Magával ragadó volt a Győr

2012.04.07. 20:10
A Győr a Valcea elleni 31-23-as győzelmével könnyedén jutott a Bajnokok Ligája döntőjébe. Karl Erik Böhn előre megtervezett taktikáját simán megvalósították a lányok a románok ellen, Görbicz 12, Löke 6, Amorim 5 gólt lőtt, Haraldsen mindent védett. Az edző nagy húzásaként a mérkőzés első szakaszában Görbiczre semmi terhet nem pakolt, amikor pakolt, akkor eldöntötte a meccset. Így is lett, 62-58-as összesítéssel története során második alkalommal jutott a Győri Audio ETO KC a Bajnokok Ligája döntőjébe.

Nagyon jó kedvűek vagyunk, mondta Kovacsics a Kossuth rádióban, így nyugodtan autóztunk Veszprémbe. Izgulni nem is volt nagyon miért, mert hiába kapott ki a csapat négy góllal Romániában az odavágón, az ottani második félidős játékunkat képtelenség lett volna megismételni. A mérkőzés elejétől látszott, hogy a győriek nem remegtek meg, pontosan tisztában vannak saját játékukkal és képességeikkel. A szurkolók is, tegyük hozzá, mert az MKB Veszprém megbírságolása miatt itt is elénekelték a Himnuszt.

D  YT20120407005
Fotó: Illyés Tibor

Az első félidő minden bizonnyal úgy kezdődött, ahogy az edző, Karl Erik Böhn eltervezte. Nem estek neki a Valceának, nem akartak mindent egy lapra feltéve támadni. Az odavágó legfontosabb tapasztalata a Győr szempontjából egyértelműen a mérkőzés előzetesen eltervezett taktikájának elfelejtése volt. Böhn a visszavágót úgy tervezte meg, hogy ne a legerősebb taktikai felállásban kezdjenek, hogy bármikor tudjanak változtatni. Mert a változtatásra mindig szükség van.

Minden csapatsport titka a mérkőzések előzetes felépítése: minden mérkőzésen vannak hullámvölgyek, egy jó edzőnek ezekre kell készülnie, egy még jobb edző pedig előre megtervezi ezeket. Böhn a lehető legjobban előre megtervezte a szükséges változtatásokat, így nemcsak a csapat játszott mindvégig megbízhatóan és stabilan, de a kulcsjátékosok szerepvállalását is pontosabban tudta befolyásolni, és ami még fontosabb, elszórni a játékidőben.

Az első tizenöt percben Vérten Orsolya sérülése miatt Görbicz Anita úgy játszott szélsőt, hogy az edzője minden terhet leszedett róla, csak a védekezésére kellett koncentrálnia, de ott sem történt sok izgalmas vele, így több akciógólt szerzett. Böhn döntése egyszerre meglepő és érthető tett: egyik legjobb játékosát, a csapat irányítóját szinte kivette a játékból, viszont 15 percnél visszaadta a kezébe az irányítást. Ekkor a Győr a lehető legjobban szét tudta húzni a Valcea hatos falát, könnyebb volt Löke megjátszása, és Amorimnak is több helye lett. Böhn taktikája bevált, ekkor ellépett a Győr a román csapattól, aminek nem volt válasza ezekre a húzásokra.

A 15. percig a Győr mindössze egy könnyű gólt szerzett leindításból, addig ez hiányzott a rendszeresen nagyon sokat futó és támadó csapat játékából. Ekkor Görbicz néhány támadásig külön emberfogásban védekezett, a románok eladták a labdákat, mellé lőttek.

A 18. percben dolgozta le a Győr a hátrányt, négy góllal vezettek mindössze húsz másodpercig. Gólt kaptunk, de Lekic leülésével, Görbicz irányításával tudtunk könnyű és gyors gólokat szerezni. 15-10 volt ekkor. Böhn nagyon keveset cserélt védekezés-támadásban.

Az első félidőben a Győr legnagyobb problémája a féloldalas támadójátéka volt. Böhn jogosan fontosabbnak ítélte a védekezés stabilizálását, Hornyákot rendszeresen fent hagyta jobb átlövőben, amitől halottá vált a Győr jobb oldala, Radicsevicshez sem jutott le a labda, a Valceának figyelnie sem kellett erre az oldalra. Meglepetésre a féloldalon építkező Győrnek elég volt a Görbicz, Amorim, Löke háromszöget játszatnia, hozták a gólokat.

A második félidő elejét Dinuval a kapuban kezdték a románok. Másfél perc után 20-12 volt már az eredmény Görbicz hetese után. A tizedik percig a románok mindössze két gólt találtak, nem látszott, mihez tudnak nyúlni, hogy gólokat érjenek el.

A 13. percben 21-16 lett az állás egy román lerohanással. A mérkőzés ezen szakaszában öt-hat gólos különbséggel vezetett a Győr, és mivel támadásban a lehető legkevesebb labdát szórták el, így nem is forgott veszélyben ekkor a Valcea visszakapszkodása. Haraldsen a kapuban a meccs első szakaszához képest már többször védett is kiszolgáltatott helyzetben.

A románok Lekicet külön kezdték el fogni, aki ezért alaposan felmentve érezte magát a támadásszervezés alól, a Győr kapott két gólt, a 18. percben ötgólos külünbség volt csak, a magabiztosnak látszó játék védekezésben eltűnt. A 21. percben Görbicz góljával hét góllal ment el a Győr, a Valcea időt kért, hogy a hátralévő tíz percben megpróbáljon újra visszajönni a mérkőzésbe. Összességében ez sem vezetett eredményre, a védekezésükben nem tudtak változtatni, a támadásuk meg rendkívül puha és passzív volt. Radicsevics indításgóljával 28-20 lett az állás, ekkor már láthatóan a románok is feladták lelkiekben a mérkőzést. Ekkor tényleg önkívületben védekezett a Győr, támadásban Lekic és Görbicz nagyon jól és megbízhatóan mozgatta a Valcea kicsit nehézkes védekezését.

A végeredmény egy önfeledt és kreatív kézilabdázás után 31-23 lett. A Valceának semmi esélye nem volt a Győr ellen, amiben a legjobb Görbicz Anita mellett Amorim is rendkívülit játszott, Löke stabilan jó volt, Lekic pedig ügyesen szervezte a különböző felállású támadójátékokat.

Böhn nemcsak érzi a lányok érzelmi hullámzásait, de olyan felszabadult játékot épített fel, ami a döntőben még jól jöhet. Ez a csapat bízik magában, sőt, bíznak egymásban, aminél talán semmi sem fontosabb ilyen komoly szinten. Ha a Győr meg akarja nyerni a Bajnokok Ligáját, akkor a legnehezebb feladata az lesz, hogy kitaláljon valamit támadásban a jobb oldalára, mert féloldalasan nem lehet eredményesen játszani.

Eredmény

Női BL, elődöntő, visszavágó:
Győri Audi ETO KC-Oltchim Valcea (román) 31-23 (19-12)
gól: Görbicz 12/6, Löke 6, Lekic 5, Amorim 5, Radicevic 2, Kovacsics 1,, illetve Meirosu 3, Özel 3, Babeanu 3/3, Managarova 3, Manea 3, Nechita 3, Vetkova 2, Vizitiu 2, Elisei 1
Továbbjutott: a Győr, 62-58-as összesítéssel.