Segíthetne már a szerencse a Veszprémen

2013.03.25. 22:34
Kedden tizenegytől sorsolnak a kézilabda Bajnokok Ligájában. Számolgattunk kicsit.

Különösebb megerőltetés nélkül jutott el oda a Veszprém az egyenes kieséses szakaszban, ahová tavaly nem sikerült: a kézilabda Bajnokok Ligája nyolc legjobb csapata között van. Mivel csoportelső lett, csoportelsőt nem kaphat a keddi sorsolásnál, de ez a helyzetét igazán nem könnyíti. Mert a csoportelsők közt éppúgy van egy viszonylag könnyebb rivális (a lengyel Kielce), és a nem csoportelsők közül is bejutott egy emészthetőbb ellenfél (Szkopje). A Barcelona és a Hamburg szintén csoportelső, ők nem jöhetnek.

A továbbjutási esélyek

Veszprém-Kiel 25-75

Veszprém-Metallurg 75-25
Veszprém-Atletico 55-45
Veszprém-Flensburg 51-49

Ha a Metallurg Szkopjét kapják Nagy Lászlóék, akkor az MKB történetében először megkapta azt a csapatot, amit eddig nem sikerült neki. Mi több, az eddigi sorsolásokon ilyenkor általában a legnehezebb jött - Barcelona és Ciudad -, így mivel a szerencse forgandó, akár ki is jöhet a Veszprém neve mellett a macedón csapaté. Nem lebecsülendő a társulat, nagyon komoly kapussal (Darko Sztanics Eb-döntőig vitte 2012-ben a szerbeket), de messze nem olyan erős kispaddal, mint a többieké. A már említett Sztanicson kívül a szlovén Vugrineccel, a montenegrói Rakceviccsel megerősített macedón válogatottról beszélünk. (Természetesen a balkezes Kiril Lazarov nélkül, aki az épp Atletico győztes, utolsó gólját lőtte idegenben a német Füchse elleni nyolcaddöntőben.)

Mert a második variáció például az Atletico Madrid. A Veszprém történelmi győzelmet elérve egy góllal nyert Madridban (27-26), de ne feledjük: Hombrados kapus megsérült azon a meccsen még az első félidőben, és a horvát irányító, Ivano Balics sem játszott, aki a már említett nyolcaddöntőben ismét vezére volt csapatának.

Ettől a meccstől sem kell félteni persze a legjobb négyet eddig rendületlenül sikertelenül ostromló magyarokat, de összehasonlíthatatlanul erősebb ez a spanyol csapat az októberinél.

És akkor még nem beszéltünk a Kielről, amelyik ugyan egy góllal alulmaradt Veszprémben (31-30), maximálisan visszavágott hazai pályán, egyúttal félreérthetetlenül erőt is demonstrált. (32-21) Sebességben, keménységben, védekezésben, egyszóval mindenben.

A Kiel abszolút favoritja a sorozatnak ezúttal is, őket nagyon jó lenne elkerülni. Mert bármennyire is erősödött meg a tavalyihoz képest a Veszprém, a bal oldali átlövő posztján, vagyis az egyik kulcspozícióban még mindig van hátránya, mert sem Terzic, sem Dzsamali nem képes hosszú távon klasszis produkcióra. Míg Jicha és Ilic igen. És akkor Palmarssonról, Narcisse-ról nem beszéltünk.

A negyedik ellenfél a Flensburg lehet. Ha csak annyit jegyzünk meg róluk, hogy mind a tizenkét hazai meccsüket hozták a Bundesligában, és hat góllal ütötték ki a Kielt, hűen visszaadtuk, milyen csapatról van szó.

A Flensburg persze lényegesen sebezhetőbb a Kielnél, Leonban nem tudtak nyerni – az MKB-nak itt hárommal sikerült -, ezért is veszítették a csoport első helyét a német ligában amúgy csak ötödik Hamburggal szemben.

A Flensburg jól összerakott kompakt csapat, a svéd Andersson a kapuban a liga legjobb kapusa volt tavaly, a svédek elleni olimpiai elődöntőből emlékezhetünk rá többek közt. Glandorf és Kaufmann kiváló lövők, és ott van még a dán szélső, Eggert Jensen.

Bécsben, tizenegytől minden kiderül.