Veretlen ellen menekült győzelembe a Pick

2013.03.17. 17:46

A Szeged drámai küzdelemeben, 26-25 győzte le az idei kézilabda Bajnokok Ligája egyetlen veretlen csapatát, a lengyel Kielcét a nyolcaddöntő első mérkőzésén. Pokoli nehéz visszavágó vár Vadkerti Attiláékra.

A papírforma a lengyelek mellett szólt, de három kulcsemberük, Cupic, Strlek, Rosinski, hiányzott, így nem volt teljesen esélytelen a szegedi csapat. Jól is kezdték a meccset, az első gólt Blazevics vágta kapuba, majd 3-2-re és 5-3-ra is ment a Pick. A kétgólos előnyre azonban nem tudott ráülni, a jól védekező Kielce két gyors támadással egyenlíteni tudott.

A Szeged azonban újra és újra lendületet kapott, a játékot a jobbszélső Prodanovics és Vadkerti irányította. Előbbi jó ritmust fogott, nem tudtak vele mit kezdeni a kapusok, utóbbi pedig labdaszerzésekből és leindításból élt, és fanatizálta önmagát és csapatát. A Pick három góllal is ment már (8-5), de a Kielce újra felállt. Néhány percre kihagyott a szegedi védelem, és sorra jöttek a leindítások, és a szélső Olafsson is elkezdte a gólgyártást (11-11).

Az első félidő végjátékát aztán a Szeged behúzta, a csereként beállt Balogh gólpasszokkal és góllal is új erőt adott. (15-14).

A második félidőben Larholm nyitott góllal, de a Szeged nem tudott egy-két gólnál többel elhúzni. A támadásban továbbra is Vadkerti és Prodanovics szervezte a csapatot, de fordulópontot az jelentett, hogy az első félidőben húsz százalék körül védő Mikler kapus nagyon feljavult, sorra fogta a lövéseket. A Szeged jobbára csak a leindításokból tudott élni, amiket könyörtelenül kihasznált, így két-három góllal vezetett, 20-18 után. Felállt fal ellen láthatóan szenvedett, lövőhelyzetig sem nagyon jutott, így félő volt, hogy a szélső Tkaczyk vezérletével bedarálja a Kielce a Szegedet a végjátékban. A Pick azonban jól tartotta magát, a négyből négyet lövő Pribaniccsal 26-22-re is vezetett már. Először és utoljára volt négygólos a különbség.

Az utolsó öt percben tehetetlen volt a Szeged, a Kielce 5+1-es védekezésének nem találta meg az ellenszerét, lövésig sem igazán jutottak Vadkertiék míg a védekezésük nem volt már igazán egységes, többször maradt fent támadó a másik hatoson. A Kielce egyre közelebb jött, a Szeged ügyesen tördelte a játékot, és Miklert bravúrjai is segítetek a vezetés megtartásában. A Kielce az utolsó másodpercben támadhatott az ikszért, de Buntic lövésén is rajta volt a szegedi kapus, így megmaradt az egygólos előny. Az egy hét múlva következő visszavágóra így minimális előnnyel mehet a Szeged. 

"Gratulálok a csapatomnak, amely nagy harcra kényszerítette a kiváló erőkből álló Kielcét. Nem volt véletlen, hogy a lengyelek eddig nem kaptak ki, hosszú a cserepadjuk, minden poszton legalább két remek játékosuk van, és emiatt rengeteg támadási és védekezési variációt képesek bevetni. Ennek lettünk az áldozatai, hiszen a hajrában már csak ők szereztek gólt. Tudjuk, hogy nehéz dolgunk lesz a visszavágón, de szeretnénk összerakni egy olyan brigádot, amely tisztességgel szerepel majd idegenben." - értékelt Skaliczki László edző.


Férfi BL, nyolcaddöntő, 1. mérkőzés:
Pick Szeged-Kielce (lengyel) 26-25 (15-14)
gól: Prodanovics 6, Vadkerti 5, Larholm 4/2, Pribanics 4, Sulc 2, Ancsin 2, Blazevic 1, Balogh 1, Zubai 1, illetve Stojkovic 4/4, Tomczak 4, Olafsson 3, Buntic 3, Bielecki 2, Lijewski 2, Jachlewski 2, Jurecki 2, Tkaczyk 2, Zorman 1