Fogadtak, de nem csaltak a francia kézisek

2012.10.01. 13:25 Módosítva: 2012.10.01. 13:25

A világ egyik legjobb kézilabdázóját, Nicola Karabaticot vasárnap vették őrizetbe. Az olimpiai, világ- és Európa-bajnok francia valamint testvére, Luca, ügyvédje hétfőn elismerte, hogy a két játékos kötött fogadást egy mérkőzésre, ám tagadta, hogy manipulálták volna a végeredményt.

A más csapattagokkal együtt, bundázás gyanújával vasárnap őrizetbe vett montpellier-i kézilabdázók jogi képviselője hangsúlyozta: fogadtak, és ezzel megsértették a sportszerűség szabályait, de nem követettek el büntetőjogi szabálysértést.

Az ügy

A rendőrség a 2008 óta minden évben bajnoki aranyérmes Montpellier május 12-én játszott, Cesson-Sévigné elleni meccsével összefüggésben vizsgálódik aktív és passzív korrupció, valamint a Francaise des jeux (FDJ), a Francia Szerencsejáték ellen elkövetett csalás gyanújával, mivel a találkozóra gyanús fogadásokat tettek, közel 80 ezer eurós értékben, amellyel a nyeremény mintegy 200 ezer euróra rúgott. A mérkőzést nagy meglepetésre elveszítette az addigra a bajnoki címet már elnyerő Montpellier. Egy kézilabda-mérkőzésre átlagosan ötezer eurós összegben szoktak fogadást kötni.

„Ahhoz, hogy az igazságszolgáltatás beleszólhasson az egészbe, bundázás kellett volna, de mivel az nem volt, jogi téren itt nincs semmi" - fogalmazott az ügyvéd, Eric Dupond-Moretti.
Szerinte a bundázást az ügyésznek kell bebizonyítania, amit az ügyfelei a leghatározottabban tagadnak.

„Ők nem csalók, a meccs nem volt megbundázva" - hangsúlyozta az ügyvéd, aki azt tanácsolta a játékosoknak, hogy ne válaszoljanak a rendőrök kérdéseire, majd csak a vizsgálóbíró előtt tisztázzák magukat. A kihallgatást követően két lehetőség van: a játékosok vagy szabadon távozhatnak, és nem indul ellenük eljárás, vagy pedig vádemeléssel vizsgálóbíró elé küldi őket a rendőrség.

A Karabatic testvérek mellett 15 további személyt vett őrizetbe a rendőrség - a Bajnokok Ligájában is érdekelt Montpellier-ből összesen hét játékost - a Paris Saint-Germain otthonában rendezett vasárnapi bajnoki mérkőzés után. Kihallgatásuk azóta is tart.

„A sportetika szerint tilos a játékosoknak fogadni. Fogadtak, rosszul tették, meg kell magyarázniuk, de nem hagyták elmenni a meccset" - ezt a montpellier-i kapus, Mickael Robin védője, Jean-Yves Lienard nyilatkozta hétfőn. Elmondása szerint a szabályzat alapján emiatt a játékosok versenyengedélyét hat meccsre felfüggeszthetik, és 15 ezer eurós pénzbüntetésre ítélhetik őket. Rémy Lévy, a Montpellier elnöke azt mondta, hogy akár szerződést is bonthatnak azokkal a játékosokkal, akik fogadtak.

A bundázásnál viszont a sportkorrupció- és csalás büntette öt év szabadságvesztéssel és 75 ezer eurós pénzbírsággal szankcionálható. A 17 őrizetbe vett között van egyébként két játékos élettársa és az FDJ munkatársai is. A montpellier-i ügyész hétfő délután tart sajtótájékoztatót az ügyben.