Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Vereségnek soha nem örültek így Győrben

2013.04.11. 21:02
Az utolsó három percben állt először továbbjutásra a Győr, de a védelem, Kovacsics és Löke a legjobbkor rázta meg magát, és 25-24-es vereséggel is megőrzött egy gólt a kint szerzett előnyből. A Bajnokok Ligája döntőjében a szlovén Ljubljana vagy a Larvik jön.

A Győr sorozatban hatodszor jutott a Bajnokok Ligája elődöntőjébe, és szombaton simán verte meg a román Valceát idegenben két góllal, csak a vége lett szorosabb (24-22). Ambros Martín csapatának ez volt zsinórban a tizenharmadik győzelme, az egész sorozatban nem kapott ki, vagyis hibátlanul várta az elődöntő visszavágóját.

A román sajtó valahogy úgy vezette fel ezt a meccset, hogy a Valcea nemcsak a döntőért, hanem az életéért is küzd, mert az anyagi gondok érzékelhetőek, az egyik beálló (Stanca), aki nem ment bele az adósságok átütemezésébe, már elhagyta a csapatot. A csapat megszűnése sem kizárt tehát.

A dán edzőnek (Jakob Vestergaard) sikerült tökéletesen feltüzelnie a játékosokat, jó védekezés után sikerült a rohanás, és az ötödik percre már 3-1-re vezettek.

Ekkor pedig még nem sejthettük, hogy nem átmeneti fellángolásról van szó, és a 18. percre 8-4 lesz oda. Pedig Haraldsen hetest fogott, bravúrjai voltak, de a magyar támadások nem voltak olyan jól komponáltak, mint az első meccsen. Az ötlet is hiányzott, keményebb volt a fal is, illetve ezúttal a spanyol Navarro állt a kapuban, aki nagyon jól felkészült a magyar lövésekből, és ami laposan vagy középmagasan érkezett a kapuja felé, azokat hárította is. Az első négy magyar gólból kettőt büntetőből értek el a magyarok, ez beszédes adat volt.

Lekic és Rédei Soós villanásaival 11-10-re felzárkózott a Győr - emberhátrányt sikerült 3-1-re nyerni -, de a különbség eltüntetése rengeteg energiát emésztett fel, majd érthetetlen hibák is jöttek, és onnan a félidő végéig három vendéggól jött.

A második félidő sem kezdődött jól, öt góllal is elmentek a románok, (16-11, oda) Navarro folytatta sorozatát – két éve az Itxako a kapus vezérletével ütötte el a finálétól a mieinket -, a technikai hibák és az eladott labdák miatt azonban nem sikerült az áhított kétgólos különbséget elérni. Amikor ezért támadhattunk, akkor Amorim ötlettelenül és rosszul passzolt.

A második félidő 18. percében igen komolyan fenyegető volt, hogy akkor is mínusz öt állt a táblán (16-21), és emberelőnyökben sem sikerült közelebb férkőzni. Mi több, Görbicz hetest is hibázott, míg a másik oldalon Bulatovics bevágta első akciógólját.

Martín időt kért, a feladat adott volt, a hátralévő 11 percet öt góllal kell megnyerni. Löke belőtt egy gólt, kiharcolt egy kétperces büntetést, de akkor Amorimot állították ki. A hetest Meirosu bevágta Lunde feje fölé, így maradt a hatgólos differencia.

Szepesi szélsőgólja jókor jött, Barbosa betörése viszont rendkívül pontos volt. Kovacsics pattintott hetesből – Ungureanu állt be a kapuba erre -, tökéletes védekezés után Löke jól indult, Radicsevics pedig a szélről volt pontos. Öt és fél perccel a vége előtt felcsillant a remény. (24-21, oda)

A Valcea időt kért, Pineau technikai hibája után viszont szinte azonnal jöhetett a Győr, Radicsevics pedig a szélről Navarro feje fölé lőtt. Ekkor kialakult a meccsnull (24-22), vagyis a Győrnek nem volt elég a kétgólos vereség, minimum egy kellett.

Bulatovics bombáját kiütötte Haraldsen, Lekicnél belemenést fújtak. A következő román támadás passzív lett, Lekics pedig két perccel a vége előtt kiharcolt egy hetest. Kovacsics jött, és a jobb felsőbe lőtt, ez a találat pedig azt jelentette: továbbjutásra állt a Győr.

De csak pár másodpercig, mert Bulatovics iszonyatosan kilőtte a jobb felsőt kilenc méterről. A Győrnek gólt kellett lőni a döntőért. Egy perccel a vége előtt Lekics megtalálta Lökét, aki befordult a hatosról és gólt lőtt. Szepesi labdát szerzett az utolsó román támadásnál, így az utolsó támadás is a hazai csapaté lett.

Ekkor már a kapuralövés sem volt az igazi cél, csak a brusztolás, amit jól csináltak a győriek, és ugyan egy góllal kikaptak, vagyis a tökéletes mérleg elveszett, de legalább a májusi döntő megvan.

A Győr kulcsemberei (Görbicz, Lekics, Amorim) támadásban rossz napot fogtak ki, de ezt is elviselték, így a minimális vereség ezúttal győzelemmel ért fel. Ambros Martín el is sírta magát. A felvételeken úgy látszott, ő mindvégig hisz a sikerben, még akkor is, amikor nagy bajban volt csapata, és kénytelen volt időt kérni 11 perccel a vége előtt.

A szlovén Ljubljana kétgólos előnnyel várja hazai pályán a norvég Larvikot, közülük került ki, kivel kell játszani a májusi döntőben.

Ambros Martin, a Győr vezetőedzője így értékelt: "Hihetetlen, ami ma este történt. Nagyon nehéz meccs volt, és sokat köszönhetünk a szurkolóknak, mert remek hangulatot teremtettek. Idegesen, kapkodva játszottunk, de töretlenül hittünk a sikerben, ez segített át minket a nehézségeken."

Jegyzőkönyv

Győri Audi ETO KC-Oltchim Valcea (román) 24-25 (10-14)
Veszprém, 5000 néző
gól: Löke 5, Lekic 4, Radicevic 4, Görbicz 3/3, Kovacsics 3/3, Amorim 2, Rédei-Soós 2, Szepesi 1, illetve Manea 5, Barbosa 5, Pineau 4, Managarova 3, Bulatovic 3/1, Meirosu 2/2, Jovanovic 1, Bradeanua 1, Nechita 1