Mocsai: Pokolian nehéz, de meg kell felelni

2012.04.04. 15:21 Módosítva: 2012.04.04. 15:24
Szombat vagy vasárnap estére eldől, hogy a magyar férfi kézilabda-válogatott ott lehet-e a londoni játékokon.

A göteborgi tornán a sportág jövője is a tét, fogalmazott Mocsai Lajos szövetségi kapitány az elutazás előtt. 1972-től, amióta a kispályás játék az olimpián szerepel, valamelyik magyar válogatott mindig kijutott. Ha most elvérzik a férfi csapat, akkor megszakad ez a sorozat, mert a nők már a világbajnokságig sem jutottak el, nemhogy az olimpiai selejtezőig.

A szövetségi kapitány hangsúlyozta: a sportágban egyre nehezebb rostákon kell átjutni ahhoz, hogy megszerezhető legyen az olimpiai indulási jog. Nem elég egy versenyen jól teljesíteni, mint 2004-ben, amikor négy győzelemmel és öt vereséggel is meglett a vb-hatodik hely, egyúttal a kijutás. Peking előtt a válogatott ezt a selejtezőt tornát már el sem érte.

Mocsai a repülőúton is dolgozik
Mocsai a repülőúton is dolgozik

„Néhány hónap alatt többször is csúcsformába kell kerülni a válogatottal, és akkor még a klubcsapatokról nem beszéltünk. Pokolian nehéz, de ennek a kihívásnak kell megfelelni" - tette hozzá Mocsai.

Pénteken Macedóniával, szombaton Brazíliával, vasárnap pedig a házigazda Svédországgal mérkőzik a válogatott Göteborgban. A csoport első két helyezettje szerez londoni kvótát.

Mocsai jelezte: rögtön az első mérkőzés vízválasztó lesz, hiszen a magyar és a macedón csapat küzd a második helyért. Elismerte, prioritást élvez ez a meccs a többivel szemben, erre külön készülünk. A svédek - nem feltétlenül csak a hazai pálya miatt - az első hely várományosai, a brazilok vélhetően nem szólnak bele a továbbjutás kérdésébe.

„A macedónok már nem egy-két játékosra építik csapatukat. A januári Európa-bajnokságon is bebizonyították, hogy komoly játékerőt képviselnek, ötödikek lettek, vagyis több nagy nemzetet megelőztek. Persze a legjobbjuk, az Eb-gólkirály Kiril Lazarov elleni védekezést meg kell oldani, sajnos ebben Ilyés Ferenc nem segíthet" – mondta Mocsai.

Hozzátette, a macedónokat legalább 1500, Svédországban élő honfitársuk buzdítja majd a helyszínen, míg Magyarországról két busszal mennek szurkolók (Az egyik légitársaság közleménye szerint járataikra rekordfoglalás érkezett Göteborgba a torna idejére).

„A brazilok roppant kellemetlen, az európai csapatok számára furcsa stílusban játszanak, és mindezek mellett gyorsak, atlétikusak. A svédek játéktudása kiemelkedik ebből a csoportból, és a hazai pálya is őket segíti majd."

A selejtezőnek helyet adó Scandinavium-csarnok
A selejtezőnek helyet adó Scandinavium-csarnok

A magyarok mindhárom riválisukkal szemben megnyerték utolsó mérkőzésüket. A macedónokat 2011 márciusában, Eb-selejtezőn győzték le (29-22, 29-26), míg a brazilokat 2011 januárjában (36-24), a svédeket pedig 2009 januárjában egyaránt világbajnokságon verték meg (30-29). 

A válogatott gerincét a tavalyi svédországi vb-n hetedik, és az idei szerbiai Eb-n nyolcadik együttes alkotja. A januári kontinenstornához képest változás, hogy két sérült, Iváncsik Tamás és Ilyés nem utazhat Göteborgba, viszont Lékai Máté felépült, és ismét bevethető a 40 esztendős Perez Carlos.