Ez a hétgólos kiütés most nem meglepő

2013.02.23. 17:09
Gálaelőadás nem lett belőle, de egy nagyon magabiztos győzelem igen a spanyol Atletico Madrid ellen, még ha rengeteg hibával és fáradtan játszott is a Veszprém. Ezzel megnyerte BL-csoportját a magyar kézibajnok, és a jövő heti sorsoláson biztosan negyediket kaphat.

Egy éve ugyanígy a spanyol Atletico Madrid ellen fejezte be az MKB Veszprém a Bajnokok Ligája csoportkörét, akkor viszont győzelmi kényszerben volt: a második helyért és még ki is eshetett. Most azzal a kellemes és kényelmes tudattal várja Carlos Ortega csapata a meccset, hogy legrosszabb esetben is csak második lehet a csoportban, míg egy döntetlennel is már megvan az első hely, a címvédő német Kiel előtt.

A spanyol Atletico a harmadik helynél rosszabb már nem lehet, ezért öt klasszisát (Aguinagalde, Lazarov, Dahl, Canellas, Balic) el sem hozta Veszprémbe - Barrachet pedig sérült -, míg a hazaiak Onetót leszámítva a legerősebb összeállításban fogták a spanyolokat. Oneto Kielben sérült meg, a magyarok elsősorban azt a traumát szerették volna feledtetni, hiszen a németek tizenegy góllal voltak jobbak.

Az első meccsen idegenben is nyert a Veszprém, a 27-26-os győzelemkor sérült meg Hombrados kapus, aki azóta sem tért vissza.

Nagy lendülettel kezdett a vendégcsapat, gyorsan be is lőtte az első gólt, az ötödik perc végére már 3-2 volt, Nagy László hatalmas átlövésével vette át az MKB a vezetést.

A 15. perc végére 8-3 volt, mert Nagy és Császár is pontos volt, miközben Sulicot is jól játszották meg. Az Atletico ilyen formációban sohasem fog játszani, láthatóan nem találták egymással az összhangot, csak egyéni alakítások után tudtak gólt lőni. Ekkor még nem tudtuk, hogy a dán átlövő, Markussen le sem veszi a melegítőjét, és egy percet sem kap a folytatásban Dusebajev mestertől.)

Aztán két spanyol gól jött, eközben Nagy vérző térdét a kispadon kezelték a másodiknál. A huszadik perc végére 10-6 lett, és kettős emberelőnybe is került a hazai csapat. Iváncsik Tamás hetesből lőtte a következő magyar találatot - Iváncsik Gergőt értelmetlenül lökte meg ziccerben Källman -, aztán Sabanovic kapus megsérült. Rosszul lépett Garcia helyzeténél. A bosnyák kapus 36 éves, az Atletico a bravúrjaival maradt a magyarok közelében. (A 19 éves Diez jött a helyére.)

Rögtön bravúrral mutatkozott be, Chema Rodriguez hatméteres labdáját megfogta. Az irányító ezúttal sem játszott jól.

A félidőben 12-8 volt az állás, a Veszprém tompa és dekoncentrált volt kicsit, a meggyengült ellenfél pedig csak ennyire volt képes.

Ez a négygólos különbség egy pillanat alatt elolvadt, a 35. percben is 14-12 volt. Ugalde-Garcia eredményes lövései - pattintott és ejtett egymás után - valamint Nagy László oktatófilmbe illő labdaszerzése és ziccerlövése után 17-12 lett, így kezdődött az utolsó húsz perc.

Két szélsőgól (Masachs) után megint szorosabb volt, aztán Terzic elhajlásból lőtt a kapuba. Davis és Sulic gólváltása után a 45. percre 19-15 lett.

Az 52. percben Chema végigrohant a pályán és először volt hat gól (22-16) a két csapat közt. A jó kezdés után visszaeső Alilovic a kapuba erőlködött egy labdát - a közönség Fazekast követelte a kapuba -, aztán indult az Atletico, így négyre olvadt a különbség.

Két magyar gól után Alilovic kiütött egy labdát, Zsivan Pesic pedig élete első BL-gólját is belőtte, ezzel kialakította a végeredményt: 26-19.

A Veszprém ezzel biztosan csoportelső, és a sorsolásnál csak negyediket kaphat. Vagyis a dán Silkeborg, a Szeged - a már kiesett Zágráb továbbvitte a Szegedet, mert simán verte a Schaffhausent 38-30-ra - vagy a Montpellier/Leon négyesből jön a következő ellenfél. Az első hely azért volt még kiemelten fontos, mert a nyolc között elkerüli a csoportelsőket.

Jegyzőkönyv:

MKB Veszprém-Atlético Madrid (spanyol) 26-19 (12-8)

a magyar csapat gólszerzői: Ugalde 6, Sulic 5, Nagy 4, Terzic 2, Iváncsik T. 2, Császár 1, Gulyás 1, Iváncsik G. 1, Laluska 1, Chema 1, Dzsamali 1, Pesic 1