Böhnnel legyőztük a német kéziseket

2012.03.22. 20:06
Óriási lépést tett az Európa-bajnoki részvétel kiharcolása felé a magyar női kézilabda-válogatott, amely csütörtökön, a selejtező 3. fordulójában 25-23-ra nyert a német csapat ellen Nyíregyházán, és így továbbra is százszázalékos.



A norvég Karl-Erik Böhnnek ez volt ez első komoly megméretése magyar szövetségi kapitányként, hiszen az azeriek és a fehéroroszok ellen kötelező volt a győzelem még októberben.

A magyarok éppen a németek elleni, tavaly nyári vereség miatt nem vehettek részt a 2011-es világbajnokságon, és maradtak le a londoni olimpiáról. A hazaiaktól hiányzott a sérült Vérten és a beteg Szucsánszky.
Telt ház, 3500 néző várta a kezdést, és a szurkolók remek hangulatot varázsoltak. Eleinte felváltva vezettek a csapatok, majd 3-3-nál Görbicz büntetőt hibázott, ám Herr szép védéssel helyrehozta a társ hibáját. Kovacsicz kiválóan kezdett, az első négy hazai találatból hármat vállalt, a túloldalon Nadgornajának volt hasonló mutatója. 
Később Zácsik és Althaus pillanatai következtek, amikor pedig elöl Hornyák és Görbicz, hátul pedig a védelem sziporkázott, a gyors indításoknak köszönhetően 11-6 lett a 19. percben. A német kapitány 12-7-nél időt kért, és ettől kezdve jelentősen feljavult a vendégek védekezése, és kicsit faragtak a hátrányukból. 
A második félidő 4-1-es vendégrohammal indult, Nadgornaja szinte megállíthatatlan volt, ráadásul Görbicz újabb hetest rontott. Böhn cserékkel igyekezett frissíteni csapatát, ám ez nem érte el a kívánt hatást.
A 47. percben egyenlítettek, majd a 49.-ben fordítottak a németek (19-20), és emberhátrányuk alatt is tartották minimális előnyüket. Bulath szerencsés büntetőjével 21-21 lett, Kovacsicz találatával pedig már ismét a hazaiak vezettek. Nadgornaja először ekkor hibázott a meccs során, pattintott büntetője fölé vágódott. Ez nyugtatóan hatott a házigazdákra, majd az 56. percben 24-21-es magyar előnynél a vendégek időt kértek. Herr a folytatásban újra remekelt, Bulath pedig lélektanilag fontos gólt szerzett – sőt, közvetlenül a lefújás előtt Kiss is hétméterest fogott, és így szoros csatában meglett a fontos győzelem.

A két együttes vasárnap, Trierben ismét összecsap, és ha megint nyer Karl Erik Böhn szövetségi kapitány alakulata, akkor szinte biztosan csoportelsőként jut ki a decemberi, hollandiai kontinensviadalra.

Jegyzőkönyv:

I csoport, 3. forduló:

Magyarország-Németország 25-23 (14-10)
gól: Görbicz 7/4, Kovacsicz 5, Bulath 4/2, Zácsik 3, Hornyák 3, Szamoránsky 1, Tomori 1, Vincze 1, illetve Nadgornaja 11/3, Althaus 4, Augsburg 3, Steinbach 2, Müller 1, Loerper 1, Mietzner 1/1
Szerdán játszották: Azerbajdzsán-Fehéroroszország 21-31
Az állás: 1. Magyarország 6 pont, 2. Németország 4, 3. Fehéroroszország 2, 4. Azerbajdzsán 0
Az első két helyezett jut ki a decemberi, hollandiai Európa-bajnokságra.

A további program:
4. forduló: Németország-Magyarország, Trier, vasárnap 15 ó
Fehéroroszország-Azerbajdzsán, Mogiljev, vasárnap 13 ó
5. forduló (május 30-31.): Azerbajdzsán-Magyarország
Fehéroroszország-Németország
6. forduló (június 2-3.): Magyarország-Fehéroroszország
Németország-Azerbajdzsán