Együttműködik a győri női és a szegedi férfi kézilabdaklub

2012.02.22. 12:51

A tudás átadására alapuló együttműködési megállapodást kötött egymással a Győri Audi ETO KC női és a Pick-Szeged férfi kézilabdacsapata – jelentették be szerdán, a két egyesület közös, budapesti sajtótájékoztatóján.

A hazai és a nemzetközi kézilabdaéletben szokatlan, határozatlan időre szóló kooperáció keretében a két egyesület átadja egymásnak tudását és tapasztalatait a hazai és a nemzetközi pályázatokkal kapcsolatban, az utánpótlás-nevelés, valamint a klubok hatékony gazdasági működtetése terén.

Mezei Richárd, a Pick Kézilabda Zrt. vezérigazgatója szerint a szegediek célja egy ütőképes utánpótlásbázis kiépítése, s ezen a téren rengeteget tanulhatnak a győriektől. "Elkezdtünk egy munkát, jó úton járunk, de mivel a győriek egy Szegednél kisebb városban is négyszer akkora utánpótlásbázissal rendelkeznek, mint mi, ezért van mit tanulnunk tőlük" –  fogalmazott a tisza-parti klub első embere.

"Szeretnénk a győri akadémiai rendszert adoptálni, s Szegeden valami hasonlót kialakítani – tette hozzá Szűcs Ernő Péter, a Pick Kézilabda Zrt. igazgatóságának elnöke, aki hangsúlyozta, hogy ennek azért sincs akadálya, mert a két egyesület nem konkurenciája egymásnak.

Kelecsényi Ernő, a Győri Audi ETO KC elnöke arról beszélt, hogy a női Bajnokok Ligáját a férfi BL szintjére akarják emelni, szeretnének névadó szponzort a sorozat mellé állítani, s ebben a törekvésükben mind az Európai Kézilabda Szövetség (EHF), mind a női nemzetközi mezőny csapatai is támogatják őket.

"A női kézilabdának is meg kell találnia azokat a vonzó tulajdonságait, amelyekkel igenis felhozható a férfiak szintjére - mondta Kelecsényi. - Ehhez ki kell alakítani egy brandet, és egy üzleti modellt is, hiszen nyilvánvaló, hogy a sport egyben üzlet is. Ha egy ilyet ki tudunk alakítani, s azt tudjuk kínálni a jelenlegi vagy leendő támogatóknak, akkor teljesen reális, hogy a női BL-nek is legyen névadó támogatója, s akkor elérhetjük a legmagasabb szintet is."

Elhangzott még, hogy a férfiakhoz hasonlóan a női BL-ben is több mérkőzést játszanának a klubok, s a jelenlegi 4x4 csapatos rendszerről áttérnének mondjuk a 2x8 csapatosra.

Kelecsényi szerint az évek óta a férfi BL-ben szereplő szegediektől olyan információkat gyűjthetnek be, melyeket ebben az építkezésben jól tudnak hasznosítani.

A sajtótájékoztatón részt vett Pálinger Katalin, a magyar bajnok győri csapat kapusa, aki azt tervezi, hogy az idény végén befejezni pályafutását, de nyártól is a klub kötelékében marad, mert Kelecsényi elmondása szerint a győriek sportvezetőként is igényt tartanak nemzetközi tapasztalataira.