Mocsai megegyezett Nagy Lászlóval Rióról

2013.06.17. 11:52

Megegyezett a Nagy László-féle harmincas generációval, hogy végigcsinálják Rióig, mert szűk az elit, alattuk csak 3-4 nemzetközi tehetség van - mondta Mocsai Lajos, a férfi kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya a DIGI Sport Reggeli Start című műsorában az Eb-kijutás apropóján. A mesteredző jelezte, a nagy korkülönbségű válogatottat immár személyre szabva kénytelen edzeni.

„A harmincasokkal úgy állapodtam meg, hogy Nagy Lászlótól Ilyés Ferencig, Tamás fiamat is beleértve végigcsinálják a riói olimpiáig, hogy bevárhassák a fiatalabb generációkat és a hosszú távú munka sikeres lehessen. Nagy korkülönbségű kerettel pedig patikamérlegen, differenciáltan kell dolgozni stratégiában és egyéni képességfejlesztésben is. Ezt a csapatot általánosan már nem, csak elkülönítve lehet edzeni” - mondta Mocsai.

„A 29-30 éves korosztály alatt 3-4 olyan játékos van, aki nemzetközi teljesítményre képes. Változatlanul ugyanazon emberek köré kell a csapatot építenünk, akikkel az elmúlt években a válogatott minden világversenyre sikeresen kijutott. Megvan tehát a 30 év körüli mag és továbbra is keressük a Lékai-, Nagy Kornél-féle tehetségeket” - elemezte a generációs gondokat a kapitány.

„Hogy milyen posztra kérnék egy világklasszist a magyar válogatottba? Nehéz kérdés, mert senkit sem szeretnék megsérteni, szeretem a társaságot. Mondjuk, szélső poszton még hozzá tudna tenni a teljesítményünkhöz egy újabb klasszis, egy Marian Cozma-kaliberű két méteren felüli, 120-130 kilós beállós is elkelne, illetve a lövősor tehetséges, hasonló felépítésű embereit lehetne egy fejjel magasabb alternatívával fejleszteni” - játszott el a hiányposztokat feszegető kérdéssel Mocsai.

A magyar válogatott a 2015-ös dohai világbajnokságon vívhatja ki az olimpiai selejtezőt vagy a 2016-os Európa-bajnokságon. Magyarország Mocsai vezetésével 2009-től valamennyi világversenyen a nyolc közé jutott.