Görbicz rontott hetesén múlt a döntetlen

2013.12.13. 18:54
A 12 gólos, fantasztikusan játszó irányító könnyezve ment az öltözőbe. A hajrában 2 gólunkba fújtak bele a francia bírók a kézi-vb-n, 27-26 lett a németeknek. Semmi sem múlt rajta, az egyenes kiesésben, a 16 között a spanyolok jönnek hétfő délután.

A magyar női kézilabda-válogatott a szerbiai világbajnokság utolsó csoportmeccsét játszotta péntek délután, és az előző napi, románok elleni 21-17-es vereség után kevesebbet pihenve kellett felállnia az eddig tökéletes mérleggel rendelkező németek ellen. A tavalyi Eb-n 24-21-re, nagy hajrával legyőztük őket, a 2012-es olimpiai részvételtől ugyanakkor a németek fosztották meg Magyarországot, mert a vb-selejtezőn kétszer is felülmúlták Görbiczéket.

A válogatottnak a támadójátékát kellett rendeznie, mert a románok elleni 17 gól igen kevés, és a fejekben ott volt a tudat, hogy négygólos győzelemmel sem mozdulhat el a jelenlegi harmadik helyről, ha a románok legyőzik a cseheket. Szerencsére nem látszott mindez.

Görbicz irányított, Zácsik és Tomori volt a két lövő, Szamoránsky a beálló, a szélen pedig Kovacsicz és Vincze kezdett. Épp utóbbi előtt volt a legnagyobb gólszerzési lehetőség az eseménytelen három percben, de hiába futott el ziccerben, Woltering hárított. Görbicz hetesére Müller szintén hetesből válaszolt, így 1-1 volt öt perc után.

Tomori góljára Lang felelt, Herr pechesen nyúlt a nem túl jól helyezett, passzív jelzés alatt elengedett labdához. Naidzinavicius és Zapf találataival már 4-2 volt oda.

Tomori és Görbicz ezt a hátrányt egy pillanat alatt eltüntette, az első negyedóra végére 6-5 volt oda, pedig Herr hetest is fogott.

Bulath zseniális indítás után egyenlített, majd Kovacsicz lőtt be egy ziccert szintén egy nagy rohanás végén. Tomori talpról Woltering feje fölé lőtt (8-6), Vincze labdát szerzett, de most nem találta el a kaput középről. Emberhátrányban is elmehettünk volna hárommal, de egy furcsa ítéletet kaptunk a hatoson, a bírók nem láttak szabálytalanságot.

A német hetes után, kettős hátrányban Görbicz a szélről cunderezett a kapuba. Steinbach hozta közelebb a németeket, de a bal szélre beálló Vérten ismét két gólra növelte az előnyt.

Tomori és Görbicz pontos lövései már háromgólos vezetést jelentettek, (12-9) időt is kért a rivális. Megvolt a csapatban az eddig hiányolt dinamika.

A 25. perc egy pazar Görbicz-csavargóllal kezdődött, de a francia bírók belefújtak - később, sokkal fontosabb pillanatokban is megtartották rossz szokásukat -, ezért inkább lőtt egyet a szélről, ami már a hetedik gólja volt. A félidőre 16-14-et mutatott az eredményjelző, Görbicz mellett a balkezes átlövő, Soós is gólt lőtt, aki a románok ellen egy percet sem kapott.

A második félidő Steinbach szép lövésével kezdődött, nálunk pedig Szucsánszki jött irányítani, ezzel együtt felállt a Fradi-sor, Soóssal kiegészülve. Szamoránszky előnyben nem tudott középről a kapuba lőni, Bulath sem, bár elég valószínű, hogy szabálytalanul fogták meg.

A németek hetest harcoltak ki még hátrányban, Müller bevágta, ismét egyenlő lett (16-16). Görbicz tökéletes hetese után Herr védett, Althaus találatára Szucsánszki kettővel válaszolt, majd Müller jött és Vérten.

Hárommal viszont nem tudtunk ellépni, pedig két esélyt is kaptunk, ebből az egyik igazi ziccer volt. Müller viszont Herr feje fölé bombázott. Soós betörése és Herr védése nagyon kellett, védekezésről támadásra hármat cseréltünk.

Az utolsó negyedórára egyenlővel mentünk, mert Althaus és Müller tarthatatlan volt. (21-21) Görbicz hetesével az előny megmaradt, de csak pár másodpercig, mert Althaus könnyen fordult be beállóból.

