Böhn kivételes ember: kimondták a halálos ítéletét, de most is csak másokkal törődik

2013.12.24. 09:20

A magyar női kézilabda-válogatottal tavaly Eb-bronzérmet szerző edzővel hétfőn közölték az orvosok, hogy nem tudják megmenteni. Egyik legjobb barátja szerint Karl-Erik Böhn kivételes személyiség, amit az is mutat, hogy gyógyíthatatlan betegen is fontosabbak számára mások, mint saját maga, írja a mob.hu.

Karl Erik Böhn, a női kézilabda-válogatott norvég szövetségi kapitánya
Karl Erik Böhn, a női kézilabda-válogatott norvég szövetségi kapitánya
Fotó: Illyés Tibor

Andreas Smeby végig Böhn mellett volt annak betegsége alatt, hétfőn is vele ment be a kórházba a szakember, akivel közölték, hogy gyógyíthatatlan beteg. Múlt szerdán derült ki, hogy Böhn szervezetében ismét rákos sejteket találtak, Smebynek már akkor nagyon rossz érzései voltak.

„Együtt utaztunk Oslóba, egy szállodában aludtunk. Nekem nem jött a szememre álom, rossz érzésem volt – mondta a Dagbladetnek Smeby, aki a magyar válogatottnál videoelemzőként segítette Böhnt. – Az orvosi csapat minden tőle telhetőt megtett. Minden lehetőséget megvizsgáltak, hogy megoldást találjanak a problémára. Nagyjából egy óráig ültünk ott, közölték vele, hogy halálos beteg. Nagyon gyorsan következett be a visszaesés, az először elvégzett kezeléseket nem lehet megismételni. Karl Erik mindig tele volt energiával. Pénteken még együtt ettünk tacót, a legutóbbi két-három napban azonban láthatóan leromlott az állapota.”

Smeby a legfelsőbb fokon beszélt barátjáról, aki emberi nagyságáról tett tanúbizonyságot még azután is, hogy megtudta, valószínűleg ez lesz az utolsó karácsonya. „Karl Erik nem fog meghalni. Azzal törődik, mi lesz majd azokkal, akiket itt hagy. Kivételes ember. Még azután is fontosabbak számára mások, hogy kimondták a halálos ítéletét.”

Az nso idézi Böhn egy másik barátját, Tom Reidar Haraldsent is. „Ez borzalmas, kemény és súlyos hír. Még ha fel is voltunk valami hasonlóra készülve, hiszen múlt héten elmondta, nem érzi jól magát. Nem ezt érdemelte. Ezt senki sem érdemli” – mondta a vg.no portálnak a győri kapus, Katrine Lunde korábbi férje, aki úgy jellemezte a kapcsolatát Böhnnel, mintha „korábban házastársak lettek volna”. Haraldsen beszélt Böhn csodálatra méltó hozzáállásáról, szerinte barátja továbbra is küzdeni fog a gyilkos kór ellen. „Ő sosem adja fel. Mindig pozitív és elszánt. Élni fog ezért, és megígérte nekem, hogy harcolni fog” – nyilatkozta Haraldsen, aki csodálja, Böhn mennyire nyíltan képes beszélni betegségéről.

„Van, aki azt választja, hogy nyíltan beszél a betegségéről, mások nem. Én tiszteletben tartom mindkettőt, de azt gondolom, Karl mint közszereplő meggyőzte magát, hogy megmutassa az utca emberének, vannak lehetőségek.” A barát biztos benne, hogy Böhn arra törekszik, lehetőleg normális életet éljen a folytatásban, a szokásos módon ünnepli a karácsonyt is. „Meglátjuk, hogy mit szeretne, de mindent megteszünk, hogy segítsük őt. Amennyire lehetséges, alighanem ragaszkodni fog az eddigi életéhez, a középpontban a gyerekekkel” – mondta Haraldsen.

A Magyar Kézilabda-szövetség a következő közleményt adta ki a Böhnről kapott hírrel kapcsolatban. „A Magyar Kézilabda-szövetséget – akárcsak az egész magyar sporttársadalmat – sokkolta a hír, amely szerint orvosai gyógyíthatatlannak nyilvánították Karl-Erik Böhnt. Az MKSZ vezetése eddig is megpróbált minden emberi és szakmai szempontot figyelembe venni a női válogatott vezetése kapcsán, és ezt követően is erre törekszik. A hogyan továbbról legközelebbi ülésén dönt majd az Elnökség. A Magyar Kézilabda-szövetség addig is mindent megtesz, amivel segítheti Karl-Erik Böhnt."