Küzdve, könnyekkel BL-győztes a Győr

2013.05.11. 17:05 Módosítva: 2013.05.11. 17:24
Előzmény (1)
Kettős győzelemmel érte el történelme legnagyobb sikerét a Győr, megnyerte a Bajnokok Ligáját.

Hétszer jutott európai kupadöntőbe a Győri Audi ETO kézicsapata, de eddig egyet sem tudott megnyerni. Nyolcadszor az olimpiai bajnokokkal felálló norvég Larvik volt az ellenfél, és mivel az első meccsen idegenben 24-21-re nyert, kényelmes helyzetből várhatta a veszprémi visszavágót a magyar csapat.

A Larvik ugyan idegenben erősebb, mint hazai pályán, és ugyan Ljubljanában nyolc góllal nyerte az elődöntőt, lehetetlennek látszott a küldetése: a négygólos fordítás. Kivált, mert arra egyáltalán nem számíthatott a Larvik, hogy a Győr esetleg elkényelmesedik, mert a román Valcea elleni elődöntőben tudat alatt túlságosan is megnyugtatta az idegenbeli előny Görbiczéket és csak nagy küzdéssel sikerült mínusz egyre menteni a meccset.

A Larvikot idén már háromszor megverte a Győr – a legszűkebben a múlt szombaton -, ezért nem is volt kérdés, hatalmas favoritnak tekinthető.

Az ötödik perc végére már 3-1-re vezetett a hazai csapat, Amorim lőtte talpról az első gólt, majd Görbicz keveredett a szélre, és onnan cunderezett. Riegelhuth találatára pedig Radicevic válaszolt.

Innen a norvég Löke vitte tovább a Győrt, előbb egy indítást fejezett be, majd Görbicz blokkolt lövése után kaparta össze a labdát, és addig tolta a védőit, amíg lövőhelyzetbe nem keveredett, amit ki is használt.

6-2-nél időt kért Gjekstad edző, de nem derült ki, mit mondott játékosainak, mert két pontatlan és elkapkodott támadás után két gyors gólt kaptak egy perc alatt. Lekic kétszer gyorsított fel, előbb Lökéhez passzolt, majd egyedül ejtett. Leganger sok labdát kapott a feje fölé, ezúttal inkább ezt a területet próbálta támadni a magyar csapat, nem a láb melletti és közötti helyeket, mint az első meccsen.

A 16. percben már 9-2 volt, mert Szepesi is értékesítette a helyzetét a szélről.

Ezt a vezetést nem sikerülhetett volna kivívni Lunde bravúrjai nélkül, aki olvasta a szándékot, Hammerseng az első meccsen sem tudott vele mit kezdeni, most sem. (Mások sem jártak sokkal jobban, valahogy odahúzta a labdákat, amerre elindult.) A világ legjobbjának is megválasztott irányító négy gyenge lövés le is ült a 19. percben, előtte sem volt már kedve bemenni két győri védő közé, pedig hatalmas helye volt.

9-2-ről Nora Mörk három gólja szűkítette a különbséget, Lekic válasza sem maradt el, 10-5 után fej-fej mellett haladtak a csapatok, ami 13-8-as félidei vezetést eredményezett.

A második félidő elején Görbicz kihagyott hetese miatt négy percig nem volt magyar gól, akkor viszont jött Amorim, és nem hagyta a Larvik zárkózását.

A 39. percre 17-10, visszaállt a legnagyobb különbség, mert előbb Lekic, utóbb Görbicz találta meg Heidi Lökét, aki nem hibázott. Az időkérés törvényszerű volt, de ekkor is érezni lehetett a vendégeken, hogy minden erejükkel megpróbálják szorossá tenni a meccset, egy percre sem fogják feladni, egyszerűen ilyen szellemben nevelkedtek.

A 47. percben 19-16-ra feljött az emberhátrányban játszó Larvik, Martín időt kért, mert érezte, kezd fogyni az ötlet és a koncentráció a támadásokban. Amorim óriási bombáját Leganger kivette, Riegelhuth pedig szép mozdulattal belőtte a mínusz kettőt jelentő gólt. És csak azért nem jött fel egyre a Larvik, mert Breivang a lerohanás végén a kapufát találta el.

Az utolsó tíz percre viszont már úgy fordult rá a Győr, hogy a hetest kiharcoló Görbiczet ugyan sérülés miatt elveszítette, ám Kovacsics Anikó belőtte ismétlésből a hetest, ezzel 20-17 lett. Kulcsfontosságú volt ez a gól, ráadásul igen necces: a labda lelassult a kapuson, és pattogott a gólvonal felé, amin a bíró szerint át is haladt, mielőtt a visszavetődő kapus kihúzta.

Radicevic a szélről kilőtte a felsőt, Hammerseng azonnal válaszolt rá talpról. Lekic gyilkos erővel vágta be a huszonkettediket, erre is Hammerseng felelt. Kovacsics hibája után gyors lerohanás jött, így az utolsó öt perc 22-20-as magyar vezetéssel, és a visszatérő Görbiczcel indult.

Lekic most viszont kihagyta helyzetét, a túloldalon hetesből volt eredményes Mörk. 22-21 után Amorim sem talált a kapuba a hatosról, Görbicz belement, Hammerseng a szokásos hosszú alsó sarkos lövésével egyenlített. De akkor már a kinti, biztonságot adó eredménynek hála nem lehetett gond, mert másfél perc volt hátra.

A 23., győzelmet érő gólt Görbicz hetesből lőtte, és akkor belőle is kiszakadt valami. Az ökölbe szorított kezek, az üvöltés most valahogy más volt. Ezekben a mozdulatokban benne volt az a megszámláhatatlan párharc Legangerrrel, amiből ő most végérvényesen győztesen jött ki. Életében először nyert kupadöntőt. Sőt, életében először nyert, ha a magyar bajnokságokat nem számoljuk.

Nem is bírta ki könnyek nélkül, ahogy a társak sem. Akik fel is köszöntötték, meg a szurkolók is.

A Győr nem játszott jól, de pontosan úgy játszott, ahogy háromgólos elny birtokában kell, és ebben a szezonban egyébként senki sem érhetett senki a nyomába.

Női BL-döntő, visszavágó:

Győri Audi ETO KC-Larvik (norvég) 23-22 (13-8)

gól: Radicevic 5, Löke 5, Görbicz 4/3, Lekic 3, Amorim 2, Szepesi 2, Kovacsics 2/1, illetve N. Mörk 5/4, Hammerseng 4, Riegelhuth 4, Th. Mörk 3, Edin 2, Blanco 2, Larsen 2

A BL-t a Győr kettős győzelemmel, 47-43-as összesítéssel nyerte.