Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Öt éve vártunk erre a kézis győzelemre

2013.04.04. 22:33
Nagy Lászlót tökéletesen semlegesítették, Nagy Kornél a hajrában szerzett szebbnél szebb góljaival Magyarország megszakította rossz sorozatát a horvátokkal szemben. A férfi kézisek ezzel lényegében már ki is jutottak a 2014-es Eb-re.

A magyar férfi kézilabda-válogatott két győzelmével vezette Európa-bajnoki selejtező csoportját, a horvátok elleni meccsnek inkább a presztízs volt a tétje, mert az majd csak a szombati visszavágón derülhet ki csak, hányadik helyen jut ki a válogatott a 2014-es dániai tornára.

A horvátokkal szemben rossz volt a mieink mérlege, az elmúlt öt évben nem vertük őket, az olimpián nagyon simán nyertek mindkét meccsen (19-26, majd a bronzmeccsen 26-33), a 2012 januári Eb-n úgy sikerült döntetlent játszani velük (24-24), hogy nekik már tét nélküli volt az összecsapás. A januári vb-n 30-21-re nyertek, és az adatokból jól látszik, nagyon meg kellett szenvedni a gólokért, a magas fal átlövése gondot okozott, és mivel Alilovic kapus jól ismeri a magyarokat, az ő eszén is túl kellett járni.

A horvátok kezdtek Veszprémben, nálunk Császár védekezett a szélen, mellette Ilyés, középen Schuch és Nagy László. A másik kettes pozíció Zubaié volt, Harsányi pedig a szélen. Mocsai Lajos szövetségi kapitány ezt a formációt már többször alkalmazta a januári világbajnokságon is, mert a gyors támadásoknál így Császár sebessége érvényesülhet. Emellett Törő Szabolcsnak nem kellett bent maradnia a védekezésben.

Vori egy pillanat alatt gólt lőtt beállóból, erre Ilyés átlövésből válaszolt. Nincevic következett a harmadik percben, hogy aztán tizenhárom percig Mikler ne kapjon gólt. A szegedi kapus hetest fogott, a szélről is hárított és az átlövések irányát is tökéletesen olvasta.

A 15. percben Ilyés újabb bombájával 4-2 lett, utána viszont két horvát góllal egyenlő. Mikler a félidőre a labdák 56 százalékát megfogta, így csak hét gólig jutott a vb-harmadik ellenfél. Emberemlékezet nem lőtt ilyen kevés gólt Szlavko Goluzsa csapata.

Császár a félidőig négy gólig jutott, ha kellett, emberhátrányban is megmutatta, milyen tökéletes és gyors a csuklója.

A 8-7-es fordulás után állva maradtunk, mert Nincevic duplájára valamint Horvat gólja után tíz percig nem jött magyar válasz. A gólcsendet sem egy tudatos támadás, hanem Ilyés lerohanása szakította meg, de így is 9-10 volt, majd Buntic lőtt pontosan.

Időkérés után három góllal fordítottunk, az újonc Szalafai nagyon szépen lőtt a szélről. Császár és Nagy Kornél következett.

A horvátok egyszer még vezettek, de az utolsó öt perc már kétgólos magyar előnyben (18-16) kezdődött. Nagy Kornél akkor is pazarul használta ki, hogy Alilovic nem ismeri az ő kedvenc sarkait. Majd ismét az ő laposan elengedett labdájával tartottuk a kétgólos különbséget.

Schuchot kiállították másfél perccel a vége előtt, Buntic belőtte a hetest, így az utolsó magyar támadásnál, 50 másodperccel a vége előtt még mindig maradt egy gól az előnyből. (19-18)

Aztán egy tökéletes figurát Nagy Kornél értékesített emberhátrányban: Mocsai Tamás adta fel neki a labdát kínaira, ő pedig Alilovic lábai alatt a kapuba pattintott. Az utolsó öt magyar gólból a Franciaországban légióskodó Nagy Kornél négyet lőtt - szebbnél szebbeket -, így abszolút meccset befolyásoló erő volt.

16 másodperccel a vége előtt Goluzsa időt kért, de talán ő maga is érezte, ez a meccs már elment. Az utolsó lövés pontatlan lett, így 20-18-ra nyert Magyarország.

Szombaton jöhet a visszavágó, Mocsai Lajos kapitány szerint annak is a védekezés lesz a kulcsa, meg kell próbálni azokig a határokig elmenni, mint hazai közönség előtt.

Egységes csapatmunkával, mint amilyet Veszprémben is láttunk - valaki mindig hozzá tudott tenni -, lehet esély, bár Zágrábban biztosan jobban koncentrálnak majd a horvátok lövői. Duvnjak és Bicanic egy-egy gólig jutott, Lackovic pedig nem talált be.

Mocsai Lajos: - Gratulálok a csapatomnak, fantasztikus hangulatú, nagy mérkőzést játszottunk. A győzelemmel óriási lépést tettünk az Eb-részvétel felé, így Zágrábban felszabadultan játszhatunk.

Nagy Kornél: - Az utolsó gól előtt Mocsai Tamással összenéztünk, és szerencsére lehetőségünk is adódott egy légpasszra. A mérkőzésnek azonban nem ez volt a legfontosabb eleme, hanem az, hogy talán a horvátoknál kicsivel kevesebbet hibáztunk, így sikerült győznünk.

Jegyzőkönyv

Magyarország-Horvátország 20-18 (8-7)
gól: Császár 6, Nagy K. 5, Ilyés 3, Mocsai 2, Harsányi 1, Vadkerti 1, Szalafai 1, Törő 1, illetve Nincevic 4, Buntic 4/2, Horvat 4, Vori 3, Kopljar 2, Duvnjak 1
A msik meccsen: Lettország-Szlovákia 28-24 (14-9)
Az állás: 1. Magyarország 6 pont, 2. Horvátország 4, 3. Lettország 2, 4. Szlovákia 0.