Nagy: A hazámért küzdök, a múlt lezárva

2013.01.17. 18:19
A magyar férfi kézilabda-válogatott a spanyolországi világbajnokságon a házigazdákkal játszik. A továbbjutás már megvan, de a mérkőzés pikáns. Tavaly még Nagy Lászlóért ment a küzdelem a két ország között, azt nyertük, de most vele is nehéz lesz lépést tartani a pályán.

A magyar férfi kézilabda-válogatott Egyiptom (32-23) és Ausztrália (43-13) legyőzésével már továbbjutott csoportjából. A horvátok elleni kilencgólos vereség (30-21) után a csapattagok éremről álmodoznak. A válogatott sztárja, Nagy László azonban higgadt maradt, és úgy értékelt a spanyol AS-nek, hogy nem érzi éremesélyesnek a csapatot. A bronzhoz a kieséses szakaszban két bravúrgyőzelemre lenne szükségük a magyaroknak.

Nagy realista, látja, hogy csak egy balkezes szélsőnk van (Harsányi), míg a túloldali szélsők (Iváncsik, Vadkerti) eddig nem mutattak átütő formát.

A legfontosabb mondata azonban ez volt: „A hazámért küzdök.” Az újságíró ugyanis természetesen visszautalt neki arra: nem sok kellett ahhoz, hogy most a spanyol válogatottban Magyarország ellen fusson ki erre a találkozóra. 2012-ben a spanyolok szerették volna, ha az akkor már tíz éve a Barcelonában kéziző Nagy spanyol állampolgárrá váljon, és az olimpián is őket erősítse. Az átlövő a lapnak úgy reagált, ez a múlt, amit már lezárt, a sportban így mennek a dolgok. A spanyoloknak egyébként is remek csapatuk van, minden posztra két kiváló játékossal.

Olimpiai vereség

A spanyolok az olimpián nagyon megverték a mieinket (33-22), a vajdasági Sterbik Árpád, a korábbi veszprémi kapus ismerte a magyar gondolatokat, a kedvenc lövőszokásokat, és szinte előre pontosan tudta, hová fog érkezni a labda.

A második félidőben akkor kilenc gólt sikerült dobni, kicsit már tartalékoltunk, mert az akkor is hasonló szerkezeti gondokkal küszködő csapat érezte – nincs minden posztra két kiemelkedő tudású játékos -, ezt a meccset nem lehet megnyerni, és érdemesebb a kieséses szakaszra összpontosítani. (A terv bejött, megvertük Izlandot kétszeri hosszabbítás után.)

A spanyolokkal az előző vb-n is összefutottunk, és akkor sem volt esélyünk (30-24 lett oda), pedig nekik már tét nélküli volt, ennek megfelelően nem vették komolyan. A tavaly januári Eb-n ugyanakkor sikerélményünk volt, mert a 24-24-es, időn túli hetessel kivívott döntetlennel megváltottuk a helyünket a kieséses szakaszba.

Pedig akkor még Nagy nem is erősítette a magyarokat. Akkor Mikler Roland remekül védett – Mocsai Tamás hetet vágott -, Zubai három gólja mellett sok hetest harcolt ki, amiket többnyire Császár váltott gólra.

A kapuson múlhat

A 2008-as Európa-bajnokságon sikerült felülmúlni a spanyolokat (35-28), a sorban az volt az utolsó győzelmünk. Kulcskérdés lesz ezúttal, hogyan sikerül meglepni a magyar gyökerekkel is rendelkező spanyol válogatott kapust, Sterbik Árpádot. Nagynak klubszinten többször sikerült.

Szintén kulcskérdés, hogyan sikerül kikapcsolni a beállót, Aguirrezabalagát a játékból. De ha ezt már megoldottuk, még mindig ott a kérdés, mit tudunk kezdeni a lerohanásokkal, mert a spanyol csapat rokon a horváttal, villámgyors szélsőik vannak – kilenc gólt kaptunk úgy, hogy nem tudtunk visszaérni -, és középen egy masszív és magas falat tudnak felállítani, amit könnyen tudnak mozgatni, és zavaróval védekezni. A nyitott védekezés ellen nagyon nem szokott menni a magyaroknak.

A stílusuk tehát nem fekszik nekünk, bár Nagy László és Császár valamint Nagy Kornél akár meg is lepheti őket, ha valami váratlant kidolgoznak a meccsre Mocsai Lajos kapitánnyal.

A spanyol átlövők eddig gyengén lőttek, 38 százalékos a mutatójuk, a miénk tízzel jobb. A két adat mutatja, hol lehet keresnivalónk. A beállóposztról 78-61 az arány oda. A szélről is ők a jobbak. Ha tehát átlövésekre kényszerülnek, sebezhetőek.

Az esélyesek természetesen nem mi vagyunk, és mivel csak 1,2-szeres a hazai sikerért fizetett pénz, nyugodtan állíthatjuk, toronymagas esélyes a hazai pályán játszó rivális.

A spanyolok eddig lényegében csak felhozó meccseket játszottak. Algériát inkább a védekezéssel (27-14), Egyiptomot már részben a megfelelő támadójátékkal (29-24) verték. Ausztrálián átgázoltak (51-11), az évek óta a leggyengébbek közé tartozó csapatot negyven góllal még senkinek sem sikerült vernie a vb-n.

Ha a spanyolok tudásuk nyolcvan százalékát nyújtják, szinte lehetetlen megverni őket. Ha viszont nem hagyjuk, hogy ezen a szinten játsszanak, akkor van esély pontszerzésre, győzelemre is. (Nálunk a hibátlanhoz közeli játék alapkövetelmény.)

Ha nem nyerünk, akkor sem lehetünk harmadiknál rosszabbak a csoportban, vagyis a továbbjutás értelemszerűen megvan. Szombaton még Algériával is játszik a csoportban a magyar csapat.

A másik csoportból még nem tudni ki jön a nyolcaddöntőben, de a szerb-szlovén-lengyel hármasból a második nem verhetetlen.

A mérkőzést az Index online közvetíti.