Kiiktatta a világ legjobbját a Győr

2013.05.11. 13:06
Fogadkozás és jóslatok helyett megnéztük, mit mutattak a női kézilabda-Bajnokok Ligája-döntő első meccsének statisztikái. Hogyan semmisült meg Hammerseng, miben volt erős a rosszul lövő Amorim. Meglepő, hogy mi történt négygólos norvég vezetésnél.

Egy 24-21-es idegenbeli győzelem után hajlamosak lehetnénk azt hinni, hogy a Győr női kézilabdacsapata simán megnyeri a veszprémi visszavágón a Bajnokok Ligáját. Mivel azonban a norvég Larvik az ellenfél, ezért nem árt óvatosan közelíteni a kérdéshez, mert ahogy a szlovén Ljubljana is nyerni tudott Norvégiában (24-22), de hazai pályán nyolc góllal kikapott (27-19).

A Győri AUDI ETO természetesen abban bízhat, hogy lényegesen erősebb a Ljubljanánál, és már a csoportmeccsen is magabiztosan győzte le a Larvikot idegenben éppúgy, mint hazai pályán.

A túlzott önbizalom és magabiztosság azonban könnyen visszaüthet, ha elbizakodottságba csap át, de a spanyol edző, Ambros Martín garancia arra, hogy a földön tartsa játékosait. Bár igazából senkibe sem kellett sulykolni, hogy az első meccs csupán egy jó alap, de ahhoz még egy igen dinamikus hatvan perc vár rájuk, hogy a Győr hét elveszített döntő után története első kupagyőzelmét megszerezze.

Nem lesz utcai futás meztelenül

A fogadkozások természetesen mindkét oldalon megvannak, ezek közül érdemes kiemelni a brazil Amorimét, aki ezúttal nem ígért vetkőzést és meztelenül futást a város főutcáján, mint tavaly, mielőtt Podgoricába utaztak volna a BL-meccsre, ahol végül idegenben lőtt kevesebb góllal veszített a Győr.)

A feladat most is adott, megtalálni a helyet a kint is remeklő kapus, Leganger kapuján, és a balkezes átlövőt, Sullandot valamint az irányító Hammersenget pedig kikapcsolni.

Martín éjjeli ötletei

„Új elemekkel nem készülünk, tisztában vagyunk vele, hogyan tudjuk megnyerni a meccset, lényeg, hogy kijöjjön a tudásunk. Azt el tudom képzelni, hogy védekezésben lesz valami újdonság náluk, de számunkra az a lényeg, hogy bármivel is rukkolnak elő, mi minél gyorsabban tudjunk erre reagálni” – mondta Ambros Martín a meccs előtt.

„Öt órákat alszom, nálam ez a megszokott. Jó ideje rendszeresen felébredek éjszakánként, mert bevillan valami ötlet. A legjobb gondolatok mindig éjszaka szállnak meg. Korábban azonnal felírtam őket, mert volt, hogy reggelre elfelejtettem, de most már reggelig bennem maradnak, így ébredés után azzal kezdem a napot, hogy felírom. A természetes drukk bennem van, de ez nem blokkol le, hanem inkább stimulál" - mondta.

Az első meccs számokban

A Pro Analysis statisztikáiból kiderül, hogy mi történt az első meccsen. Az már a meccset nézve is nyilvánvaló volt, hogy Hammerseng, a világ egyik legjobb játékosa gyengén játszott, de hogy milyen riasztóan gyengén, azzal a cég statisztikáiból szembesültünk igazán.

Nyolc kapuralövés, nulla gól. Ehhez társult még egy technikai hiba, valamint nyolc olyan gól, amit mellőle lőttek a győriek. A három gólpassz eltörpül a teljesítményében. Haraldsen kapus tökéletesen ismeri, hiszen nagyjából tíz éve játszanak együtt - olimpiai bajnokságaikat is együtt nyerték -, természetesen ő ugyanígy a kapust, mégsem tudott semmiféle váratlant húzni ellene.

Hammerseng teljesítménye jelentősen befolyásolta a meccset, ha újra sikerül közel ily módon hatástalanítani, nem látszik a keretben olyan, aki képes lenne pótolni. (Edin egyszer lőtt mindössze, akkor sem pontosan.)

Sulland ugyan lőtt három átlövésgólt – a negyedik találata a szélről ment a hálóba -, de mindez tizennégy kísérletből sikerült. A kinti 17-13-as vezetés valamint a győri időkérés után a norvégok hirtelen ötlettelenné váltak az igen kemény győri fallal szemben. Az ötgólos előnyért is kétszer támadtak, de előbb Hammerseng, majd a szélső Riegelhuth hibázott.

17-13 után 16 támadást vezethetett a Larvik, kettő technikai hibával fejeződött be, egy bejátszással, egyszer a szélre került a labda, tizenkétszer átlövéssel próbálkoztak. Ezekből egy gól lett. Betörésekre nem maradt erejük, holott amikor előnyt harcoltak ki, a játékuk egyik alapeleme volt.

Ebben a sorsdöntő periódusban, amikor 17-13-ról fordított a Győr és 17-19 lett, a négygólos beállót, Blancót is képtelenek voltak megjátszani. Martín ekkor mérte fel, hogy a falban elkövetett apróbb szabálytalanságokat nem büntetik súlyosan a játékvezetők.

Az átlövéseknél Haraldsen olvasta a gondolatokat, volt olyan, amelyiket két kézzel húzott le (ez elég ritka a nagy erejű lövések után). A fallal tökéletesen mozgott együtt, a közepén szereplő Tervel és Amorim a Fradi-edző Elek Gábor szerint a világ két legjobb középső védője.

Azt is megvizsgáltuk, mit mutat a statisztika a magyar oldalon: a szintén a világ legjobbjának már megválasztott Görbicz Anita hatékonyságát. 11 kísérlet, nyolc gól, ennek fele hetes. Ha volt is Görbicznek öt technikai hibája, kompenzálta a négy gólpasszal.

Az olimpiai bajnok Heidi Löke 75 százalékos mutatója, nyolc lövésből hat gól lett, szintén kimagasló.

A brazil Amorim ugyan 11-ből csak két gólt lőtt, olyan hiteles és gólratörő volt az egész meccsen, hogy mindenképp pályán kellett tartani, kivált, mert tökéletesen szolgálta ki társait, köztük Lökét. Kilenc gólpassz került a neve mellé, ami szintén kiemelkedő.

Dupai János, a Pro Analysis vezetője azt emelte ki, hogy értelemszerűen gólpassznak könyveltek büntetőt érő szabálytalanságokat is, nemcsak azt a konkrét momentumot, amikor valaki a csapattársa kezébe adja a labdát.

Lekic produkciója halvány volt, de mivel a szélről a másik szkopjei távozó Radicevic belőtte a labdáit – hétből öt gólt ért el -, az ő gyengébb teljesítménye nem számított igazán.

Amire viszont figyelnie kell a Győrnek az a szélsővédekezés, hiszen Kovacsics neve mellé hét olyan gól került, amit mellőle, a szélről dobtak. Persze, ha középen erős egy védelem, akkor óhatatlanul a szélre kerül ki a labda, ha csak nem annyira elgondolás nélkül támadnak, mint a Larvik tette a 17-13-as vezetés után már említett 16 támadásnál.

Összességében óriási formajavulás kellene a Larviktól, ha szorossá szeretné tenni a BL-döntőt.

A mérkőzést 15.15-től az Index online, a Digisport, az MTV élőben közvetíti.