, vasárnap 15:30 ó,
Atlético Madrid-Füchse Berlin, vasárnap 15:45 ó

10. forduló (február 25., szombat): Berlin-Silkeborg 14:30 ó, Veszprém-Madrid 16:15 ó, Kielce-Csehov 17 ó