Amikorra ígérték, akkor voltak legjobbak

2013.12.16. 19:16
Egy meccs, ami megváltoztatta a női kézilabda-világbajnokság eddigi képét: nem hagytuk élni a spanyolokat, és hét góllal sikerült verni őket, mert azok is jók voltak, akik korábban gyengélkedtek. Brazíliával játszunk szerdán az elődöntőért, már Belgrádban.

Az olimpiai bronzérmes spanyolokkal találkozott a világbajnoki nyolcaddöntőben a magyar női kézilabda-válogatott. Tavaly Tomori zseniális játékával és 12 góljával 32-31-re nyertünk Európa-bajnoki csoportmeccsen.

A térdét fájlaló Görbicz nem kezdett, Szucsánszki irányított, a balkezes Soós volt bent támadásban, illetve Tomori és Cifra a két szélső mellett. Védekezésre beállt Bulath és Szekeres, vagyis kétszer is cseréltünk.

Nagy tempóban kezdtünk, a hetedik perc végére 5-4 volt az ellenfélnek, Bódi duplázott a szélről, Szucsánszki váratlan közbelövése, Soós pattintása is jó volt, ami a támadásaink sokszínűségét mutatta.

Bódi egyenlített, meg is jött a pár száz magyar néző hangja, a váratlan vereségek után csak ennyien maradtak a románok elleni háromezerből.

Két gyors spanyol gólt láttunk, Tomori válaszolt, aki dinamikát és gyors támadásokat ígért. Soósban is megvolt ez a dinamika, kibillentette ellenfelét, és már nálunk volt az előny. Ráadásul a frissen beálló Herr védett – Kiss Éva nem találkozott a labdával -, Vérten elrohant és befejezte a támadást.

Görbicz beállt az első negyedóra végén, a spanyolok lehúztak egy támadást a szélre és közelebb jöttek. Aztán az irányító pattintása remek volt – ezután vissza is ült a padra - , de beállóból feleltek rá.

Soós következett, Herr hetest fogott, a 20. percre Vérten újabb találata már 12-9-et jelentett. Tomori indítása Bódit találta meg, és nem hibázott, négy lett az előny. A szélről kaptunk egyet, de Cifra hetest harcolt ki, amit Görbicz értékesített.

Ezt a különbséget a félidő végéig nemcsak sikerült megőrizni, még hozzá is tett egyet a csapat, mert Zácsik beállt, és a nyitottabb védekezés ellen pazarul megtalálta a helyet. Görbicz is lőtt egyet a szélről, így lett 17-12.

Emberhátrányban kezdtük Tomori kiállítása miatt a második félidőt, és Zácsik saját kipattanóját bombázta a kapuba, így már hat gól volt a különbség. Marta Lopez válaszolt, Szucsánszki még egyet lőtt hátrányból, Aguilar Herr feje fölé húzta a labdát.

Minimális hullámvögy jött: Navarro fogott pár labdát, a hatgólos előny fele el is ment egy pillanat alatt. Aguilar könnyen verte meg középen az emberét, és a kapuba lőtt. A négyes vendégsorozat végén, vagyis 19-17-nél nem maradhatott el az időkérés.

Görbicz beállt, Fernandez megütötte, ezért a meccsen először emberelőnybe kerültünk, de az eddigi tapasztalatok alapján ez nem mindig volt előny. Most sem, de legalább gólt nem kaptunk belőle, mert a ferencvárosi Pena a kapu mellé lőtt büntetőből. (Az emberelőnyös helyzetkihasználáson feltétlen javítani kell a jövőbeni sikerességért.)

A huszadik magyar gólra tíz percet kellett várni, Tomori talpról, a balkezes helyéről lőtt a kapuba, így a 43. percben lett 20-17, ezzel mozdította ki társait.

Lopez szélsőgóljára Triscsuk talpról válaszolt, majd kiharcolt egy hetest, Görbicz pedig nem hibázott. Cabral büntetője is okos volt, Triscsuk bejátszása megtalálta Szamoránskyt, és a bal felsőbe lőtt. Zácsik ugyanazt a pontot lőtte, de hatalmas erővel, és váratlanul talpról, nagyon nagy gól volt. (24-20)

Mangue és Fernandez kapufái után az utolsó öt perc is erről az állásról indult. Görbicz újabb hetese jutott el a hálóig, mert ugyanannyi volt a különbség, mint a félidőben: öt gól.

Kovacsicz összeszedett egy kipattanót, belőtte, és ekkor biztos volt: nem lehet ezt a meccset elveszíteni. Zácsik belőtte az újabb gólunkat, Görbicz hetesből helyezett jól, onnan csak az volt a kérdés, mennyi lesz a vége. 28-21 lett a végeredmény, vagyis a hajrára lett a legnagyobb a különbség.

Az elődöntőért Brazília lesz az ellenfél - 29-23-ra verték Hollandiát -, Hajdu őket szerette volna a torna előtt, mert így legalább a felkészülési meccsen nemrég elszenvedett hazai vereségért vissza lehet vágni.

Siti Bea edző így látta a meccset: „Az ilyen pillanatokért élünk, erre készítettük fel a lányokat is, akik ezt nagyon jól dolgozták fel. Tegnap megbeszéltük, hogy a kukába dobjuk a rossz érzéseket. A második félidő elején jött egy holtpont, ez talán törvényszerű is volt, hiszen mi emberhátrányba kerültünk, míg a spanyoloknak nagyon kellett menniük előre. Nagyon örültem, hogy ebből a voltaképpen kalkulált hullámvölgyből jól jöttünk ki, ráadásul rövid idő után. Komoly erő jött elő a lányokból a meccsen, ezt feldolgozva kell fölépítenünk magunkat a negyeddöntőre, megfelelő motivációval. Fejben rendben leszünk a brazilok ellen!”

„Boldog vagyok, mert a végső győzelemre is esélyes csapatot győztünk le - mondta a mérkőzés után Hajdu János. - Fantasztikusan küzdöttek a lányok. A védekezéssel és a kapusteljesítménnyel nyertünk. Bevált, amit elterveztünk, az, hogy a hatodik meccsre kerülünk csúcsformába. Göröngyös volt eddig az út. Sok kritikát kaptunk, de bíztunk magunkban, ez eredményezte, hogy ezt a kitűnő spanyol válogatottat le tudtuk győzni. Nincs állandó összeállításunk, sok variációnk van több poszton is. Görbiczet kíméltük, de így is jók voltunk.”

„Az előző két meccs nem úgy sikerült, ahogy elterveztük - értékelt Zácsik Szandra -, de fel tudunk állni, és most kiváló teljesítményt nyújtottunk. A védekezés fantasztikus volt, csapatként nyertünk.”

„Túl erős volt nekünk a magyar válogatott - vélekedett Jorge Duenas, a spanyolok szövetségi kapitánya. - Ezzel együtt volt esélyünk arra, hogy szoros meccset játsszunk, és talán a győzelem kiharcolására is, de nem sikerült a végjáték.”

A meccs jegyzőkönyve

Magyarország-Spanyolország 28-21 (17-12)

Újvidék, 800 néző, v: Birch, Stenrand (dánok)

Gólszerzők: Görbicz 6/4, Zácsik 5, Bognár-Bódi 4, Vérten 3, Soós 3, Szucsánszki 2, Tomori 2, Triscsuk 1, Szamoránsky 1, Kovacsicz 1, illetve Lopez 7, Aguilar 4, Cabral 4/2, Beg. Fernandez 3, Pena 2/1, Mangue 1