Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mindent megtett a Veszprém, de kevés volt

2013.04.27. 18:25
Kettős győzelemmel jutott a címvédő Kiel a június eleji kézilabda Bajnokok Ligája négyes döntőbe, miután történetében először nyerni tudott Veszprémben. A legfontosabb időszakokban, a hajrában megint sokat hibázott a magyar kézibajnok, három gólról pedig már nem volt visszaút.

Játszott már történetében Bajnokok Ligája-döntőt a Veszprém férfi kézilabda-csapata, de az új lebonyolítási formában, amióta négyes döntőt rendeznek semleges pályán, nem tudott eljutni az áhított fináléig. A Final Four tavalyi győztese, a német Kiel az első meccs 12 befejező percében nemcsak eltüntetett hatgólos hátrányt, meg is nyerte 32-31-re azt.

A Kiel abszolút uralta az elmúlt hat évet a sportágat klubszinten, ötször döntőt játszott, és mindössze egyszer nem jutott be a legjobb négy közé, akkor a Barcelona állta az útját, amelyikben Nagy László két meccsen 2011-ben kilenc gólt vállalt.

A németek még sohasem nyertek Veszprémben, a csoportban 31-30-re kapott ki a Kiel, akkor azonban a visszavágón nagyon, 11 góllal megverte a magyarokat.

A Kiel arra a kapura támadott, ahonnan Marko Vujint nehezebb cserélni védekezésre, és mivel a korábbi veszprémi átlövőnek Zeitz sérülése miatt nem volt cseréje, ez nyilvánvaló előnyt jelentett. Önmagában apróságról beszélünk, de ezen a szinten ennyin múlik a siker. Vujinnak ugyanis bent kellett maradni védekezésre, a falat pedig értelemszerűen ott egyszerűbb és könnyebb támadni, ahol ő áll. Amíg Magyarországon volt, védekezésben nem is használta erőtlensége miatt Mocsai Lajos. Ez a felállás a mieinknek sem annyira kedvező, mert Terzicnek vagy Dzsamalinak is nagyobb utat kellett megtennie a cserepadig.

Fantasztikusan kezdett az MKB, 5-1-re elhúzott a hatodik percben, de ez az előny amilyen gyorsan kialakult – Nagy, Sulic és Ugalde tett érte -, olyan gyorsan el is ment, a 11. percben már egyenlő volt.

Hogy aztán ez a négygólos differencia tíz perc alatt ismét megszülessen, 11-7-nél egy eddig sohasem látott figurát vett elő Ortega: emberhátrányban Fazekas kapus lement, Ugalde megkülönböztető mezben jött a helyére. Gislason mester ezt mintha nem vette volna észre, emberfogásra állt át - Nagyot akarta kivenni a játékból -, de akkor Chema bátran ráment a falra és egy gyönyörű gólt lőtt.

Ez a négy gól már egészen a 28. percig kitartott, mert jól gazdálkodott vele a magyar bajnok. 14-10 után viszont Vujin és Narcisse volt eredményes, ráadásként a második félidőt Sulic kiállítása miatt emberelőnyben a Kiel, amelyik gyorsan ki is egyenlített.

16-16 után Nagy László csodás ejtése következett, majd Chema tökéletes passza után Sulic lőtt gólt. A spanyol irányító a következő támadásnál betört, és Ilic ugyan visszarántotta, nem tudta megakadályozni a két perces büntetéssel sem, hogy gólt lőjön. Ekkor még nem sejtettük, hogy ez volt az utolsó komoly villanása a magyar csapatnak.

19-16-nél emberhátrányba kerülő a Kielben Palmarsson egy nagyon furcsa lövést engedett el kiszorított helyzetből, amibe kicsit rosszul ért bele Fazekas, így a labda a hálóba sodródott.

Palmarsson bombájára Sulic válaszolt, majd a lecserélt Sprenger helyére beküldött Ekberg találta meg a legkisebb helyet Fazekas lábai között. Ugalde pörgetése a szélről is remek volt, Vujin hetesből lőtt gólt. Ekkor már megkapták azokat a vitatott, nagyon kicsin múló ítéleteket a vendégek, amikre számítani lehetett, pedig a dán bírópáros (Plesen, Pedersen) a világ legjobbjai, de egy címvédőt ők is segítenek tudat alatt is, mint a bokszban.

A 47. percben Vujin góljával először vezettek (22-23), előtte Narcisse megbüntette, hogy ismét levitte a kapust emberhátráyban a Veszprém. Ugalde nagyon rosszul passzolt vissza, a francia lehalászta a levegőből, majd tudatosult benne, hogy nincs kapus, és belőtte.

Innen pedig már nem volt visszaút a hajrában, lényegében csak az volt a kérdés, mennyire nyeri meg a meccset a Kiel. A játékvezetői támogatás egyik legérzékeltesebb példája akkor jött, mikor 23-24-nél Chema betörésekor támadó szabálytalanságot láttak, és biztosan nem voll az, mert Narcisse is mozgott. A kontrából Sigurdsson a szélről ragasztotta a bal felsőbe a labdát. Egyenlítés helyett mínusz kettő lett. (Ráadásként Gulyás dupla kapufát lőtt a következő akcióból.)

A folytatásban már hárommal is vezetett a Kiel, a végén egy gólra feljött a bal átlövőből ezúttal is veszélytelen Veszprém - amíg ilyen lyuk van a csapatban, álom a négyes döntő, ezért is érkezik Ilic épp a Kielből jövőre -, de ez már nem számított, a győzelem elérhetetlen volt. (A nem túl jó formában lévő Császár jól lőtte a büntetőket, de átlövőben meg sem próbálta őt Ortega.)

A 28-29-es vereséget a hajrában emberelőnyben sem kerülhette el az MKB. Gulyás nem tudta összeszedni ugyanis a labdát. De nem ekkor ment el a mostani, hanem amikor három góllal vezetett a Kiel. A párharc pedig alighanem akkor, amikor nem tudta megőrizni kinti előnyét.

Amit az első meccs után is érezni lehetett, nagy kár volt a kinti kihagyott esélyért, az elszalasztott esélyért. Akkor nyolc nap alatt négy meccset játszott, és enerváltan darált a Kiel, mégis nyert. Most sem volt kapusteljesítménye, Omeyer ugyanis alig találkozott a labdával - öt labdát fogott -, és így sem tudott nyerni. A két meccsen a Kiel kapusainak 17 védésük volt, ami igen szerény, mégis elég volt.

Jegyzőkönyv

MKB Veszprém - THW Kiel (német) 28-29 (14-12)
gól: Sulic 5, Nagy 5, Ugalde 5, Császár 4/4, Chema 4, Gulyás 3, Dzsamali 1, Iváncsik T. 1, illetve Vujin 7/1, Jicha 7, Narcisse 3, Palmarsson 3, Ahlm 3, Sigurdsson 2, Ilic 2/2, Toft Hansen 1, Ekberg 1
Kiállítások: 8 illetve 10 perc
Hetesek: 6/5 (Iváncsik Tamás rontott a 14. percben) illetve 4/3, Ilic rontott a 21. percben
Továbbjutott: a Kiel, kettős győzelemmel, 61-59-es összesítéssel.
Barcelona-Atletico Madrid 32-24, az idegenbeli 20-25-ös vereséggel továbbjutott a Barcelona is