Ne összeadódjon, szorzódjon az erőnk

2013.01.09. 16:35

A magyar férfi kézilabda-válogatott szombaton már világbajnoki mérkőzést játszik Spanyolországban, Egyiptom lesz az ellenfél. Fontos a jó rajt, annál is inkább, mert épp Egyiptomot vagy az utolsó csoportmeccsen Algériát kell legyőzni a továbbjutásért. A horvátok, spanyolok papíron erősebbek nálunk, még ha az olimpiai negyedik hellyel a rendezőt meg is előztük.

merci

„Ilyen rövid felkészülésünk még nem volt. Öt edzéssel és öt meccsel vágunk neki a tornának. Vannak játékosok, akik tavaly mindössze egy hetet tudtak pihenni, mert a januári Eb után jött az áprilisi olimpiai selejtező, majd a világbajnoki selejtező, aztán az olimpia. Ennek ellenére intenzív, kemény és jó minőségű, kiválóan szervezett felkészülést hagytunk magunk mögött az első meccsig. Szerdától már Egyiptomra készülünk” - vezette fel Mocsai Lajos szövetségi kapitány.

Kitért rá: „az első meccs elfogódottsága miatt kritikus lesz az Egyiptom elleni meccs, ők is nagyon harcolni fognak, mert a nemzetközi szövetség elnöke egyiptomi. Nem szabad elfelejteni, hogy Egyiptom 15 góllal, 34-19-re intézte el a szerbeket pár napja.”

Kifejtette, csak a vb-n fog kiderülni, mennyire szűkültek be a csapat lehetőségei, hiszen a 36 éves kapus, Fazekas Nándor már nem vállalta a válogatottságot, a balátlövő, Ilyés Ferenc kiesett, így a védelemből is hiányzik egy fontos ember.

„Az olimpia utáni év mindig nagyon kritikus, de sikerre éhesek vagyunk továbbra is, érezhető a kohézió a csapaton belül, mindenki arra törekszik, hogy az egyének ereje ne csak összeadódjon, hanem összeszorzódjon” - nyomatékosította a szakember.

Úgy véli, lesznek olyan csapatok, amelyek mivel hiányoztak az olimpiáról (német, lengyel, orosz), óriási ambícióval és motivációval vágnak neki a versenynek. De lesznek olyanok is, akik már a jövőre gondolnak, és a jövő csapatát építik.

A válogatott kerete

kapusok: Tatai Péter (Pick Szeged), Mikler Roland (Pick Szeged) tartalék kapus: Liszkai Szilveszter (Bacau)
jobbszélső: Harsányi Gergely (Grundfos Tatabánya)
jobbátlövők: Mocsai Tamás (Hannover), Krivokapic Milorad (Cimos Koper), Nagy László (MKB Veszprém), Ancsin Gábor (Pick Szeged)
irányítók: Császár Gábor (MKB Veszprém), Nagy Kornél (Dunkerque), Lékai Máté (Celje)
beállósok: Szöllösi Szabolcs (Csurgó), Zubai Szabolcs (Pick Szeged), Schuch Timuzsin (MKB Veszprém)
balátlövő: Putics Barna (Gummersbach)
balszélsők: Iváncsik Gergő (MKB Veszprém), Vadkerti Attila (Pick Szeged)
Ellenfeleink, Január 12: Egyiptom (19.00), január 14: Ausztrália (21.15), január 15: Horvátország (21.15), január 17: Spanyolország (19.00) január 19: Algéria (21.15)

„Három korcsoport van nálunk. A tapasztalt, sokat megélt, nagy tudású öregek, Nagy Laci, Iváncsik Gergő, Harsányi Gergő, akiknél patikamérlegen kell adagolni a túlterheltségükből adódóan a terhelést. A juniorok közt vb-érmes, jelentősen foglalkoztatott csapat tagjai – Mikler, Zubai, Császár, Schuch, Putics - mellett vannak, akik még fiatalabbak, és most kapják meg először a bizonyítási lehetőséget. Most meghatározó ember lehet Lékai Máté vagy Nagy Kornél, de említhetném Szöllősi Szabolcsot is.”

A kapitány kiemelte, először lesz olyan világbajnokság, amit a tizenhat között már egyenes kieséses rendszerben bonyolítanak le. „Nagyok az elvárások az új rendszerrel szemben, és az óriási téttel járó feszültséget fontos jól viselni. Javítási lehetőség itt már nincs, megpróbálunk erőnk és hitünk szerint játszani” - összegzett.

Vetési Iván, a magyar szövetség elnöke hozzátette: nehéz lesz megismételni a tavalyi eredményeket, magasan van a léc, de bíznak a csapatban, hogy megőrzi a helyét legalább a legjobb nyolc közt.

Az aranyérem 15, az ezüst 13, a bronz 11, a 4. hely 9, az 5-6. hely 7 és fél, a 7-8. hely pedig 6 millió forint összprémiumot jelent.

A Mercedes támogatja a kézilabdát

A vb előtt derült ki, hogy a Mercedes-Benz Hungaria Kft. lett a szövetség aranyfokozatú támogatója. A megállapodást üdvözölte Simicskó István, sportért felelős államtitkár is. „Példaértékű az a támogatás, amelyet a Mercedes nyújt a magyar sport és a magyar kézilabdázás számára. Bízunk a további sikerekben, hiszen a cég a minőségi munkát támogatja."