Mindent megtett a Veszprém, de kevés volt

2013.04.27. 18:25
Kettős győzelemmel jutott a címvédő Kiel a június eleji kézilabda Bajnokok Ligája négyes döntőbe, miután történetében először nyerni tudott Veszprémben. A legfontosabb időszakokban, a hajrában megint sokat hibázott a magyar kézibajnok, három gólról pedig már nem volt visszaút.

Játszott már történetében Bajnokok Ligája-döntőt a Veszprém férfi kézilabda-csapata, de az új lebonyolítási formában, amióta négyes döntőt rendeznek semleges pályán, nem tudott eljutni az áhított fináléig. A Final Four tavalyi győztese, a német Kiel az első meccs 12 befejező percében nemcsak eltüntetett hatgólos hátrányt, meg is nyerte 32-31-re azt.

A Kiel abszolút uralta az elmúlt hat évet a sportágat klubszinten, ötször döntőt játszott, és mindössze egyszer nem jutott be a legjobb négy közé, akkor a Barcelona állta az útját, amelyikben Nagy László két meccsen 2011-ben kilenc gólt vállalt.

A németek még sohasem nyertek Veszprémben, a csoportban 31-30-re kapott ki a Kiel, akkor azonban a visszavágón nagyon, 11 góllal megverte a magyarokat.

A Kiel arra a kapura támadott, ahonnan Marko Vujint nehezebb cserélni védekezésre, és mivel a korábbi veszprémi átlövőnek Zeitz sérülése miatt nem volt cseréje, ez nyilvánvaló előnyt jelentett. Önmagában apróságról beszélünk, de ezen a szinten ennyin múlik a siker. Vujinnak ugyanis bent kellett maradni védekezésre, a falat pedig értelemszerűen ott egyszerűbb és könnyebb támadni, ahol ő áll. Amíg Magyarországon volt, védekezésben nem is használta erőtlensége miatt Mocsai Lajos. Ez a felállás a mieinknek sem annyira kedvező, mert Terzicnek vagy Dzsamalinak is nagyobb utat kellett megtennie a cserepadig.

Fantasztikusan kezdett az MKB, 5-1-re elhúzott a hatodik percben, de ez az előny amilyen gyorsan kialakult – Nagy, Sulic és Ugalde tett érte -, olyan gyorsan el is ment, a 11. percben már egyenlő volt.

Hogy aztán ez a négygólos differencia tíz perc alatt ismét megszülessen, 11-7-nél egy eddig sohasem látott figurát vett elő Ortega: emberhátrányban Fazekas kapus lement, Ugalde megkülönböztető mezben jött a helyére. Gislason mester ezt mintha nem vette volna észre, emberfogásra állt át - Nagyot akarta kivenni a játékból -, de akkor Chema bátran ráment a falra és egy gyönyörű gólt lőtt.

Ez a négy gól már egészen a 28. percig kitartott, mert jól gazdálkodott vele a magyar bajnok. 14-10 után viszont Vujin és Narcisse volt eredményes, ráadásként a második félidőt Sulic kiállítása miatt emberelőnyben a Kiel, amelyik gyorsan ki is egyenlített.

16-16 után Nagy László csodás ejtése következett, majd Chema tökéletes passza után Sulic lőtt gólt. A spanyol irányító a következő támadásnál betört, és Ilic ugyan visszarántotta, nem tudta megakadályozni a két perces büntetéssel sem, hogy gólt lőjön. Ekkor még nem sejtettük, hogy ez volt az utolsó komoly villanása a magyar csapatnak.

19-16-nél emberhátrányba kerülő a Kielben Palmarsson egy nagyon furcsa lövést engedett el kiszorított helyzetből, amibe kicsit rosszul ért bele Fazekas, így a labda a hálóba sodródott.

Palmarsson bombájára Sulic válaszolt, majd a lecserélt Sprenger helyére beküldött Ekberg találta meg a legkisebb helyet Fazekas lábai között. Ugalde pörgetése a szélről is remek volt, Vujin hetesből lőtt gólt. Ekkor már megkapták azokat a vitatott, nagyon kicsin múló ítéleteket a vendégek, amikre számítani lehetett, pedig a dán bírópáros (Plesen, Pedersen) a világ legjobbjai, de egy címvédőt ők is segítenek tudat alatt is, mint a bokszban.

A 47. percben Vujin góljával először vezettek (22-23), előtte Narcisse megbüntette, hogy ismét levitte a kapust emberhátráyban a Veszprém. Ugalde nagyon rosszul passzolt vissza, a francia lehalászta a levegőből, majd tudatosult benne, hogy nincs kapus, és belőtte.

Innen pedig már nem volt visszaút a hajrában, lényegében csak az volt a kérdés, mennyire nyeri meg a meccset a Kiel. A játékvezetői támogatás egyik legérzékeltesebb példája akkor jött, mikor 23-24-nél Chema betörésekor támadó szabálytalanságot láttak, és biztosan nem voll az, mert Narcisse is mozgott. A kontrából Sigurdsson a szélről ragasztotta a bal felsőbe a labdát. Egyenlítés helyett mínusz kettő lett. (Ráadásként Gulyás dupla kapufát lőtt a következő akcióból.)

A folytatásban már hárommal is vezetett a Kiel, a végén egy gólra feljött a bal átlövőből ezúttal is veszélytelen Veszprém - amíg ilyen lyuk van a csapatban, álom a négyes döntő, ezért is érkezik Ilic épp a Kielből jövőre -, de ez már nem számított, a győzelem elérhetetlen volt. (A nem túl jó formában lévő Császár jól lőtte a büntetőket, de átlövőben meg sem próbálta őt Ortega.)

A 28-29-es vereséget a hajrában emberelőnyben sem kerülhette el az MKB. Gulyás nem tudta összeszedni ugyanis a labdát. De nem ekkor ment el a mostani, hanem amikor három góllal vezetett a Kiel. A párharc pedig alighanem akkor, amikor nem tudta megőrizni kinti előnyét.

Amit az első meccs után is érezni lehetett, nagy kár volt a kinti kihagyott esélyért, az elszalasztott esélyért. Akkor nyolc nap alatt négy meccset játszott, és enerváltan darált a Kiel, mégis nyert. Most sem volt kapusteljesítménye, Omeyer ugyanis alig találkozott a labdával - öt labdát fogott -, és így sem tudott nyerni. A két meccsen a Kiel kapusainak 17 védésük volt, ami igen szerény, mégis elég volt.

Jegyzőkönyv

MKB Veszprém - THW Kiel (német) 28-29 (14-12)
gól: Sulic 5, Nagy 5, Ugalde 5, Császár 4/4, Chema 4, Gulyás 3, Dzsamali 1, Iváncsik T. 1, illetve Vujin 7/1, Jicha 7, Narcisse 3, Palmarsson 3, Ahlm 3, Sigurdsson 2, Ilic 2/2, Toft Hansen 1, Ekberg 1
Kiállítások: 8 illetve 10 perc
Hetesek: 6/5 (Iváncsik Tamás rontott a 14. percben) illetve 4/3, Ilic rontott a 21. percben
Továbbjutott: a Kiel, kettős győzelemmel, 61-59-es összesítéssel.
Barcelona-Atletico Madrid 32-24, az idegenbeli 20-25-ös vereséggel továbbjutott a Barcelona is