Bravúrgyőzelemmel KEK-győztes a Fradi

2012.05.13. 18:25
Sikerült a címvédés a Ferencváros női kézilabdacsapatának, a KEK-döntő visszavágóján a dán Viborg otthonában ugyanúgy 31-30-ra nyert, mint ahogy egy hete a dabasi első meccsen.

Az egy héttel ezelőtti meccsen minimális különbséggel győzött a Fradi , és ahogy Elek Gábor vezetőedző mondta: már a Viborg fogja a KEK-trófea egyik fülét.

A hazaiak rá is ijesztettek a Fradira, az 5. percben 5-2-re vezettek, de felébredtek a vendégek, 5-5-nél utolérték a dánokat, majd – kivédekezve egy emberhátrányt, és remekül élve az azt követő előnnyel - többek között Kovacsicz megugrásaival 11-6-ra elhúztak. A viborgiak időt kértek – közben reklamáló edzőjüket kiállították -, mert nem erre számítottak, főleg nem ilyen kezdés után.

A kis szünet nem ártott az FTC játékának, de amikor Tomorit is kiküldték, felzárkózott a hazai csapat, de a vezetés azonban nem forgott veszélyben. Nagyon kemény és helyenként durva volt ekkor a döntő, kiállításokkal próbálták visszafogni az indulatokat a játékvezetők, és sokszor ítéltek büntetőt is. A félidő hajrája a Viborgé volt, mínusz ötről (9-14) mínusz háromra jött fel.

A fordulás után Pastrovics büntetőt fogott, ám hiába volt jó a védekezés, több támadás is kimaradt. Skov vette vállára a Viborgot, majd Jurackot küldték ki, a magyar csapat nem tudott élni a lehetőséggel, sőt, elveszítette ezt a kétperces szakaszt. A dánok már az egyenlítésért támadtak, de labdalopás után Szamoránsky lőtt gólt. Ambramovic kapus is elkapta a fonalat, egyre többször remekelt.

K EPA20120513104
Fotó: Morten Dueholm

A jó napot kifogó Kovacsicz kiállítását sikerült túlélni, így az utolsó negyedóra 21-20-as Fradi-vezetésről indult. A francia bírók sorra ítélték a büntetőket a hazaiaknak, így a 47. percben 21-21 lett. Fisker ejtésével az 53. percben hosszú idő után ismét a dánok vezettek (25-24), Elek Gábor azonnal időt kért, és visszaküldte a pályára a kezdősort. Ettől jobb lett a játék, és sikerült megint fordítani, de pillanatonként változott a helyzet.

A hajrában Skov és Szádvári tudott gólt lőni, az utolsó perc 29-29-cel kezdődött. Szucsánszki éles helyzetben eredményes volt, a dánok időt kértek, nekik két gól kellett a KEK-győzelemhez. Jurack lövése kijött, akárcsak Szádvárié. Frafjord gyorsan betalált (30-30), de Zácsik végképp szertefoszlatta a dán reményeket.

A lefújás pillanatában a ferencvárosi szurkolók a pályára özönlöttek - többüket elkapták a biztonsági őrök -, így ünnepelték a kupagyőzteseket. A második számú európai kupában utoljára 1999-ben volt címvédés, akkor a norvég Baekkelagets Oslo tudott ismételni. A Fradi 1978 és 2011 után harmadszor hódította el a KEK-et, 2006-ban pedig az EHF-kupát nyerték meg.

Az FTC szezonjának még nincs vége, szerdán a Népligetben fogadja a BL-döntős Győrt az NB I. döntőjének második mérkőzésén.

Női KEK-döntő, visszavágó

Viborg (dán) – FTC-Rail Cargo Hungaria 30-31 (12-15)
gól: Skov 9, Frafjord 5, Jurack 5, Gullden 4/3, Varzaru 3, Fisker 2, Ahlm 2/2, illetve Kovacsicz 6, Szucsánszki 6, Szamoránsky P. 5, Zácsik 4, Zivkovic 4/4, Tomori 2, Szádvári 2, Szarka 1, Deáki 1    

A párharcot kettős győzelemmel, 62-60-as összesítéssel az FTC nyerte.