Alkoholistára vagy nácira emlékeztek Csabán

2013.11.18. 11:50
  • A háborús bűnökkel vádolt Csatáry Lászlóra emlékező molinót feszítetek ki békéscsabai drukkerek szombaton egy női kézilabda-bajnokin
  • A molinó felmutatására a debreceni drukkerek „Sieg Heil"-lel és náci karlendítéssel válaszoltak
  • A békéscsabaiak azt állítják, hogy nem a háborús bűnösre emlékeztek, hanem csak egy szurkolótársuknak üzentek
  • A Magyar Kézilabda Szövetség vizsgálatot rendelt el, elutasítja a kirekesztő magatartást

A Békéscsaba–Debrecen-meccsek hagyományosan felfokozott hangulatban zajlanak, a Népszava tudósítója szerint most szombaton is negyven rendőrt vezényeltek ki a meccs biztosítására, amelyre a Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) jegyzőkönyve szerint 1200 néző ment ki.

A békéscsabai szurkolók a második félidő közepén „Veled vagyunk, Csatáry Laci!" molinót feszítettek ki. Emlékezetes, hogy a háborús bűnökkel vádolt Csatáry László, kassai rendőrparancsok augusztusban meghalt, még azelőtt, hogy a magyar bíróság ítéletet hozott volna az ügyében. A vád szerint zsidók deportálásában vett részt. Szélsőjobbos szervezetek már korábban is megemlékeztek a haláláról, amiből országos botrány lett.

Csatáryzás mindenhol

Augusztusban az FTC–MTK-mérkőzésen „In Memoriam Csatáry László" molinót feszítettek ki az FTC-szektorban, ami a mérkőzés közvetítésében is látható volt. Drukkerei miatt a Ferencváros 800 ezres büntetést fizetett a Magyar Labdarúgó Szövetségnek, mert „sportrendezvényre nem való, mások méltóságát sértő kiírás került ki az egyik szektorban, mintegy 10 másodpercen keresztül".

A debreceniek a tudósító szerint hangos Sieg Heil-lal és náci karlendítéssel válaszoltak.

Erre sem reagáltak a játékvezetők és a mérkőzés ellenőre sem. A beol.hu-n olvasható tudósításban sem említik az incidenst. A drukkerekről ennyit írnak:

A két szurkolótábor hangpárbaja vezette be a találkozót, és mindez a találkozó végéig tartott.

Remek volt a hangulat a csarnokban, a szurkolók űzték-hajtották a kedvenceket, akik pedig magabiztosan játszottak, ismét élvezték a kézilabdát.


„A mérkőzés előtt jelezték a B-közép szurkolói, hogy molinókat helyeznek majd ki. A második félidő közepén én láttam, hogy megjelent az említett molinó a nézőtéren, és azonnal hívtam a biztonságiak vezetőjét, hogy intézkedjenek a levételéről, akik azonnal léptek, és elvették a molinót a drukkerektől" – nyilatkozta Fülöp Csaba, a klub gazdasági igazgatója a beol.hu-nak.

A megyei lap szurkolókat is megkerestett, akik azt állították: az Előre régi szurkolójának Csatáry Lászlónak, becenevén Csutaknak üzentek, aki jelenleg hajléktalan, így nem tud kijárni a meccsekre, de mindig szorít a lila-fehéreknek. Csutak most alkoholelvonóra készül, és azért üzentek neki a szurkolók a felirattal, hogy ebben az elhatározásában morálisan segítsék, támogassák.

A szövetség vizsgálatot rendelt el

Az MKSZ – csakúgy mint minden jóérzésű ember - szégyenkezve és döbbenten áll a történtek előtt, és a leghatározottabban elutasít minden rasszista, kirekesztő magatartást, amelynek nincs helye a civilizált világban – írja közleményében a szövetség.

„Kézilabda-mérkőzéseken eddig sem volt szokás semmiféle gyalázatos viselkedés, és ígérhetem, hogy ezután sem lesz! Már utasítottam az illetékes bizottságok vezetőit, hogy alaposan, ugyanakkor a lehető legrövidebb időn belül vizsgálják ki, mi is történt pontosan Békéscsabán, és kik a felelősök. A vizsgálat eredményét természetesen azonnal nyilvánosságra hozzuk" – mondta Vetési Iván, a szövetség elnöke.