A nyugalomért játszik a Veszprém Celjében

2012.12.01. 09:13

A kézilabda Bajnokok Ligája hetedik fordulójában a hazai bajnok Veszprém nagy nyugalmat szerezhet magának a szlovéniai Celjében egy győzelemmel. Részint pontveszteség nélkül vezetné a csoportot a februári folytatásig, de ennél fontosabb, hogy megtartaná lépéselőnyét a német Kiellel szemben. A BL-címvédő német csapat ugyanis váratlan vereséget (31-28) szenvedett Lékai Máté csapatától.

A Celje ezzel jelezte, egyre jobb formában van, illetve a korábban a Szegedet irányító Vladan Matic egyre inkább összerakta a csapatot.

A két csapat rögtön az első fordulóban, még szeptember végén találkozott egymással, az MKB tíz góllal nyert (32-22), de abból következtetéseket nem szabad levonni, már csak amiatt sem, mert Zvizejnek sérülése miatt pár percig tartott az a meccs, és akkor még nem tudták megfelelően pótolni.

Védekezésben is sokat fejlődött a Celje, és ahogy arra a Veszprém spanyol edzője, Carlos Ortega utalt, három formációt is jól alkalmaznak, ezek ellen kell megtalálni a hatásos ellenszert. Mert egy esetleges labdaszerzés után villámgyorsan indítják Margucot, aki a Kiel elleni mindkét meccsen csapata legeredményesebb játékosa volt. Lékai improvizációs készségét is megmutathatja, bár őt eléggé ismerik a magyarok, ebből adódóan könnyebb is védekezni ellene.

Ha a Veszprém hatékonyan és masszívan védekezik rendkívül magas hatos falával, ezt az egyetlen igazi átlövőt (Mackovsek) felvonultató Celjét be kell gyűrnie.

Kivált, ha ehhez még párosul egy megfelelő kapusteljesítmény is. A sorozat alatt eddig nem volt olyan meccs, hogy valamelyik kapus (Fazekas, Alilovic) ne nyújtott extra teljesítményt a meccs fontos időszakában, fontos támadásnál.

Ortega ezúttal is a „halj meg a pályán, amíg ott vagy” elvet vallja, cserélni fogja a játékosait, ami eddig maximálisan bejött. Perezt is egyre inkább formába hozza – Terzic sérülése után nagy szükség is volt erre -, elképzelhető, az ő lövőerejére is szükség lesz majd fontos helyzetekben.

Ha a Veszprém hozza tudásának nyolcvan százalékát, nem lehet gondja, és a februári két hazai meccsét (Constanta, Atletico) megnyerve biztosan csoportelső lesz.

A szombaton hétkor kezdődő mérkőzést a Digisport mellett az Index is élőben közvetíti.