Nadgornaja látványosan megütötte Görbiczet, kiállt, Kovacsicz azonban hibázott a szélről, Müller viszont emberrel a nyakán is kapuba lőtt. Az időkérés nem maradhatott el, mert a 15. perc után vezettek újra a németek. (22-23)

Görbicz tíz perccel a vége előtt tizenegyedik góljával eltüntette a hátrányt, Kovacsicz egy lerohanás végén volt eredményes. Müller hetesből - Görbiczet állították ki -, neki is a tizenegyedik találata volt.

Szucsánszki így is hatalmas gólt lőtt, de inkább a riválisnak kedvező francia bírók belefújtak. Ahogy Soós góljába is egy perc múlva. Müller lövése a másik oldalon épphogy becsúszott Kiss kezéről.

Öt perccel a vége előtt a nézők rázendítettek a "mocskos csalók" rigmusra, a németek nem tudtak kettővel elmenni, Kovacsicz a szélről egyenlített, így kezdődött az utolsó öt perc. (25-25)

Geschke a szélről volt pontos, a beállót most sem tudtuk megjátszani, Steinbach is hibázott, Görbicz viszont varázslatos megoldással lőtt Woltering lábai között a kapuba. Müller is megtalálta a rést a falon, és a kapufa is segített neki. Soós technikai hibája után az utolsó perc német támadással kezdődött, és időt is kértek. 

Gyenge lövésük után magyar időkérés jött fél perccel a vége előtt, az egyenlítésért támadhattunk. Soós bevetődött, hetest adtak, Görbicz ezt viszont elrontotta, először, a legrosszabbkor hibázott a meccsen.

27-26-ra nyertek a bírói ítéltekből folyamatosan jól kijövő németek. A magyar válogatott becsülettel küzdött, megvolt a sebessége, voltak kapusbravúrok is, Müllert azonban nem tudta kikapcsolni a játékból. A magyar válogatott harmadik lett csoportjában, a folytatásban is ilyen dinamikára lesz szükség, mert a spanyolok jönnek a tizenhat között az egyenes kiesésben, miután a románok megverték a cseheket, a másik csoportban pedig a norvégok győztek a lengyelek ellen, a spanyolok pedig 31-20-ra verték Algériát.

D csoport, 5. (utolsó) forduló:

Németország-Magyarország 27-26 (14-16)

Újvidék, 2200 néző, v: C. és J. Bonaventura (franciák)

gól: Müller 13/3, Althaus 5, Steinbach 4, Naidzinavicius 2, Zapf 1, Lang 1, Geschke 1, illetve Görbicz 12/5, Tomori 4, Kovacsicz 3, Vérten 2, Szucsánszki 2, Soós 2, Bulath 1

Eredmények: 

B csoport (Nis):

---------------

Brazília-Dánia 23-18 (14-9)

korábban:

Japán-Algéria 32-23 (16-12)

Szerbia-Kína 32-18 (19-10)

A csoport végeredménye: 1. Brazília 10 pont, 2. Szerbia 8, 3. Dánia 6, 4. Japán 4, 5. Kína 2, 6. Algéria 0

C csoport (Nagybecskerek/Zrenjanin):

-----------------------------------

Norvégia-Lengyelország 23-18 (13-10)

korábban:

Argentína-Paraguay 25-15 (13-5)

Spanyolország-Angola 30-21 (14-10)

A csoport végeredménye: 1. Norvégia 10 pont, 2. Spanyolország 8, 3. Lengyelország 6, 4. Angola 4, 5. Argentína 2, 6. Paraguay 0

A csoport (Belgrád):

----------------------

korábban:

Kongói DK-Dominikai Köztársaság 23-22 (15-13)

Franciaország-Koreai Köztársaság 27-22 (11-10)

később:

Montenegró-Hollandia 20.45

D csoport (Újvidék):

------------------

korábban:

Tunézia-Ausztrália 24-15 (12-8)

Németország-MAGYARORSZÁG 27-26 (14-16)

Románia-Csehország 29-23 (14-7)

A csoport végeredménye: 1. Németország 10 pont, 2. Románia 8, 3. Magyarország 6, 4. Csehország 4, 5. Tunézia 2, 6. Ausztráli

A nyolcaddöntő programja:

december 15., vasárnap:

Montenegró-Dánia, Belgrád 18.00

Franciaország-Japán, Belgrád 20.45

Németország-Angola, Újvidék 17.30

Románia-Lengyelország, Újvidék 20.15

december 16., hétfő:

Brazília-Hollandia, Belgrád 18.00

Koreai Köztársaság-Szerbia, Belgrád 20.45

Spanyolország-MAGYARORSZÁG, Újvidék 17.30

Norvégia-Csehország, Újvidék 20.15