Kilenc ember ellen nehéz küzdeni hétnek

2013.01.24. 10:17

A dán férfi kézilabda-válogatott nagy lövőit, Hansent, Markussent és Söndergaardot hét gólon tartotta Magyarország, a két szélsővel szemben viszont tehetetlen volt. Lindgren tízet vágott a vb-negyeddöntőben, nem hibázott lövést. A jobbkezes Eggert ötöt lőtt, két pontatlan lövése volt, az egyik hetesből, így már nem száz százalékos a büntetőmérlege.

Az első félidőben a dánok négy lerohanásgólt dobtak, ekkor értelemszerűen rendezetlen védelem ellen támadhattak.

„Talány számomra, hogy az első félidőben mi okozta a határozatlanságunkat, hogy a támadások befejezésénél tompák voltunk. Pontosabban több magyarázat is van, és majd amikor higgadtan értékelem a meccset, biztosan többre jutok. Tény, Tunézia legyőzése után a dánok egy nappal többet pihenhettek, a sors ezt a lebonyolítást adta, el kell fogadni. Ha csak egy támadóedzéssel többet tarthatok, már sokkal jobb a helyzet, mert csak a védekezést tudtuk megfelelően gyakorolni. A regenerációban minden óra számít, lényegesen előnyösebb helyzetben voltak. A szlovén bírópárosról eddig jó élményeim voltak, most sem szeretnék különösebben velük foglalkozni, de volt olyan szakasz, amikor úgy éreztem, mintha kilencen lennének a dánok a pályán. Egy határozatlan magyar válogatott ellen sorban rosszul, a kárunkra ítélték meg a belemenéseket."

„A frissebb ellenfél ezt kihasználta, indult, gólt lőtt. Az ólmos fáradtságunk, ami a határozatlanságot okozta, csak nem akart elmúlni, sokáig tartott a holtpont, amihez vélhetően az ítéleket is közrejátszottak. De mondom még egyszer, higgadtan ki fogom elemezni a meccset” - magyarázta Mocsai Lajos a meccs után.

Örült annak, hogy a második félidőben már az történt a pályán, amit tanítványai szerettek volna. Kihozták szélre a beállót, így megvoltak a lövők folyosói, amit ki is használtak. Tanácstalanná is vált a rivális.

„Lindgren tíz gólt lőtt, ami extrém sok. Pláne, hogy ő korábban ellenünk általában nem volt jó, talán összesen nem lőtt annyit, mint most egy meccsen. A szélről valójában el is döntötték a meccset. Az esetek 90 százalékában az üldöző energiáját felemészti, hogy folyamatosan gólkényszerben van, velünk is ez történt, nem tudtuk utolérni az üldözött dánokat, az áhított egyenlítés nem sikerült. Ettől még büszke vagyok a csapatra, tisztességesen küzdött, és higgyék el, nagy dolog a világ legjobb nyolc csapata közt stabilizálni a helyünket. Csalódott vagyok, hogy több nem sikerült, dühös semmiképp. Emelt fejjel térhetünk haza, hogy ebben a csapatban kiváló sportemberek vannak, ismét igazolódott” - fejtette ki.

Elismerte, komoly feladatok várnak még rá a következő években, reméli, hogy Ilyés mellett Laluskával, Iváncsik Tamással is számolhat, mert akkor a szélen is erősebbek leszünk, és a védelem oszlopai is visszatérnek. Így a terhek sokkal könnyebb oszolhatnak szét.

Utalt arra is, hogy a diplomáciai súlyunkat növelni kell, ők pedig mindent megtesznek majd a pályán továbbra is.

„Szomorú vagyok, bár sok válogatott lenne a helyünkben, a negyeddöntőben. Nem voltam elégedett a bírókkal, de sajnos csak a második féldiőben mutattuk a valós tudásunkat. Nem szabad ennyire elengedni egy ennyire jó csapatot, mert óhatatlanul él vele, és ilyen meccsre lehet csak számítani" - értékelt Nagy Kornél.

Lékai Máté arra célzott, hogy tanácstalanná váltak a dánok egy bizonyos időszakban, de mivel nem tudták az első félidő technikai hibáit minimalizálni, túl nagy lett a különbség, még ha a legjobb félidőt mutatták is a torna alatt. A második félidőben 15-10-re Magyarország nyert.