Vanda, Paula
-4 °C
3 °C

Montenegró nyerte a női kézi-Eb-t

2012.12.16. 19:40
A montenegrói válogatott kétszeri hosszabbítás után 34-31-re legyőzte az elmúlt négy Európa-bajnokságon aranyérmes, olimpiai és világbajnok norvég csapatot a szerbiai Eb vasárnapi döntőjében.

A londoni olimpia fináléjának ismétlésén jól kezdtek a montenegróiak, de 7-5-ös vezetésük után sorozatban négy gólt kaptak. A szünet előtti hajrát 3-0-val elveszítette az északi együttes.

A második félidő derekáig vezetett Montenegró, majd amikor összeállt a címvédő védekezése, változott a játék képe. Izgalmas lett a végjáték is, az utolsó perc döntetlenről indult, és 38 másodperccel a vége előtt gólt lőttek a montenegróiak. A norvégok időt kértek utolsó támadásuk előtt, a kapusukat is lehozták, és kiharcolták a hosszabbítást.

A montenegróiak a négy perccel a hosszabbítás vége előtt 27-24-re elhúztak, végül mégsem húzták ki, így jöhetett az újabb kétszer ötperces ráadás, amelynek hajrájában a Győrben légióskodó Lökét kiállították, és ezt már könyörtelenül kihasználták a montenegróiak.

Az olimpiai ezüstérmes montenegróiak - soraikban a Győrben légiós Jovanka Radiceviccel és az érdi Sara Vukceviccel - először lettek a kontinens legjobbjai. A torna legeredményesebb játékosa az aranyérmes csapatban szereplő Katarina Bulatovic lett 56 találattal.

A magyarok korábban mindkét csapattal találkoztak a tornán. A montenegróiaktól 28-26-ra kaptunk ki a csoportban, a norvégok pedig 30-19-re vertek minket az elődöntőben. A magyar válogatott szintén nagy csatában, hosszabbítás után 41-38-ra verte meg Szerbiát a bronzmérkőzésen.

A döntőben:
Montenegró-Norvégia 34-31 (12-11, 24-24, 28-28), kétszeri hosszabbítás után

Az Európa-bajnokság végeredménye

1. Montenegró (Marina Vukcevic, Sonja Barjaktarovic, Radmila Miljanic, Biljana Pavicevic, Jovanka Radicevic, Ana Dokic, Jelena Despotovic, Marija Jovanovic, Andjela Bulatovic, Andrea Klikovac, Sara Vukcevic, Jasna Toskovic, Sandra Nikcevic, Suzana Lazovic, Katarina Bulatovic, Milena Knezevic)
2. Norvégia (Silje Solberg, Katrine Lunde, Karoline Naess, Stine Bredal Oftedal, Ida Alstad, Heidi Löke, Karoline Dyhre Breivang, Kristine Lunde-Borgersen, Anja Edin, Marit Malm Frafjord, Ida Björndalen, Linn Jorum Sulland, Linn-Kristin Riegelhuth-Koren, Linn Gosse, Maja Jakobsen, Camilla Herrem)
3. Magyarország (Herr Orsolya, Kiss Éva, Triscsuk Krisztina, Vérten Orsolya, Szucsánszki Zita, Kovacsics Anikó, Vincze Melinda, Görbicz Anita, Klivinyi Kinga, Szamoránsky Piroska, Rédei-Soós Viktória, Bódi Bernadett, Szekeres Klára, Kovacsicz Mónika, Tomori Zsuzsanna, Bulath Anita, Szabó Valéria)
4. Szerbia
5. Dánia
6. Oroszország
7. Németország
8. Svédország
9. Franciaország
10. Románia
11. Spanyolország
12. Csehország
13. Horvátország
14. Ukrajna
15. Izland
16. Macedónia