Felháborította az MKB Veszprémet a Cozma-gyilkosságban hozott ítélet

2012.04.28. 18:58

Mélységesen felháborította az MKB Veszprém kézilabdaklubot, a csapat szurkolóit és játékosait, hogy a Győri Ítélőtábla pénteken kihirdetett jogerős ítéletében jelentősen enyhítette a három fővádlott büntetését a Marian Cozma megölése miatt folyó perben.

Az MKB Veszprém kézilabdaklub vezetősége közleményében azt írta: az első fokon kiszabott büntetést jelentősen enyhítő ítélet elfogadhatatlan, a társadalom szempontjából megengedhetetlen, és ellentmond „mind a józan észnek, mind annak, amit fontosnak gondolunk az igazságszolgáltatásról". Már önmagában azt vérlázítónak tartják, hogy „a gyilkosok közül egy 2 éven belül szabadulhat". Véleményük szerint az ítélet indoklása is megmagyarázhatatlan.

A gyilkosok által elkövetett brutális és indokolatlan bűncselekmény, amellyel Marian Cozmát meggyilkolták, Ivan Pesicet megnyomorították, Zarko Sesumot pedig majdnem megvakították, részben sem maradhat megtorlatlanul - jelentették ki.

Közleményüket azzal zárták, hogy a klub a továbbiakban minden törvényes eszközzel azon lesz, hogy a bűnösök megkapják azt a büntetést, amelyet megérdemelnek. "Tartozunk ennyivel az áldozatoknak, hozzátartozóiknak és a lelkiismeretünknek."

Az első fokon életfogytiglani fegyházra ítélt Raffael Sándort és Németh Győzőt 18-18 év börtönbüntetésre ítélték, míg Sztojka Iván 20 év fegyházbüntetését 8 év börtönre változtatta Nagy Zoltán tanácsa pénteken a Győri Ítélőtáblán.

Marian Cozmát, az MKB Veszprém és a román kézilabda-válogatott játékosát 2009. február 8-án gyilkolták meg a veszprémi Patrióta lokál előtt, segítségére siető sporttársait, a szerb Zarko Sesumot és a horvát Ivan Pesicet életveszélyesen megsebesítették.