Hella
10 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Női kézilabdadöntő: előnyben a Győr

2012.05.09. 20:40

A címvédő Győr 37-33-ra legyőzte az 50. percben még vezető vendég Ferencvárost a női kézilabda NB I döntőjének első mérkőzésén, és ha egy hét múlva a Népligetben is nyerni tud, akkor kilencedszer lesz aranyérmes.

A Bajnokok Ligája- és a KEK-döntős első összecsapása több mint egy félidőn át váratlanul szoros volt, mivel a hazaiak rengeteget hibáztak, ezzel pedig remekül élt a fővárosi csapat. Az első félidő hajrájában már öt, a második játékrész elején pedig hat gól volt Elek Gábor vezetőedző csapatának előnye. Keményen harcolt az ETO, hogy ne veszítse el hét és fél éve tartó hazai veretlenségét, és végül megfordította a meccset.

A Győr számított esélyesnek, ebben az évadban már háromszor - kétszer az alapszakaszban, egyszer a Magyar Kupa negyeddöntőjében - legyőzte, ráadásul mindig legalább tíz góllal a legfőbb hazai riválisát, és 2004. szeptember 26-a óta nem volt magyar csapat, amely nyert volna a Magvassy Csarnokban.

A találkozó első tíz percében váltott vezetéssel együtt haladt a két csapat, majd a Győr emberelőnye alatt megugrott 5-5-ről 9-5-re. Az FTC a brazil Amorim kiállítását használta ki a felzárkózásra és egyenlített is, majd a remek napot kifogó Tomori vezérletével öt góllal elhúzott. A sokat hibázó győriek a szünetre négyre csökkentették hátrányukat.

A fordulás után a Pálingert váltó Haraldsen nagyszerű védéseivel új lendületet adott a hazaiaknak, akik agresszívebb védekezésre váltottak, ezért többször jutottak labdához és megkezdték a felzárkózást. A Győr először a 42. percben egyenlített, ám Elek Gábor időkérése után ismét elléptek a vendégek. Karl-Erik Böhn tanítványai azonban ismét váltani tudtak és átvették a vezetést. Görbicz vezérletével 35-32 lett a hajrában, és innen már nem engedte ki kezéből a győzelmet az esélyesebb, ám most sokat rontó Győr.

A meccs után a győri klubvezetés köszöntötte a szezon végén visszavonuló Pálingert, valamint az eligazoló Vértent és Grost. Pálinger a közönséghez is szólt, és megköszönte a szurkolóknak a hosszú évekre visszanyúló, kitartó támogatást. A hazai játékosok közül többen is elérzékenyültek, sírva köszöntek el társuktól.

Ha az ETO jövő szerdán a Népligetben is nyer, akkor 1957, 1959, 2005, 2006, 2008, 2009, 2010 és 2011 lesz újra aranyérmes. Addig még vár rá a montenegrói Buducsnoszt Podgorica elleni BL-döntő visszavágó (az első meccsen 29-27-re nyert Böhn csapata), az FTC a dán Viborghoz utazik a KEK-döntő második felvonására (a Fradi 31-30-as előnyről indul).

Női döntő, 1. mérkőzés:
Győri Audi ETO KC - FTC-Rail Cargo Hungaria 37-33 (17-21)
---------------------------------------------------------
gól: Amorim 8, Radicevic 8, Löke 7, Görbicz 7, Kovacsics 3, Lekic 2, Gros 1, Vérten 1, illetve Tomori 10, Zácsik 6, Such 5, Szucsánszki 4, Zivkovic 3, Szamoránsky 2, Cifra 1, Kovacsicz 1, Szádvári 1

Az egyik csapat második sikeréig tartó párharc állása: 1-0 a Győr javára.