Szigorítanak a Nagy László-gyalázás miatt

2012.11.05. 14:02 Módosítva: 2012.11.05. 14:02

Szegeden elhatárolódnak, és elnézést kértek Nagy Lászlótól, az MKB Veszprémtől, mert az egy héttel ezelőtti kézibajnoki meccsen a Veszprém volt szegedi, majd barcelonai játékosát molinón gyalázták a szurkolók. A klub közleménye szerint „a szegedi csapat - bár elhatárolódik a molinót kihelyezőktől - elnézést kér, ha ezzel a szurkolók bárkit is megsértettek a veszprémi egyesületből, annak szurkolótáborából, szimpatizánsaiból" - áll a levélben.

A molinó miatt a magyar kézilabdaszövetség is vizsgálatot indított, azon ugyanis Nagy Lászlónak üzentek, áthallással Marian Cozma, a Veszprém meggyilkolt kézilabdázójának történtetét bemutató film címére, a Szíven szúrt országra, amelyet Kálomista Gábor rendezett. A szegediek a Molinón  szíven szúrt városként említik Szegedet.

Az ősbűn

A bajnokságban jelenleg az első Pick Szeged és az MKB Veszprém, amely a 2., Magyarország két meghatározó kézilabdaklubja. Korábban Nagy a Szegedben játszott, majd egy tízéves barcelonai kitérő után a nyáron a riválishoz szerződött.

A szegedi klub vezetői „sajnálattal olvasták" Kálomista azon nyilatkozatát, amelyben a szurkolók által kifeszített molinó (Szíven szúrt város) szövegét kifogásolta. A transzparensen egyébként Nagy László kezében kést is tart, ezek Kálomista szerint gyűlöletkeltőek és gyomorforgatóak, mert egyenlőségjelet tettek Cozma gyilkosai és Nagy László közé.

A kéziben nem, a futballban viszont létezik olyan szabály, amely a szurkolóknak és a kluboknak is előírja a molinók, zászlók előzetes bemutatását és engedélyeztetését. A kéziszövetség szabályai szerint a kluboknak kell felelősséget vállalniuk szurkolóik transzparensei miatt, ezért nem is kötelezik a csapatokat és a klubok vezetését arra, hogy előzetesen ellenőrizzék és engedélyezzék a molinók feliratok tartalmát.  A kézilabdában a szurkolói kellékek, drapériák, zászlók, molinók bevitelét jelenleg szerint a Sporttörvény szabályozza. Eszerint a mérkőzések mindenkori szervezőinek felelőssége, hogy ne engedjenek be a mérkőzések helyszínére „problémás” molinókat, amelyek másokat sérthetnek.

Bármilyen hasonló esetben tehát a kluboknak nem kötelességük ellenőrizni a bevitt drapériákat. A Magyar Kézilabda Szövetség viszont módosítja ezt a szabályt, és „éppen elfogadás alatt van a Biztonsági szabályzat, amely már tartalmazni fog egy engedélyeztetési kötelezettséget, amelynek alapján minden egyes transzparenst, molinót stb. a szurkolóknak engedélyeztetniük kell majd a mérkőzés-szervezőkkel".

Szegeden nem ellenőrizték, egyik forrásunk szerint ilyen ott még nem fordult elő, ezért sem vezették be az előzetes ellenőriztetést.

Szegedi forrásunk szerint a szurkolók nem akartak a Marian Cozmáról szóló filmre utalni. Hozzátette, míg korábban a Veszprém meccsein, és országosan is Nagy László ellenes volt a közhangulat, egyedül a szegediek álltak ki mellette, és Nagyot ma is minden odaköti.

Nagytól a mérkőzés másnapján a szurkolók is elnézést kértek. A Dél-alföldi Kézilabdabarátok Egyesülete szerint Nagy Veszprémbe igazolása csalódottságot és fájdalmat okozott nekik, ugyanakkor azoktól elnézést kértek, akiket a felirat megbántott. 

A szegedi klub szerint „továbbra is az a célunk, hogy az elmúlt másfél év alatt kialakított jó viszony megmaradjon a két klub között, és elkerüljük a jövőben az ilyen jellegű problémákat."