Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

A Veszprém a kézi BL-főtábla rekordere

2013.09.20. 10:40 Módosítva: 2013-09-20 10:51:11

A Veszprém - amely csütörtökön szentpétervári sikerrel kezdte a férfi kézilabda Bajnokok Ligája 2013/14-es idényét - sorozatban tizenharmadszor tagja a főtáblának, ez rekord a legrangosabb európai kupában. Az európai szövetség (EHF) az új idény kezdetekor statisztikai érdekességeket közölt a sorozatról. A magyar együttes a Croatia Zagreb mögött második a hazai bajnoki címekben. A horvátok 23-szor, a veszprémiek 22-szer nyerték meg hazájuk bajnokságát. A Barcelona hússzal a harmadik.

Ugyancsak a zágrábi klub az első húsz BL-szerepléssel, a MKB-MVM Veszprémnek és a Celjének a mostani a 19.

Érdekesség, hogy amióta a 2009/10-es szezonban bevezették a BL-ben a négyesdöntőt, még nem volt címvédés. A 24-es mezőnyben három csapat, a német Rhein-Neckar Löwen (a Veszprém csoportellenfele), a francia Dunkerque (Nagy Kornél klubja) és a spanyol La Rioja még nem nyert bajnokságot, a többi 21 résztvevőnek összesen 174 bajnoki címe van.

A svájci Wacker Thunt egyetlen játékosa sem hagyta el a nyáron, a szlovén Velenjét kilencen is, míg a Hamburg és a Minszk 9-9 játékost igazolt. A 24 csapat - amely 15 országból jön össze - összesen 115 játékost szerződtetett a holtidényben és 99 játékost veszített.

Az előző idényhez képest 12 klub nem tudott most főtáblára jutni, köztük a Pick Szeged, ők a Metalurg Szkopjéval szemben veszítették el a szabadkártyás selejtezőt. A macedón csapat - akárcsak a másik két szabadkártyás továbbjutó - saját nemzetbelivel is összekerült a csoportkörben: a Metalurg a Vardar Szkopjéval, a lengyel Wisla Plock a Kielcével, a Hamburg a Flensburg-Handewittel.

Hét együttes (Zagreb, Zaporizzsja, Plock, Kolding, Vardar, Minszk és Velenje) váltott edzőt a nyáron. Féltucat klub még nem játszott főtáblán: a Zaporizzsja, a Thun, a La Rioja, a Dunkerque, a Porto és a Halmstad.

A mostani szezonban 2004-től számítva egy kivétellel minden gólkirály ott lesz a mezőnyben, ez is rekord. 2008-ban holtverseny volt az élen: Kirill Lazarov és az izlandi Olafur Stefansson győzött, utóbbi az egyetlen gólkirály, aki hiányzik.

Az elmúlt húsz kiírás BL-győztesei közül négyen vannak most is főtáblán: a Barcelona (7 győzelem), a Kiel (3), a Hamburg (1) és a Celje (1). A maradék hat bajnok hiányzik: a Ciudad Real (3), a Portland, az Irun és a Santander már nem létezik, a Magdeburg és a Montpellier pedig nem szerzett indulási jogot.

A Rhein-Neckar svéd kapusa, Tomas Svensson hat BL-címmel áll, ő a rekorder: ötször nyert a Barcelonával, egyszer az Irunnal. Ötszörös bajnok a fehérorosz Sziarhej Rutenka, aki a Ciudad Reallal 3-szor, a Celjével és a Barcelonával egyszer-egyszer ért a csúcsra. Háromszor BL-győztes Sterbik Árpád (jelenleg Barcelona), Dominik Klein (Kiel) és Christian Zeitz (Kiel, jövőre Veszprém).