Újabb nagy gátat szakíthat át a Veszprém

2012.10.18. 11:38

Az Atletico Madrid váratlan szerdai svédországi veresége (35-30-ra verte a Sävehof) után a Veszprém és a Kiel egy fokkal nyugodtabban várhatja az esti rangadót. Ha a várakozásoknak megfelelően alakulnak ugyanis a hátralévő meccsek, akkor ők ketten szinte biztosan elcsípik a csoport első két helyét. Vagyis a kieséses szakaszban, a tizenhat között biztosan gyengébb csapatot kapnak.

Az MKB egy bravúros madridi győzelem (27-26) után várja a Bajnokok Ligája címvédőjét. Az Atleticót vagy jogelődjét a Ciudad Realt Spanyolországban nemhogy legyőzni nem sikerült soha, a legjobb eredmény egy ötgólos vereség volt. Még akkor is komoly bravúr volt, ha Madridból Balic kidőlt, Hombrados pedig a meccsen sérült meg, és a világbajnok kapus keresztszalag szakadása akkora hátrány, ami az egész csoportban végig fogja kísérni a spanyolokat.

A Kiel ellen még a múlt vasárnapi győzelemnél is jobb és koncentráltabb teljesítmény kell – ehhez a fanatikus szurkolótábor ezúttal is adott -, mert a tízgólos Nagy mellett csak az iráni Jamali emelkedett ki, illetve helyenként a kapuból érkezett segítség. Ettől még nagyszerűen és csapatként mozgott a Veszprém, ami hatalmas eredmény olyan átalakulás után, mint ami a nyáron volt a klubnál.

Ortega edző nagyon jól ötvözi a védekezési rendszer kombinációját, jól vált, támadásban is sokkal több variációja van, mint a korábbi években bármikor, annál is inkább, mert Laluska Balázst például használja támadásban is, míg Mocsainál ez elképzelhetetlen volt.

Ortega egyértelművé tette, a Kiel sebességben egyelőre jobb csapatánál, régebben együtt készülnek, és különösebben nem kell ragozni, hogy a sebesség valamint az összeszokottság mennyire fontos ebben a játékban.

Ettől még nem legyőzhetetlen a csapat, még ha a legutóbbi német bajnokságot pontveszteség nélkül is nyerte, idén már egy döntetlen becsúszott Berlinben.

Vujin kikapcsolása valószínűleg nem lesz nehéz feladat, mert a Veszprémben eltöltött évek alatt kiismerték, milyen megoldásokat választ a különféle helyzetekben. Egy kemény, nem utolsósorban két méteres veszprémi fal Jichát, Ilicet, Palmarssont, Narcisse-t is fel tudja tartóztatni, ha időben ütközik velük, kivált, mert Ortega szélsőjét, Ugalde Garciát például zavaróban is használhatja.

Ebből a pár mondatból is kitűnik, nagy taktikai csata lesz, amelyiken Nagy László ismét nagyot dobhat. Omeyer kapussal szemben egyre jobb a mérlege, ezen most még inkább javíthat, és ha nem is fog tíz gólt lőni, néggyel vagy öttel feltétlen számolni kell tőle. (Volt már, hogy hatot vágott be a mindent megnyerő franciának)

A magyar válogatottból Nagy az egyetlen, akinek a formáján nem látszik a nyári nagy olimpiai terhelés, ezért lehet abban bízni, négy nappal a madridi csúcsteljesítmény után ezúttal is magával ragadja társait.

Nagy az Atletico legyőzése után arról beszélt, hogy átszakadt egy gát, mondani sem kell mekkora gát szakadna át a Kiel felülmúlásával. Hatalmas önbizalmat szerezhetnének azok is a csapatból, akik mostanában gyengébben játszanak.

Irányítóban azonban javulnia kell a Veszprémnek, Chema sebességét ki kellene használnia, Császár pedig a sérülése után halványabb valamelyest, de minden sorozat véget ér egyszer. Beállóban Sulic maga alatt van, Onetóról viszont Veszprémben kezd kiderülni, mennyire is tud támadni: Barcelonában olyan bő keret volt, hogy ezt a képességét viszonylag kevésszer láthattuk.

Terzic, Jamali vagy éppen Perez kulcspozícióban lehet, mert a Kiel ellen megengedhetetlen, hogy balátlövőből kevés gólt dobjunk.

A két csapat még a Zovko-érában találkozott utoljára, akkor háromgólos hazai győzelem után a visszavágón a Kiel hattal nyert. Talán csak abban lehetünk biztosak, hogy ennyi gól nem lesz a mostani meccsen, mert inkább a védekezésről, mintsem a támadásról fog szólni.

A mérkőzést héttől a Digisport adja, ahogy az Index is.