Ennyi eladott labdával nem lehet nyerni

2012.12.15. 16:10
Húsz percnyi koncentrált játék után szétesett a magyar válogatott, a sok hibát, eladott labdát könnyen kihasználta Norvégia, és nagy különbséggel, 19-30-ra győzött a női kézilabda Európa-bajnokság elődöntőjében. Magyarország a bronzért játszik vasárnap az Eb-házigazda Szerbiával.

Senki sem adott túl sok esélyt a magyar válogatottnak a világ legjobbjának tartott Norvégia ellen, de Karl Erik Böhn válogatottja jól kezdett a címvédő ellen, amely csapat kimagasló védőjátékában érkezett az elődöntőbe.

Az első gólt még Koren szerezte, de Szamoránsky beállósgólja jelezte, nem átjátszhatatlan a norvég fal. A magyar csapatnál voltak védekezési hiányosságok, Alstad messziről könnyű gólt szerzett, de a jobb és bal oldalon egyaránt feltűnő Tomori egyenlített, majd a keményen fogott Görbicz is válaszolt egy norvég gólra. (3-3).

A védekezési hiányosságok már itt megmutatkoztak, könnyen leindították többször is a lassan visszazáró magyar válogatottat, és a norvégok mindkét szélsőjüket könnyen helyzetbe tudták hozni. A támadásban viszont javultak Tomoriék, egyre nőtt a lövőszázalékuk, és 7-6-nál már ők vezettek, Sulland pedig szerencsére gyenge napot fogott ki, első négy lövéséből egyik sem ment be. Ezután percekig nem esett gól, de Szucsánszki bebizonyította, hogy a gyors betörésekből is lehet élni. (8-7).

A válogatott lendületben volt, még Szekeres kiállítása sem fogta meg, Löke lövését Kiss fogta, majd Görbicz szélsőként szerzett okos gólt (9-7). Az előny azonban gyorsan elolvadt, két indításból két szélső gólt szerzett Norvégia, Herrem és Koren is átejtette Kisst, akit ezután le is hozott a kapitány.

A magyarok elbizonytalanodtak, Tomori és Szamoránsky sem találta már el a kaput, a sorozatban lőtt négy norvég gólra már Böhn is kikérte az idejét  (9-11). Szucsánszki ezután még betalált, de utoljára volt egygólos a különbség a két csapat között.

Görbiczék megzavarodtak, és újra szembetűnő volt, hogy a leindításokra egyszerűen nem készültek fel kellően a játékosok, de ami nagyobb baj, a pontatlan passzokkal, rossz befejezésekkel a magyarok teremtették meg a norvég helyzeteket. A támadások sem működtek, sokat elmond, tíz perc alatt csak két gólt tudtak dobni Tomoriék, így 11-16-tal zárult a félidő.

A második félidő biztató játékkal indult, újra volt lendület és akarás a magyar csapatban, Görbicz villant többször cseleivel és lehetetlen szögből eleresztett lövéseivel, míg a magyar védőfal jól blokkolt többször is, Szekeres és Triscsuk működött jól. A válogatott így három gólra, 14-17-re felzárkózott, de ekkor megint megtorpant. A norvégok nem csináltak mást, csak elfogták a gyenge passzokat, vagy jó ütemben léptek közbe a nem túl határozottan játszott figurákba. A magyar csapat 23 labdát adott el, ebből egyre-másra jöttek a leindításból szerzett gólok, és ez padlóra küldte a csapatot, és már 12 góllal is vezetett Norvégia.

Böhn próbálta megforgatni válogatottját, de ez sem segített rajta. A Montenegró ellen nagyot játszó Klivinyi sem tudott most sokat hozni a játékhoz, és Bulath is későn érkezett, így súlyos vereséggel, 19-30-cal zárult az elődöntő.

A magyar válogatott már hét éve nem tud Norvégia ellen nyerni, sorozatban ez volt a kilencedik veresége.

„Az eltervezett támadó játékot nem sikerült megvalósítanunk, így aztán nem is lehetett más a vége. Csak az első negyedórában voltunk jók, utána rengeteg hibánk volt. A norvégok könnyű gólokat szereztek. Ők voltak az esélyesek, de nincs ennyi különbség a két csapat között. Nem szabad megállnunk. Az érem a cél, ehhez vasárnap nyerni kell" - értékelt Karl Erik Böhn kapitány.

„Demoralizáló volt, hogy nemcsak a norvég csapatot, hanem a francia bírópárost is le kellett volna győznünk. Erővel bírni kell a bronzmeccset." - mondta Szucsánszki Zita.

„Húsz percig méltó ellenfelek voltunk, utána viszont sok hibánk volt, és a bírók sem voltak következetesek. A norvégok jók, de most legyőzhettük volna őket." - mondta Tomori Zsuzsanna.

„Nagyon akartunk, nagyon készültünk, és lehet, hogy ez volt a baj. Ma így sikerült." - összegzett Herr Orsolya.

A magyar válogatott a házigazda szerb csapattal vívja az Európa-bajnokság vasárnapi bronzmérkőzését, mivel a szerbek a belgrádi elődöntőben a végletekig izgalmas csatában 27-26-ra kikaptak az olimpiai ezüstérmes montenegróiaktól.

Jegyzőkönyv

Norvégia-Magyarország 30-19 (16-11)
Belgrád, 4000 néző, v: Ch. Bonaventura, J. Bonaventura (francia)
Norvég góldobók:
Koren-Riegelhuth, Edin 6-6, Herrem 5, Breivang, Alstad 3-3, Löke, Gosse 2-2, Frafjord, Kr. Lunde, Sulland 1-1

Magyarország:
Kiss - Kovacsicz, Tomori 3, Görbicz 6/2, Szamoránsky 2, Szucsánszki 2, Vérten 4, cserék: Herr (kapus), Szekeres, Triscsuk, Bódi, Kovacsics, Klivinyi, Bulath 2